Innovációs tízmilliók vasi vállalkozásoknak

Győr - Több mint száz millió forintot nyertek vasi cégek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól a Baross Gábor program keretében, amely az új technológiák, innovációk gyakorlati bevezetését, s a technikai megújulást támogatja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A nyugat-dunántúli régióban meghirdetett Baross Gábor program pályázataira 68 pályamunka érkezett, közülük 44 nyert összesen közel 1 milliárd 26 millió forintot - közölte Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pénteken sajtótájékoztatón Győrött.

Az elnök ismertetése szerint a program célja, hogy új technológiák, innovációk gyakorlati bevezetését támogassa, s a technikai megújulást segítse elő. Pozitívumként említette Balogh József, hogy számos sikeres pályázat felsőoktatási intézmények és vállalkozások közös munkájának eredménye.  

A Baross Gábor program finanszírozása kizárólag hazai forrásból történik. A program gazdája a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, amely a regionális fejlesztési tanács javaslatai alapján hozza meg döntését.  

A legnagyobb összeget, csaknem 500 millió forintot nyertek összességében azok a pályázatok, amelyek újszerű termékek, technológiák kidolgozására, innovatív szolgáltatások kifejlesztéséhez kötődő kutatásra, fejlesztésre vállalkoznak. 

Ilyen egyebek között a biopolimerekre épülő, lebomló csomagolóanyag kísérleti tervezése, amellyel a rábapatyi Krajcár Csomagolóanyag-ipari Kft. foglalkozik. A cég 17 milliót nyert.



A rábapatyi cég gépparkjának egyik darabja 

Fotó:
www.krajcarpack.hu

Ebbe a körbe tartozik továbbá az újépítésű és felújítandó lakóépületek energiafelhasználását optimalizáló szakértői rendszer fejlesztése, amelyet közösen hajt végre a győri Széchenyi István Egyetem a KondiCad Mérnök Iroda Kft.-vel. 

Csaknem 360 millió forintot fordíthatnak összességében a nyertes pályázók, köztük a győri Innonet Innovációs és  Technológiai Központ Kht., a szombathelyi MediTel Kutató Szolgáltató és Fejlesztő Nonprofit Kft. - a cég 58 milliót kapott - , illetve a zalaegerszegi Pannon Fejlesztési Alapítvány innovációs központok létesítésére, valamint fejlesztésére. 

Az újítások kísérleti bevezetését és pályára állítását összességében 104 millió forinttal támogatja a program. 

Ebben a körben nyert egyebek között a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt., a szombathelyi Pannon Projekt Gazdasági Tanácsadó és Műszaki Termékgyártó Kft. - 25 millió forint a megítélt összeg -, és a zalaegerszegi Zala Megyei Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány. 

Az ITK (információs technológia és kutatás) szektor kezdő vállalkozásainak segítése innovatív szolgáltatásaik kidolgozásában Vas megye és Szombathely Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa közel 21 millió forintot nyert.

Innovációs Alkotóközpont létrehozása Szalafőn 23,4 milliót kapott az Agrárlogisztikai Intézet Közhasznú Társaság.

A nyertesek a támogatási szerződés megkötését követően vehetik fel az előleget a pályázati összegből.

Forrás: MTI, Vas Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!