Tuning és gyorsulás Szombathelyen

Szombathely - Este tizenegykor találkozó az egyik hipermarket parkolójában. Időre érünk oda, néhányan már várakoznak. Kisebb csoportokban állnak a fiatal fiúk, barátnőiket ölelgetve. Huppog a zene, az újonnan érkezőket már közeledő autójuk motorhangjáról megismerik a többiek. Haverokkal, autózással tölti a hétvégét néhány fiatal.

Farkas Eszter

Benzingőz, gyorsulás, fékcsikorgás, huppogó zene, optikai tuning, fiatal srácok, csinos lányok. Vagy: igazoltatás, baleset, traffipax, kergetőzés. Fiatalok, kontra rendőrök. Ez egy átlagos péntek este. Adrenalinfüggő fiatalok buliznak a szombathelyi nagyáruházak parkolóiban. 

Zenét hallgatnak, beszélgetnek,  s ezzel nem zavarnak senkit sem. De néhányan gyorsulgatnak is a közeli elkerülőn. A fiatalok pályát szeretnének,  a rendőrök pedig rendet. Dr. Gulyás Ferenc rendőr alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti osztályvezetője szerint azzal nem szegik meg a szabályokat az ifjak, ha csupán beszélgetnek és zenét hallgatnak a parkolókban. 

Ha legális gyorsulási versenyt szeretnének rendezni az autósok, és adottak a feltételek, a rendőrség támogatja a kezdeményezést. Dr. Gulyás Ferenc szerint a rendőrség érdeke is az, hogy a gyorsulók biztonságban hódolhassanak szenvedélyüknek.  Beszélgetnek és zenét hallgatnak az autós fiatalok  az egyik áruház parkolójában. Ilyen egy átlagos péntek este, gyorsulás nélkül  Fotó: Horváth Csaba

Szép lassan gyűlik a tömeg, a felhozatalban mindenféle verda megtalálható: a Ladától és kis Polskitól egészen az Audiig és a Hondáig. 

Az optikai tuningolt  (csak megjelenésében van feltúrbózva a járgány) kocsik, benne önbizalommal telt fiatalok. Péntek van, ezért csak harminc-negyven autós gyűlik össze a bevásárlóközpont parkolójában. Előfordul ugyanis, hogy kilencven tuningos is összeverődik vagy itt a bevásárlóközpont előtt vagy a Plaza parkolójában. 

Még csak beszélgetnek, és zenét hallgatnak. Kivételesen nem zavarják őket. Gyakran előfordul ugyanis, hogy biztonsági őrök, vagy rendőrök zavarják meg az esti mulatságot. Norbi már évek óta bandázik a tuningosokkal". 

Komolyabb balhénk még nem volt abból, hogy ide járunk. Néha azonban előfordul, hogy a rendőrök igazoltatnak bennünket, vagy a biztonságiőr zavar el minket.  Közben a fiú hozzáteszi, volt olyan eset is, hogy a járőrök már előre szóltak nekik: nem szeretnék, ha gyorsulgatnának. 

Persze. Megesik, hogy az emberre rájön az öt perc, és úgy érzi, meg kell hajtani a gépet. De hazudik, aki  azt mondja, hogy még sohasem érzett hasonlót. Ezt a szenvedélyt lehet űzni biztonságos és legális keretek között is. A közelmúltban vettem autót,  egyértelmű, hogy kipróbáltam, hogy mit tud a járgány. De nem itt. 

Norbi szerint vannak, akik parkolóban gyorsulgatnak, de  nem minden tuningos tesz így, hanem közutakon rodeóznak, ami jóval veszélyesebb, mint egy legális gyorsulási pályán.  Volt már olyan ismerősöm, aki a Zanati úton szállt el, mert nem bírt magával meg a lóerőkkel. Igaz, egy karcolás nélkül megúszta a dolgot, de az autója totálkárosra tört. Ha belegondolunk, szerencséje volt, de nem csak neki, mert más is megsérülhetett volna  érvel Norbi.

A többiek közben arról sugdolóznak, hogy márciusban más ismerősük is pórul járt. Volt olyan fiú, akit egymás után kétszer is bemértek traffipaxszal. Híres is lett a sofőr. Szinte az összes országos média hírműsorában beszéltek róla. Közben Peti, a ladás is hozzászól egyet s mást. A lehetséges megoldásokról beszélgetünk. Erről Norbinak konkrét elképzelése van. 

Fertőszentmiklóson van egy pálya, ahová lejárhatnak az olyan adrenalin függő fiatalok mint mi. Ha nagyobb találkozó van, mi is összeszedjük a bandát, és leruccanunk egyet. Csak az a baj, hogy messze van. Örülnénk, ha Szombathelyen is lenne egy hasonló létesítmény.  

Amire Norbi befejezi mondandóját, még az eddig hallgatag fiatalok is bekapcsolódnak a beszélgetésbe. Sorolják az ötleteiket és összegeznek: Azt mondják, a reptér lenne a legjobb hely egy gyorsulási pályának. Nyolcszáz méter betonút elegendő is lenne nekik. Ezen már lehetne szórakozni. Egyikük elkezd érvelni, majd elmagyarázza, hogy ez mennyire nagy pénz van ezekben a pályákban. 

Fertőszentmiklóson a találkozókon mozdulni sem lehet, olyan tömeg szokott lenni. Ausztriából is átjárnak a fiatalok. A büfék és a belépőjegyek ára  1500 forint körül van, hamar visszahoznák a befektetett pénzt. A társaság teljes extázisba esik a téma felvetése után. 

A fiatalok pályáért könyörögnek,  a biztonsági őrök nyugalomért. S néha jön a rendőr. Addig viszont,  amíg egy vállalkozó nem lát ebben komoly fantáziát, maradnak a motorháztetőn ücsörgős esték, a huppogó zene, a turbós fütyülés, és némelyeknél az illegális vagy legális gyorsulgatás, ha a helyzet úgy hozza. Meg persze az időnként elkerülhetetlenül bekövetkező balesetek. Mert gyorsulni muszáj, akinek ilyen kocsija van. És ilyenkor már  az adrenalin diktál. Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!