A Styl most megfelelően karcsú, az Eyblnél viszont lehetnek még elbocsátások

Körmend - Az Eyblnél, főként annak zalai telephelyein, további leépítések várhatók. A Styl életét is irányító Vectigalis javasolja: a felszámolási eljárásban működő cégek is kaphassanak támogatást.

Kiss Tamás

A Styl Ruhagyár és az Eybl Hungária felszámolását egyazon cég, a Vectigalis végzi, méghozzá az említett vállalatok életben tartása mellett. A két cég, már csak különböző profiljuk miatt is, persze egész más eset, számos problémájuk azonban olyannyira hasonló, hogy a működtetésük során felmerülő gondokat a felszámoló közös fórumon tárta a dolgozói érdekképviseletek, ágazati vezetők és a munkaügyi központ szakemberei elé. 

S ha már a problémák. Nos, a két felszámolás alatt levő vállalat közül a válság a Stylt érintette kisebb mértékben, a ruhagyár megrendelései 10-15 százalékkal csökkentek, s az elmúlt időszakban a  dolgozók létszáma is ezzel párhuzamosan fogyott. 

Az Eybl ennél rosszabbul járt. Mint arról annak idején beszámoltunk: a jánosházi, körmendi, lenti és nagykanizsai üzemekkel is rendelkező Eybl Hungária Kft. vezetése a kibontakozó recesszió miatt még tavaly decemberben, a felszámolás elindulása előtt döntött egy 250 fős leépítésről, amelynek aztán valójában 330-350, főként vasi dolgozó esett áldozatul. Egy hete immár az is tudott, hogy az Eybl ismét csökkenti  létszámát, Nagykanizsán több mint száz, Lentiben pedig közel hatvan dolgozóját küldi el. 

Nyitva maradt azonban a kérdés, hogy ezzel véget is értek-e a leépítések.  Nos, a válasz nem túl szívderítő, Péter Márta felszámolóbiztos ugyanis az említett körmendi értekezlet után úgy fogalmazott: az Eybl egyik vevője tovább csökkentette  megrendeléseit, s a cég létszámát ehhez kell igazítani. 

A  Péter Márta reményei szerint: átmeneti  létszámleépítés tehát elkerülhetetlen, a változó piaci helyzet miatt azonban még nem pontosították, hogy hol, mikor, s hány embert érint. Annyi azért tudható: az említett vevőt főként a kanizsai és a lenti egység, ezeket pedig szabászati területen a körmendi telephely szolgálja ki...

A válságban fontos, hogy az érdekképviseletek, a munkaügyi szervezet és a felszámoló tudjanak egymás gondjairól, problémáiról  tette hozzá a fentiekhez Péter Márta, és nem rejtette véka alá, hogy autóipari beszállítóként az Eybl helyzete korántsem mondható rózsásnak, főként, hogy felszámolás alatt álló cégként (versenytársaival ellentétben) nem indulhat a munkahely-megtartási célokat szolgáló pályázatokon. 

Hogy e hátrány (például a vonatkozó előírások megváltoztatásával vagy éppen egyedi támogatásokkal) eltüntethető-e, még nem tudni. Mindenképpen biztató viszont, hogy a megbeszélésen szintén részt vevő Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fórum tapasztalatairól és javaslatairól tájékoztatja a szakminisztert. 

Kiss Ambrus szerint a kormány számára fontos az autóipari beszállítók segítése, ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy a munkaügyi központnak is vannak elvárásai, nevezetesen, hogy a szükséges leépítések mindig humánus módon történjenek. A főigazgató ezért kérte a felszámolótól, hogy a létszámleépítési bejelentés(ek)nél a jövőben a szakszervezetek és a munkaügyi központ szakemberei is jelen lehessenek, s így azonnal elkezdődhessen az utcára kerülő emberek problémáinak kezelése. 

Végül még egy gondolat Péter Mártától: minden érintett közös érdeke, hogy az Eybl és a Styl életben maradjon. A felszámolónak, mert egy működő, piaccal rendelkező vállalatnak jobb eséllyel tud új gazdát keresni, a dolgozóknak pedig... Ezt meg aztán végképp felesleges magyarázni. 



A felszámolás bejelentésekor már tudott volt, hogy az Eybl mindenképpen leépítésre kényszerül  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!