8000 alkalmazottat bocsát el a Schaeffler - Szombathelyen is menni kell?

Berlin/Szombathely - Összesen 8000 alkalmazott elbocsátását tervezi a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítói cége, a német Schaeffler. A cégcsoport érdekeltségébe tartozó szombathelyi LuK Savaria Kft-t dolgozóit érintheti az elbocsátás.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Pénteki, németországi vállalati forrásból származó értesülések szerint 5000 munkahely Németországban szűnik meg. A vállalat hivatalosan egyelőre nem foglalt állást  az  értesüléssel kapcsolatban, amely szerint az elbocsátási tervek nyilvánosságra hozatala a jövő hét elejére várható.

Az elsősorban  gördülőcsapágyakat gyártó Schaeffler Németországban mintegy 30 ezer alkalmazottal rendelkezik. Szerte a világon pedig - összesen - csaknem 70 ezer alkalmazottat foglalkoztat, beleértve a német dolgozókat is.

A német Schaeffler csoport már korábban bejelentette, hogy  Németországban és külföldi érdekeltségeinél az autógyártás pangása miatt rövidített munkaidőt vezet be.  A mintegy 30 ezer németországi dolgozóból 20 ezer fog rövidített munkaidőben dolgozni a tervek szerint fél éven át.

A Schaeffler Magyarországon is jelen van, több száz munkahellyel.  Egyik fő vállalata, a LuK Savaria Kft. Szombathelyen 1997 óta gyárt kuplungokat, kuplungtárcsákat és lendítőkerekeket. 

A Shaeffler cégcsoport érdekeltségébe tartozó szombathelyi LuK Savaria Kft.-nél egyelőre nem kívánták a sajtóhírt kommentálni - írja az MTI, melynek kérdésére Reinig Michael, a gyár ügyvezető igazgatója csak anyit közölt, hogy konkrétumokat egyelőre még nem tudnak, a német ügyvezetés döntésére, tájékoztatására várnak.

Szombathelyen jelenleg 1100 embert foglalkoztat, tavaly több mint 7 millió kuplungtárcsát és 1,5 millió kéttömegű lendítőkerekeket gyártottak. A cég 200 millió forintos beruházással épült tanműhelyét 2008. júliusában Maria-Elisabeth Schaffler személyesen adta át.

Forrás: MTI - Pietsch Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!