Tízezreket spórolhat évente az üzemanyagon - energiatakarékossági tippek

<b>VN</b> - Napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetvédelem és a spórolás intézménye. Szerencsére e két dolog nagyon jól összekapcsolható, cikkünk környezet- és pénztárcabarát tippeket ad az autózáshoz és a vízhasználathoz.

Garai Antal 'Atom'

Földünkön nem csak gazdasági, hanem környezeti válság is dúl, hiszen egyre rosszabb a levegőnk, egyre kevesebb a nyersanyagunk és egyre több a szemetünk. Példaképp hozunk tippeket az autósoknak és a mindennapi vízhasználóknak, hogy mit érdemes tenni a környezetünk épsége és a pénztárcánk vastagságának megőrzése érdekében.

AUTÓS TIPPEK

Ellenőrizzük az autó gumiabroncsában a levegőnyomást. Ha a nyomás fél bárral kisebb, mint az előírt, akkor megnövekszik az út és a gumiabroncs közti ellenállás, így az autó üzemanyag-fogyasztása is 2,5 százalékkal. Ez autótól, benzinártól függően 1000 kilométeren több száz forint veszteséget eredményezhet.



Fontos, hogy az előírt nyomás legyen a gumiabroncsban

Nem csak a pénztárcánkat, hanem a környezet is óvjuk, ha odafigyelünk a kerekekben uralkodó nyomásra hiszen, ha többet fogyaszt az autó, akkor a széndioxid kibocsátása is nő.

Üzemanyag-fogyasztás csökkentésére technikák: Ne indítson nagy gázzal és lehetőség szerint ne pörgesse túl a motort, az ideális fordulatszámon váltson!

Egy kis odafigyeléssel tízezreket spórolhat évente az üzemanyagon, és a gumiabroncsok sem kopnak el idő előtt!


KEVESEBB VIZET!

Ha valaki nem zárja el a csapot fogmosás közben, azzal naponta nyolc liter vizet enged le feleslegesen a lefolyón. Ha csak az öblítéskor nyitjuk meg a csapot, akkor körülbelül 1-2 litert használunk el, ha pedig fogmosópoharat is használunk, akkor teljesen lecsökkentjük a vízhasználatot, fél liter alá. Ha maradunk a pohár nélküli, csak öblítéshez kinyitott csapos megoldásnál, azzal évente 2190 liter vizet spórolhatunk meg, aminek nem az árát, hanem a mennyiségét érdemes inkább figyelembe venni, tudatában annak, hogy évről-évre csökken az ivóvízkészletünk.



A fogmosás közben zárjuk el a csapot és használjunk poharat

Míg egy fürdéssel átlagosan 300 liter vizet használunk el, addig egy zuhanyzással ennek töredékét, kb. 40-50 litert.

Lehetne még sorolni a vízpazarló tényezőket, mint például a folyóvíznél való mosogatás, borotválkozás, vagy az esővíz helyett csapvízzel való locsolás, autómosás és egyebek. Csak egy kis odafigyelés szükséges. A medencébe nyáron inkább tegyen klórtablettát, ahelyett, hogy sűrűn cseréli a vizet.

Azon háztartásokban, amelyekben egyszer-öblítős wc tartály van (lehúzás után kifolyik az összes víz majd újratölt), érdemes elgondolkodni egy modernebb tartály megvételén, az öblítés-stop funkcióval ellátott tartályok ugyanis már csak addig engedik a vizet, amíg mi akarjuk, és az áruk is tízezer forint alatt van. De használhatunk kisebb térfogatú tartályt is, hiszen egy öblítéshez általában elég 3 liter víz is.

Már lehet kapni egy olyan találmányt is, amit a régi wc tartályokba szerelve modernesíthetjük azt, az-az addig engedi a vizet, amig húzzuk a zsinórt/láncot.

Komolyabb beruházást igénylő, de hosszútávon kifizetődő lehet az esővíz általános belső felhasználása, akár wc öblítésre, akár felmosásra.


Még több energiatakarékossági tipp a kapcsolódó anyagokban!

Kapcsolódó videó, melyben adatokat láthatunk a vízhasználatról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!