A szatír próbababa és Aladdin lámpása - bolhapiac Oberwartban

Oberwart (Felsőőr) – Kicsit úgy látszik, hogy több a kacat és kevesebb az érdeklődő, mint egy éve. Körbenéztünk sógóréknál szombaton, a bolhapiacon.

Garai Antal 'Atom'

Az Oberwartban (Felsőőrön) havonta megrendezett bolhapiac is előkelő célpontja volt egy ideig a lomvadászoknak és a kincskeresők már hajnali ötkor fehér kisbuszokkal bútorokért és festményekért küzdő hadának. Aztán valahogy az utóbbi időben egyre kevesebben lettek és valljuk be, amióta a piac teljesen kiszorult a rendezvénycsarnokból az udvarra, valahogy más lett.

A heves szél nem könnyítette meg az árusok életét szombaton - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Na nem azt mondom, hogy ezentúl nem érdemes kiautózni a sógorokhoz, hiszen mindig akad valami, ami érdekelhet valakit. Május első szombatján láttunk nevetséges áron autóra felniket, műtárgyakat, festményeket, ruhákat, kitömött menyétet, késeket, rozsdás baltákat, ezeréves műszaki eszközöket, képregényt, játékot, szerszámot és felsorolhatatlan kategóriányi kacatot.

Egy táskányi elefánt várja az új gazdit

Míg fél-1 évvel ezelőtt alig találtunk parkolóhelyet, az utóbbi 1-2 hónapban annyira már nem tömöttek a parkolók (Vagy csak ekkora mázlink lenne?). Sok standnál horror-áron adnak portékákat, női táskát bolti áron, alkudni sokadszorra sem lehet, inkább otthagytuk, de volt persze olyan is, ahol két euróért adtak egy képet az eredeti fünf helyett.

Medvékből sosem elég, legyen az Teddy Bear vagy nagyfejű grizzli

„Ez nem bolhapiac, hanem kacatvándorlás.” – hallatszik mellettünk s kicsit az-az érzésünk, hogy tényleg több a kacat, mint a kincs. Ez mondjuk így kijelentve helytelen, hiszen lehet, hogy ami nekünk egy érdektelen kacat, az valakinek a legnagyobb kincs.

Vajon ebben a lámpásban lakik a Dzsin? Dörzsöltük, de csak a kofa mosolygott ránk az ingyen polírozást megköszönve

Találkoztunk egy igazi bolhással is, aki tizedmásodperc alatt kiszűrte egy doboz porcelánból, hogy melyik az értékes. Azt mondja vannak a közelben jobb bolhapiacok is. Persze azt már nem árulta el, hogy hol: „Nézzenek körbe!” – s porcelántól csörgő dobozával elszelelt.

Érdekes ördögös dugóhúzó feszülettel a háttérben. A bolhapiac egy igazi kulturális és vallási elegy

Minket kicsit azért zavart (pláne ilyen euró árfolyam mellett), hogy egyes lim-lomokat nem centben, hanem euróban mérnek. Volt egy stand, ahol a kofa két euróért rakta ki a lyukas sportcipőt. Hozzáteszem, hogy akkora lyuk volt a cipőn, amin át még az űrből is jól látható lenne viselőjének három lábujja. Bár a majd hatszáz forintos ár után már azon gondolkodtunk el inkább, hogy vajon ki venne meg egy ilyen lábbelit?!

Bal oldalon egy szép gramofon látható, jobbra pedig a bolhapiac exhibicionista standja, avagy a szatír próbababa

Gondoljuk majd kicsit változik a felhozatal, s nyáron talán jobban kiülnek és jobb lomokkal az árusok, s talán majd a csarnokba is visszamehetnek. Érmékből, képregényekből, bélyegekből, képeslapokból és egyéb gyűjteményekből, kicsit kevesebb volt most, mint szokott. Talán körbenézünk, a környéken még addig, hiszen a rutinos-bolhás is megmondta: a közelben vannak jobb bolhapiacok is.

Az oberwarti bolhapiac minden hónap első szombatján várja a "lomtalanítókat", avagy érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!