Összefogtak, hogy megmentsék a vadregényes vízi világot

VN - Idén negyedik alkalommal vállalkoztak arra az egyesületek, az önkormányzatok és a lelkes civilek, hogy a „Mentsük meg a Rábát!” mozgalmon belül megtisztítsák a hét végén a Rába folyót Alsószölnöktől Püspökmolnáriig.

zaol.hu

A Rába-parti Fórum Egyesület és a Leányfalui Vadkacsa Egyesület évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy közösen tesznek a Rába folyó tisztaságáért. Köbli József, a Rába-parti Fórum Egyesület elnöke elmondta, hogy a folyó legszebb szakasza Vas megyében található, igazi kincs, mégsem tanulták meg az emberek, hogy vigyázni kell az értékekre.

- Alsószölnök és Püspökmolnári között lévő 17 település 2006-ban összefogott, s létrehozták a Felső Rába-menti Turisztikai Régiót - folytatta a főszervező -, mely közel 100 folyam-kilométeres szakaszt foglal magába. - A turisztikai régió örömmel fogadta a megkeresésünket, s sokat segítettek abban, hogy létrejöjjön ez a megmozdulás. Évente körülbelül 100 ezer ember kerül kapcsolatba a folyóval, használják és sajnos szennyezik is. Szeretnénk, ha a folyó megtisztulna, ezért szervezzük meg az akciónkat. Idén a csákánydoroszlói önkormányzat és ha helyi hajós egyesület keresett meg bennünket, hogy szeretnének a rendezvény házigazdái lenni. Nagyon örültünk a felajánlásnak. Emellett idén is sok hajós egyesület csatlakozott a megmozduláshoz. Jöttek lelkes természetvédők Dunavarsányból, Ajkáról, Szentendréről, s a megyéből Szombathelyről, Csákánydoroszlóból, Körmendről és Molnaszecsődről is. Csatlakoztak hozzánk az Őrségi Nemzeti Park munkatársai is, s több szervezet is felajánlotta a segítségét. Idén nagy meglepetés is ért minket, mivel a szombathelyi és a leányfalui kenusok is felajánlottak egy-egy információs táblát, mely segíti a folyón történő eligazodást. Az egyik táblát Csörötneken, a másikat pedig Magyarlakon avattuk fel.

Köbli József hozzátette: pénteken szálltak először vízre a kenusok, akkor Alsószölnöktől Csörötnekig takarították ki a folyó medrét. A tapasztalatok idén is elkeserítőek voltak. 
- Idén rengeteg fém került elő a folyóból - fogalmazott a főszervező - találtunk biciklivázat, fóliákat, műanyag palackokat és sok autógumit. Sajnos azt vesszük észre, hogy nem javul a morál. Pénteken 35 kilométeres szakaszt járunk végig, s másfél-két köbméter szemét gyűlt össze. 50 kenuban mintegy 130-an indultunk útnak, s vasárnapig megtisztítjuk a folyó 100 kilométeres szakaszát.

Szombaton öt csapatra oszlottak, hogy hatékonyabban dolgozhassanak, s egészen Rábahídvégig jutottak a természetvédők. A kenusok vasárnap is folytatják a Rába megtisztítását, Rábahídvégtől Püspökmonáriig szedik a szemetet a folyóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!