Lányokat futtatott a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke

Mosonmagyaróvár - Nem jogerősen egyebek mellett folytatólagosan elkövetett csalás, kerítés, kitartottság és személyi szabadság megsértése miatt ítélte letöltendő börtönre a bíróság a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, számolt be róla a Kisalföld.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Két alkalommal is a vádlottak padján ült a napokban a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon Horváth Elemér, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

A Kisalföld arról ír, hogy Horváth Elemért őrizetbe vette a rendőrség, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét egyebek mellett kerítéssel, kitartottsággal és a személyi szabadság megsértésével gyanúsították. Időközben lezárult a nyomozás, majd a vádemelést követően a napokban a bíróságon kellett felelnie tetteiért a kisebbségi vezetőnek.

Az egyik ügyben az összesen huszonnyolc vádlott egyike volt a helyi elnök, valamint élettársa is. A vád szerint a férfi több alkalommal működött közre abban, hogy mások hitelkártyához juthassanak hamis munkáltatói jövedelemigazolással. Az így felvett kölcsönből Horváth Elemér is részesült, amit aztán nem fizettek vissza a pénzintézetnek. A férfi élettársa pedig a hamis jövedelemigazolásokat „gyártotta".

Összességében Horváth Elemér 1,29 millió, míg élettársa, K. A. 2,95 millió forint hitel felvételében működött közre.

A férfi végig tagadta a bűnösségét, míg a nő beismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt Horváth Elemért 1 év 4 hónap börtönre és 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyektől. 

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott felmentésért fellebbezett. A férfi élettársa, K. A. nem jogerősen ugyancsak 1 év 4 hónap börtönt, valamint 2 év közügyektől eltiltást kapott. A nő enyhítésért fellebbezett. 

Az ügyben a bíróság további két vádlottra rótt ki végrehajtandó szabadságvesztést, a többiek felfüggesztett börtönt, illetve pénzbüntetést kaptak.

Kerítés, kitartottság, csalás és személyi szabadság megsértése miatt is a vádlottak padján kellett ülnie a kisebbségi önkormányzat vezetőjének közeli rokonával együtt. A vád szerint Horváth Elemér és társai több lányt is „futtattak" Bécsben, a Prater környékén. A bevétel zömét aztán a prostituáltaktól elvették. A vádlottak az egyik lányt fenyegetéssel és bántalmazással bírták rá, hogy Ausztriában árulja a testét. 

a bíróság Horváth Elemért 2 év 6 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől. Az ügyben szereplő rokon, H. R. hasonló bűncselekmények miatt 1 év 6 hónap börtönt kapott és 2 évre tiltották el a közügyektől. Az ügy másik két vádlottját ugyancsak végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!