Sok a kiadás, kevés a nyugdíj

Szombathely - A Megyeházán ülésezett a Dunántúli Idősügyi Tanácsok Szövetsége. A tanácskozáson többen megfogalmazták véleményüket a Bajnai-csomaggal kapcsolatban.

zaol.hu

A Dunántúli Idősügyi Tanácsok Szövetsége által összehívott tanácskozás célja a szervezet bemutatása, irányvonalainak felvázolása volt, de az ülésen nyilvánosságra hozták a szervezet által megrendelt felmérés eredményeit is. A kimutatás az idősek helyzetéről adott meglehetősen pontos képet.

A kutatás során Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyéből összesen 705 nyugdíjast kérdeztek meg. Első sorban szociális helyzetüket akarták megismerni a kis létszámú dunántúli felméréssel. Az eredmények komoly gondokra utalnak. 

A megkérdezetteknek csupán 27 százaléka tud havonta félretenni nyugdíjából, 73 százalékuk nem, sőt megélhetésük is sok esetben kétséges. A felmérésbe bevont nyugdíjasoknak csaknem a tizede valamilyen segíségre, anyagi támogatásra szorul. Míg az Európai Unió más tagországaiban élő nyugdíjasok a szórakozás mellett havonta komoly pénzösszeget tudnak félretenni, addig a magyarok még a moziba járást sem engedhetik meg maguknak. A magyar nyugdíjasok a legtöbb időt háztartási munkával töltik, a legnépszerűbb időtöltésük a tévézés és az olvasás.

A tanácsok a kormány megszorító intézkedésein felháborodva nyilatkozatot fogalmazott meg, amit a jelenlevő képviselők alá is írtak s hamarosan postáznak. A levélben követelik a 13. havi nyugdíj visszaállítását, felemelik szavukat az árak és megélhetési költségek növekedése, valamint a nyugdíj csökkentése ellen is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!