Sínen van a régiós vasútfejlesztés ügye

Sopron - 2011-re megvalósulhat a nyugat-dunántúli régió legnagyobb projektje, a Sopron– Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal fejlesztése, hangzott el a regionális tanács ülésén.

Erős D. Zoltán

A részletekről Ács Sándor, a GYSEV vezérigazgató- helyettese tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjait. Elmondta: stratégiai szövetségeseket keresnek az áruszállításban, s megfogalmazták a minőségi és méretbeli bővülés szükségességét. 

Számolnak újabb vonalak átvételével, s várhatóan részt vállalnak a közúti közlekedésből is. 

Az állomások egy részét szolgáltató centrumokká kívánják fejleszteni, ami lehetővé teszi a várakozási idő hasznos eltöltését. 

A vasútvonal korszerűsítésével javul a személyszállítás minősége, rövidül az utazási és áruszállítási idő, s növekszik a forgalom biztonsága. 

A 200 millió eurós fejlesztés várhatóan 2011-re valósul majd meg. A beruházást jórészt az EU Kohéziós Alapja finanszírozza. Ács Sándor elmondta, hogy a projekt megvalósulása után sem kívánják szélnek ereszteni azt a stábot, amelyik az előkészítésben, illetve a végrehajtásban részt vesz. Még szükség lehet a munkájukra, hiszen a régióban számos területen lenne indokolt a közlekedési hálózatok további fejlesztése. Ács Sándor jelezte, fontolgatják, hogy megvásárolják a szombathelyi járműjavítót, s ez lehet a GYSEV műszaki bázisa. 

Dr. Ipkovich György, a regionális fejlesztési tanács társelnöke, Szombathely polgármestere szerint a vasi megyeszékhely számára azért is fontos a projekt, mert ennek keretében megépül a Csaba utcai felüljáró. A GYSEV hálózatfejlesztési tervei összhangban vannak a szombathelyi elképzelésekkel, a járműjavítóval kapcsolatos szándék pedig üdvözítő a foglalkoztatás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!