Big Brother-gólyafészek Zalában (videóval)

Zalaistvánd - Kikeltek a fiókák a zalaistvándi "gólyakamerás" fészekben: a gólyacsalád életét, a fiókák etetését, gondozását az interneten nap mint nap három-ötezren kísérik figyelemmel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Most még nehéz megállapítani, hogy három vagy négy fióka kelt ki. A szülők alaposan körülbástyázták a fészket, az apró madarak megbújnak a kimélyített fészekcsészében, így nehezen láthatók. A kisgólyák várhatóan augusztusban repülnek ki a fészekből, addig a szülők látják el őket táplálékkal: az első időkben gilisztákkal, rovarokkal, lárvákkal, később már békát és talán apró siklót is kapnak - mondta el Darázsi Zsolt, a Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai csoportjának vezetője.

A webkamerát 2007 tavaszán szerelte fel Zalaistvándon az egyesület. A kamerarendszer két felvételt rögzít: a teleobjektíven közvetlen közelről megfigyelhető a villanyoszlop tetejére rakott gólyafészek, míg a nagylátószögű kamerán a teljes panoráma, a távoli templomtorony, a lankás dombok, zöldellő mezők, szántóföldek is láthatók.

Interneten eddig több tízezren kísérték figyelemmel a zalai gólyaéletet: a fészeképítést, a tojásrakást, a költést, majd a kisgólyák etetését, gondozását. Az elmúlt évben négy gólya repült ki fészekből, a gólyapárt a nézők Zala és Léna névre keresztelték. Zala gólya idén, március elején egyedül tért vissza, új társat csak április közepén talált magának.

Darázsi Zsolt szerint a "zalaistvándi tévés" fiókák biztonságban vannak, de jó néhány társuk kevésbé volt szerencsés. Amióta megkezdődött a "fiókaszezon", egyre több sérült madár - gólya-, bagoly-, rigófióka, csuszka, varjú - kerül a fenékpusztai madármenhelyre. Közel 20-30 fiókát és ugyanannyi idősebb madarat gondoznak a telepen. Leggyakrabban áramütés éri őket, vagy autónak ütköznek, a napokban egy héja is megsérült.


Nézze meg a gólya-showt!  Klikk ide!

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!