Szabályozást sürgetnek a Kőszegi-hegységben bringázók

Kőszeg - Szabályoznák a kerékpározást a Kőszegi-hegységben. Egyebek mellett erről is szó volt azon a fórumon, amelyet az Írottkő Natúrparkért Egyesület hívott össze.

Nagy Ildikó

Lakossági panaszokról, illetve a Kőszegi-hegységben kerékpározók gondjairól volt szó azon a fórumon, amelyet az Őrállók az Alpokalján projekthez kapcsolódva kezdeményezett az Írottkő Natúrparkért Egyesület. A megyei rendőr-főkapitányság sikeres pályázata révén megvalósuló projekt a megye kiemelt idegenforgalmi célpontjain   elsősorban az Őrségben és a Kőszegi-hegységben   fellelhető  természeti kincsek védelmére koncentrál. A programban  amely néhány hónapja közös járőrözéssel indult  a főkapitányságon és az  Írottkő Natúrparkért Egyesületen kívül az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, a Szombathelyi Erdészeti Zrt., valamint  a megyei polgárőr szervezetek is részt vesznek. 

A kőszegi fórumon több téma terítékre került. Többen panaszkodtak a város szélén, az Alsó-rétnél működő motocross-pályára. A magántulajdonban lévő területen kialakított pálya zavarja a környék lakóit: a por és a zaj sokszor az ott élők ünnepnapjait, illetve estéit is megkeseríti. A fórumon jelen volt a terület tulajdonosa is, aki kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot, így remélhetőleg rövid időn belül megoldódik a lakók problémája.
A másik fontos kérdést a kerékpárosok vetették fel: azt szeretnék, ha végre szabályoznák a Kőszegi-hegységben a  kerékpározást. A nyeregben lévők  úgy vélik, a jelenlegi helyzet senkinek nem megfelelő, ezért minél előbb  ki kellene jelölni olyan területeket, amelyeket csak  a versenyszerűen  kerékpározók használhatnak. 

A profik és a hobbi-bringások ugyanis más-más céllal pattannak nyeregbe, és a viselkedéskultúrájuk is eltérő. A kerékpárosok  ezért azt kérték, az illetékesek tegyék végre egyértelművé, hogy a hegységben hol, milyen útvonalon lehet büntetlenül kerékpározni. Azokat viszont, akik a tiltott helyeken bicikliznek, büntessék meg. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület felvállalta, hogy a kerékpáros szervezetek, az erdészet, valamint a nemzeti park  illetékeseivel folytatott megbeszélést követően a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél kezdeményezi a Kőszegi-hegységben történő kerékpározás szabályozásához szükséges lépések megtételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!