Több mint hárommillió a MÁV-vezérnek - nyilvánosak a vezetői fizetések

Budapest (MTI) - Tucatnyi állami cég vezetőjének javadalmazását kell nyilvánosságra hozni a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett jogerős döntése szerint - mondta el a felperes jogi képviselője az MTI-nek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egy indexes újságíró indított pert közérdekű adatok nyilvánossága címén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen. A felperes tucatnyi állami vállalat igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak fizetésére, egyéni juttatásaira, illetve végkielégítéseire volt kíváncsi - mondta Schiffer András ügyvéd.

Tavaly ősszel első fokon a Fővárosi Bíróság helyt adott a felperes követelésének, ez ellen a vagyonkezelő fellebbezett, ám csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen is úgy határozott, hogy a fellebbezést elutasítva helyt ad a keresetnek, és kötelezi a cégek felett tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt a vezetői javadalmazások nyilvánosságra hozására.
 
Hasonló ügyben hetekkel ezelőtt már a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Blikk napilap főszerkesztője pert nyert jogerősen a Magyar Posta, a MÁV, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen.
 
A TASZ tájékoztatása szerint abban az eljárásban annak ellenére, hogy az állami tulajdonban lévő cégek jogi képviselői közül többen is azzal érveltek, hogy jogszabályok alapján nem állapítható meg, hogy közfeladatot látnak el, a bíróság elfogadta a TASZ jogászának érvelését, amelyben rámutatott arra, hogy az alperes vállalatok az állam feladatait látják el. 
 
Akkor a Fővárosi Ítélőtábla "elvi éllel" mondta ki: "evidens, hogy ha valakit ilyen állami cég vezetésével bíznak meg, akkor a fizetése igenis összefügg a közfeladat ellátásával" - áll a TASZ MTI-hez eljuttatott közleményében.  Ez az első olyan jogerős ítélet Magyarországon, amelyben a bíróság megállapította, hogy állami vagyonnal történő rendelkezésnek minősül az is, ha meghatározott vezetők közfeladat ellátásáért kapnak fizetést az állami vagyonból - közölte a korábbi eljárás kapcsán a TASZ.
    
A vagyonkezelő honlapján olvasható többek között, hogy a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának 2.840 ezer forint a havi fizetése, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának 2.185 ezer, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójának 2.765. ezer, a MÁV Zrt. vezérigazgatója 3.420 ezer, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója 3.658 ezer, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatójának pedig 3.500 ezer forint.

Az eset kapcsán korábban a MÁV Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy "a hazai állami nagyvállalati körből legelsőként a MÁV Zrt. tett eleget a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) és az elektronikus információszabadságról szóló 2005.évi XC. tv.-ből származó adatközlési kötelezettségnek, s hozta nyilvánosságra a vezetői fizetéseket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!