Tuning és gyorsulás Szombathelyen

Szombathely - Este tizenegykor találkozó az egyik hipermarket parkolójában. Időre érünk oda, néhányan már várakoznak. Kisebb csoportokban állnak a fiatal fiúk, barátnőiket ölelgetve. Huppog a zene, az újonnan érkezőket már közeledő autójuk motorhangjáról megismerik a többiek. Haverokkal, autózással tölti a hétvégét néhány fiatal.

Farkas Eszter

Benzingőz, gyorsulás, fékcsikorgás, huppogó zene, optikai tuning, fiatal srácok, csinos lányok. Vagy: igazoltatás, baleset, traffipax, kergetőzés. Fiatalok, kontra rendőrök. Ez egy átlagos péntek este. Adrenalinfüggő fiatalok buliznak a szombathelyi nagyáruházak parkolóiban. 

Zenét hallgatnak, beszélgetnek,  s ezzel nem zavarnak senkit sem. De néhányan gyorsulgatnak is a közeli elkerülőn. A fiatalok pályát szeretnének,  a rendőrök pedig rendet. Dr. Gulyás Ferenc rendőr alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti osztályvezetője szerint azzal nem szegik meg a szabályokat az ifjak, ha csupán beszélgetnek és zenét hallgatnak a parkolókban. 

Ha legális gyorsulási versenyt szeretnének rendezni az autósok, és adottak a feltételek, a rendőrség támogatja a kezdeményezést. Dr. Gulyás Ferenc szerint a rendőrség érdeke is az, hogy a gyorsulók biztonságban hódolhassanak szenvedélyüknek.  



Beszélgetnek és zenét hallgatnak az autós fiatalok  az egyik áruház parkolójában. Ilyen egy átlagos péntek este, gyorsulás nélkül  Fotó: Horváth Csaba

Szép lassan gyűlik a tömeg, a felhozatalban mindenféle verda megtalálható: a Ladától és kis Polskitól egészen az Audiig és a Hondáig. 

Az optikai tuningolt  (csak megjelenésében van feltúrbózva a járgány) kocsik, benne önbizalommal telt fiatalok. Péntek van, ezért csak harminc-negyven autós gyűlik össze a bevásárlóközpont parkolójában. Előfordul ugyanis, hogy kilencven tuningos is összeverődik vagy itt a bevásárlóközpont előtt vagy a Plaza parkolójában. 

Még csak beszélgetnek, és zenét hallgatnak. Kivételesen nem zavarják őket. Gyakran előfordul ugyanis, hogy biztonsági őrök, vagy rendőrök zavarják meg az esti mulatságot. Norbi már évek óta bandázik a tuningosokkal". 

Komolyabb balhénk még nem volt abból, hogy ide járunk. Néha azonban előfordul, hogy a rendőrök igazoltatnak bennünket, vagy a biztonságiőr zavar el minket.  Közben a fiú hozzáteszi, volt olyan eset is, hogy a járőrök már előre szóltak nekik: nem szeretnék, ha gyorsulgatnának. 

Persze. Megesik, hogy az emberre rájön az öt perc, és úgy érzi, meg kell hajtani a gépet. De hazudik, aki  azt mondja, hogy még sohasem érzett hasonlót. Ezt a szenvedélyt lehet űzni biztonságos és legális keretek között is. A közelmúltban vettem autót,  egyértelmű, hogy kipróbáltam, hogy mit tud a járgány. De nem itt. 

Norbi szerint vannak, akik parkolóban gyorsulgatnak, de  nem minden tuningos tesz így, hanem közutakon rodeóznak, ami jóval veszélyesebb, mint egy legális gyorsulási pályán.  Volt már olyan ismerősöm, aki a Zanati úton szállt el, mert nem bírt magával meg a lóerőkkel. Igaz, egy karcolás nélkül megúszta a dolgot, de az autója totálkárosra tört. Ha belegondolunk, szerencséje volt, de nem csak neki, mert más is megsérülhetett volna  érvel Norbi.

A többiek közben arról sugdolóznak, hogy márciusban más ismerősük is pórul járt. Volt olyan fiú, akit egymás után kétszer is bemértek traffipaxszal. Híres is lett a sofőr. Szinte az összes országos média hírműsorában beszéltek róla. Közben Peti, a ladás is hozzászól egyet s mást. A lehetséges megoldásokról beszélgetünk. Erről Norbinak konkrét elképzelése van. 

Fertőszentmiklóson van egy pálya, ahová lejárhatnak az olyan adrenalin függő fiatalok mint mi. Ha nagyobb találkozó van, mi is összeszedjük a bandát, és leruccanunk egyet. Csak az a baj, hogy messze van. Örülnénk, ha Szombathelyen is lenne egy hasonló létesítmény.  

Amire Norbi befejezi mondandóját, még az eddig hallgatag fiatalok is bekapcsolódnak a beszélgetésbe. Sorolják az ötleteiket és összegeznek: Azt mondják, a reptér lenne a legjobb hely egy gyorsulási pályának. Nyolcszáz méter betonút elegendő is lenne nekik. Ezen már lehetne szórakozni. Egyikük elkezd érvelni, majd elmagyarázza, hogy ez mennyire nagy pénz van ezekben a pályákban. 

Fertőszentmiklóson a találkozókon mozdulni sem lehet, olyan tömeg szokott lenni. Ausztriából is átjárnak a fiatalok. A büfék és a belépőjegyek ára  1500 forint körül van, hamar visszahoznák a befektetett pénzt. A társaság teljes extázisba esik a téma felvetése után. 

A fiatalok pályáért könyörögnek,  a biztonsági őrök nyugalomért. S néha jön a rendőr. Addig viszont,  amíg egy vállalkozó nem lát ebben komoly fantáziát, maradnak a motorháztetőn ücsörgős esték, a huppogó zene, a turbós fütyülés, és némelyeknél az illegális vagy legális gyorsulgatás, ha a helyzet úgy hozza. Meg persze az időnként elkerülhetetlenül bekövetkező balesetek. Mert gyorsulni muszáj, akinek ilyen kocsija van. És ilyenkor már  az adrenalin diktál. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!