Közös osztrák-magyar ügyek: vasfüggöny, Rába-szennyezés, szemétégető, munkaerőáramlás

Budapest - Közös nyilatkozatot írt alá a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójának alkalmából és megerősítette eddigi együttműködését Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Barbara Prammer, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szili Katalin az MTI-nek a találkozó után elmondta: a megbeszélésén a határ menti ügyekről is szót ejtettek, így a Rába szennyezéséről, a Heiligenkreuzba (Rábakeresztúrra) tervezett szemétégetőről, valamint a munkaerő szabad áramlásáról.

A magyar házelnök elmondta, hogy a két parlament közötti kapcsolat mellett áttekintették a kormányközi kapcsolatokat is annak apropóján, hogy 2009 októberében újra együttes ülést tart a két kormány. Hozzátette: méltatták a határ menti térség együttműködését és fejlesztését is elősegítő regionális koordinációs bizottság működését.

Szili Katalin köszönetet mondott az Osztrák Nemzeti Tanács elnökének azért a segítségért, amelyet Magyarország kapott Ausztriától 20 éve, a vasfüggöny lebontásakor, majd öt éve is, az uniós csatlakozáskor. 

A két ország határ menti kapcsolatát érintő konkrét ügyekről szólva Szili Katalin elmondta: a Rába szennyezése kapcsán mindketten kiemelték, hogy példaértékű volt az együttműködésük. Mint hangsúlyozta, mindketten leszögezték, a gazdásági válságra való hivatkozással nem akadhat meg a szennyvíztisztító megépülése.

A Heiligenkreuzba (Rábakeresztúrra) tervezett szemétégető kapcsán a magyar házelnök arra kérte osztrák kollégáját, hogy járjon közben: ne kerüljön sor olyan építés megkezdésére, amelynek kapcsán még nincs tisztázva minden kérdés.

A házelnök a schengeni határokkal kapcsolatban azt a tájékoztatást kapta, hogy a burlerlandi tartomány június 26-ig minden lépést megtesz a határok valódi nyitottságáért.

Szili Katalin arra kérte az osztrák házelnököt, hogy járjon közben a munkaerő szabad áramlásának eléréséért is.

Barbara Prammer a konkrét ügyek kapcsán kiemelte: a Rába vízminőségének kapcsán mindketten úgy ítélték meg, hogy a megoldás jó irányba és jól halad. "Bizakodóak vagyunk, és úgy látjuk, hogy a válság nem engedheti, hogy engedményeket tegyünk a folyó vízminősége terén" - fogalmazott.

Az égetőműről szólva azt mondta, hogy tovább kell tárgyalni, amíg mind a két fél számára elfogadható megoldást nem találnak, de bizakodó, hogy sikerül konstruktív, elfogadható megoldást kidolgozni.

"A munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban a magyar fél megértését kértük, hiszen jelenleg érvényben van egy, a parlament által is elfogadott kormány előterjesztés, amely egyelőre a lehetséges kereteken belül korlátozni igyekszik a munkaerő szabad áramlását" - hangsúlyozta Barbara Prammer. 

E kérdés újragondolására sok belpolitikai tényező hat - tette még hozzá, ám, mint mondta, a határ menti régiókból olyan sokan járnak át a másik országba dolgozni, hogy úgy tűnik, mintha ez a korlátozás nem is létezne.

Magyarország számára is nagyon fontos, hogy Ausztria minél előbb kilábaljon a gazdasági válság okozta nehéz helyzetből, hiszen nagyon fontos partnere Magyarországnak, az osztrák kormány kifejezetten támaszkodik az Európai Unió nyújtotta lehetőségekre - hangsúlyozta Barbara Prammer.

A két házelnök által csütörtökön aláírt közös nyilatkozatban a két fél egyebek mellett kinyilvánította, hogy kötelezettséget vállalnak a tolerancia, a kisebbségekkel szembeni tisztelet, a jogállamiság és a demokrácia értékeinek képviseletére; s kölcsönös érdeknek tartják a kétoldalú kapcsolatok széleskörű, stratégia szempontú építését is.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!