Perceken múlott Ibolya élete - kétszer küldték haza az ügyeletről

Szombathely - A körmendi orvosi ügyeletről kétszer is haza küldték azt a nőt, akin a megyei kórházban életmentő vakbélműtétet kellett végrehajtani. Ibolyát az mentette meg, hogy férje autóval vitte be a sürgősségire. Vádaskodni nem akarnak, egyszerűen csak nem értik, miért nem vették őket komolyabban. A körmendi háziorvosi ügyelettől nem kívántak nyilatkozni.

Bajdó Bettina

Károly, a férj, így emlékszik vissza a nemrég történt eseményekre:

Csütörtökön kezdődtek a feleségem panaszai, nagyon fájt a hasa - meséli Károly.  

- Reménykedtünk benne, hogy semmi komoly baja nincsen, de péntekre sem javult az állapota, ezért bementünk az ügyeletre. Az orvos megvizsgálta, vizeletmintát is kért tőle, majd az eredmények alapján azt mondta, hogy valószínüleg izületi fájdalmai lehetek, esetleg izomgörcs léphetett fel a  feleségemnél. Gyógyszert is kapott rá, majd haza akart küldeni minket. A feleségem megjegyezte, hogy szerinte ez nem csak egy egyszerű izületi fájdalom, hiszen úgy érzi, hogy szétfeszül a hasa, erre az orvos rászólt, hogy nem a beteg dolga a diagnózis felállítása.

Károly hozzáteszi: nem tudtak mást tenni, minthogy hazamentek, ám a gyógyszerektől nem lett jobban a feleség. 

Szombat délelőtt ismét elmentek az ügyeletre.

Aznap egy másik ügyeletes orvoshoz kerültünk, s neki is elmondtuk a panaszokat - folytatja a férj.   

- Elvégezték ismét a vizeletvizsgálatot is, s akkor vért és fehérjét is találtak a vizeletben. Azt ajánlotta az orvos, hogy várjuk meg a hétfőt, s menjünk el a háziorvosunkhoz, addig pedig szedje tovább a gyógyszereket. Eszébe se jutott, hogy esetleg nagyobb a gond, s további vizsgálatokra is szükségünk lenne. A feleségem szombat délután már nem bírta elviselni a fájdalmat, ezért nagyon megijedtünk. Felhívtuk azonnal a háziorvosunkat, aki aznap nem tudott eljönni hozzánk, de azt ajánlotta, hogy minél előbb keressünk fel egy szakembert. 

Az esti órákban a család úgy döntött, hogy nem várnak tovább. Autóba ülnek, s egyenesen a szombathelyi kórházba mennek. Nem akartak ismét a körmendi orvosi ügyeleten próbálkozni, saját szavaikkal élve, elvesztették a bizalmukat a helyi orvosok iránt. 

- Este nyolc óra körül értünk be a Markusovszky kórházba, a feleségem akkorra a fájdalomtól már lábra sem tudott állni, tolókocsiban kellett bevinni  - fűzi hozzá Károly.  



Ibolya és Károly. A sürgősségin életmentő műtétet hajtottak végre a feleségen

Fotó: Szendi Péter

- A sürgősségi ambulancián azonnal odajöttek hozzánk, s kérdezték, hogy mi a baj. Elmondtam a panaszokat, felvették az adatainkat,s elvégezték a vizsgálatokat. Félt 12 körül kaptuk mega vizsgálati eredményeket, s közölték velünk, hogy azonnali műtétet kell végrehajtani. Az operáció után derült csak ki, hogy perforálódott a feleségem vakbele. Perceken múlt az élete, ha akkor nem jövünk be, ki tudja hol lenne most a feleségem. Nagyon féltem, hogy elveszítem Ibolyát - remeg meg a férfj hangja. 

Károly hangsúlyozza, hogy nem akarnak vádaskodni és nem okolnak senkit, örülnek, hogy túlélték az esetet. Csak egyet nem értenek, hogy az orvosok miért nem hallgatták meg őket, miért nem vették komolyabban a panaszokat, s miért nem küldték be őket a körmendi kórházba további vizsgálatokra.

Kérdéseinket szerettük volna feltenni az illetékeseknek, ám ők nem vállalták a nyilatkozatot. Azt mondták, ha a beteg egyenesen őket keresi meg, akkor mindenképpen utánajártak volna az esetnek, belső vizsgálatot indítottak volna. 

Annyit megtudtunk azonban, hogy a cikk megjelenése után vizsgálatot kell indítaniuk az ügyben, s ha úgy ítélik meg, hogy hibázott az orvos, akkor akár büntetés is lehet a vége. 

A vakbélgyulladás felismerése, tünetek

Az irritált vakbél hamar begyulladhat, s akár órákon belül kilyukadhat (perforálhat). A peforált vakbélgyulladás életet veszélyeztető állapot, a hasüregbe kijutott baktériumok gyorsan és agresszíven fertőzik meg az egész szervezetet. A vakbélgyulladás késői felismerése súlyos állapothoz vezethet.

A vakbélgyulladás leggyakoribb tüneteit más betegségek is utánozhatják. A hasi fájdalom idővel erősödik mozgatásra, köhögésre, illetve az adott terület nyomására a fájdalom fokozódik, s kiterjedhet az egész has területére, mikor a vakbél perforált.

Két tragikus haláleset az elmúlt két és fél évben

A közelmúltban két hasonló esetről is beszámoltunk a megyeszékhelyen: 2007 januárjában egy 41 éves háromgyermekes édesapa infarktusban hunyt el. Életben maradási esélyei csökkentek azáltal, hogy az orvosi ügyeleten nem végeztek rajta EKG-vizsgálatot, állapította meg az orvosszakértő. 

Tavaly év elején egy 38 éves vasvári férfi halt meg, az ügyeletes orvos többszöri hívásra sem ment ki hozzá, mikor kiért, akkor pedig már késő volt. Ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat, tárgyalása idén márciusban kezdődött a Szombathelyi Városi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!