Déltől felfüggesztették a LIGA-sztrájkot

Budapest - Déli tizenkettőkor felfüggesztették a munkabeszüntetést a sztrájkoló LIGA-dolgozók, a vonatközlekedés kora estére állhat helyre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A VDSzSz Szolidaritás elnöke hivatalos levélben értesítette Heinczinger Istvánt, a MÁV Zrt. vezérigazgatóját, hogy ma 12 órától felfüggeszti az egyébként délután 18 óráig meghirdetett sztrájkját.

A vasúti közlekedés helyreállítása megkezdődött déltől, a menetrend szerinti vonatközlekedés a kora esti órákra várható.

 
Az előzmények: helyzetkép hajnaltól délig

A szombathelyi vasútállomáson a nappali szolgálatra jelentkezett 71 munkavállaló közül, 5-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, mindannyian váltókezelők. 

Az állomás nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasforgalom lebonyolítását Szombathely és Vép, Acsád, Ják-Balogunyom, valamint Püspökmolnári állomások között mindkét irányba vonatpótló autóbuszokkal oldják meg. Ezekről, az állomásokról, illetve ezekig az utasok vonattal tehetik meg útjukat.

Szombathely és Kőszeg  között a vonatközlekedés szünetel, ezen a vonalon vonatpótló autóbusz sem közlekedik.

Celldömölkön 79 dolgozóból 12-en sztrájkolnak, hárman a személyi, nyolcan pedig a rendező pályaudvaron. Celldömölk állomás a személyszállító vonatokat indítani csak korlátozott számban tudja, BZ motorkocsikkal, valamint ingajáratokkal oldják meg a vonatközlekedést, azonban az átmenő forgalom biztosított.

A Kemenesalján a nappalos szolgálatban dolgozó 6 jegyvizsgáló közül 5 csatlakozott a munkabeszüntetéshez, ami által az induló vonatközlekedés itt is bizonytalan, szolgált adatokkal a vasi forgalmi csomópontokról T. Leiner Ildikó, területi kommunikációs vezető.

A sztrájk miatt a buszpályaudvaron megnőtt a forgalom. A városba bevezető utakon a reggeli órákban élénk volt a közlekedés.

Both Ferenc, a MÁVINFORM sajtóügyeletese kevéssel hat óra előtt az MTI-nek elmondta: a pályavasúton országosan 1736-an jelentkeztek szolgálatra, közülük 99-en sztrájkoltak hat óráig. A MÁV-GÉPÉSZET 166 dolgozójából hárman nem vették fel a munkát, a MÁV TRAKCIÓ-nál 954-en jelentkeztek be, közülük csak egy mozdonyvezető sztrájkolt. A MÁV-Cargónál a 267 bejelentkező dolgozóból csak egy nem vette fel a munkát. A MÁV-START-nál nem tudták megmondani, hogy hányan sztrájkoltak.

A vonatok a hajnali órákban kiszámíthatatlanul közlekedtek. Budapesten a Nyugati pályaudvaron nem sztrájkoltak, de a Keleti és a Déli pályaudvaron, illetve Kőbánya-Felsőn többen nem vették fel a munkát. A Győr felé közlekedő vonatok csak Martonvásárig közlekedtek, az esztergomi és a szobi vonalon viszont jártak a szerelvények. Az ország keleti részéből Rákos megállóig jöttek a fővárosba tartó vonatok.

Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Hajdú-Bihar megyei területi vezetője elmondta, hogy a vonatok mintegy 40-50 százaléka indult menetrendszerűen. Szeleczky Béla, a MÁV székesfehérvári forgalmi csomóponti vezetője közölte, hogy a szolgálatba állt negyven vasutas közül Kápolnásnyéken három lépett sztrájkba, ezért nem közlekedtek a budapesti elővárosi vonatok.
    
Pécsről elindult a Budapestre tartó InterCity, nem közlekednek viszont a vonatok a Sásd-Komló vonalon. Nem indított és nem fogadott szerelvényeket a miskolci Tiszai pályaudvar, ahol a forgalomirányítás és a mozdonyszemélyzet egy része nem vette fel a munkát. Szegeden a vasutasok fele vett részt a sztrájkban, Győrben a jegyvizsgálók 50-60 százaléka nem vette fel a munkát a MÁV-állomáson. A GYSEV 10 és 12 óra között sztrájkol.
    
A fővárosban nem okozott komolyabb gond a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk - közölte a BKV fődiszpécsere. Nem volt fennakadás Ferihegyen sem, a repülőtérről az összes járat időben indult, és valamennyi utasbiztonsági kapu működött.
    
A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nincs szükség megszorításokra, helyette a korrupció és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Csütörtökön közölte: több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre, a vasúti közlekedésben pedig kaotikus állapotokra számít a sztrájk idején.
    
A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott. A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán-társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán-társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra. 
    
Az oktatásban nem tudni, mennyire lesz kiterjedt a sztrájk, a szaktárcának mindenesetre nincs olyan információja, hogy bárhol gondot okozna majd a német érettségi lebonyolítása. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol nem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban. Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Zala Megyei Kórházban, illetve az esztergomi kórházban.

A GySEV két órás figyelmeztető sztrájkot tart pénteken 10 és 12 óra között, ám előtte és utána elindítja a vonatokat a MÁV a sztrájktól függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!