A korábban leállított gyártást szakaszosan indítja újra a Falco Zrt.

Szombathely - E hónapban újraindul és egyelőre szakaszosan zajlik majd a forgácslap-gyártás a Falco Zrt.-nél. A munkából a cég saját dolgozói mellett kölcsönmunkások is kiveszik a részüket.

Kiss Tamás

Mint arról annak idején többször is beszámoltunk: a globális gazdasági válság múlt szeptemberi kirobbanása óta a (Kronospan tulajdonában lévő) Falco Forgácslapgyártó Zrt. számos takarékossági lépést tett, s a kintlévőségek további növekedésének megakadályozása miatt óvatosabb üzletpolitikára váltott. 

Mint azt szintén megírtuk: március elején aztán azt is bejelentették, hogy a csökkenő piaci igényekhez igazodva költségtakarékossági lépéseket tesznek: a Falco Zrt.-nél átmenetileg leállították a forgácslapgyártást,  110 dolgozótól pedig megváltak. 

A vállalat márciusi vevőtalákozóján Vecsey Dénes vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy az intézkedések nem jelentik a Falco Zrt. bezárását: partnereiket a cég valamennyi termékéből képesek kiszolgálni, s amit a vezérigazgató ugyancsak kiemelt, a termelésleállítás a laminált forgácslapgyártást, az impregnált papírgyártást és a cementkötésű forgácslap gyártását nem érintette. 

A vezérigazgató akkor úgy számolt, hogy a raktárkészletek a nyár derekára fogyhatnak el, a dolgozóktól azonban úgy értesültünk, hogy már előbb, nevezetesen a közeli napokban újraindul(hat) a forgácslapgyártás. A munkatársak a fentiek mellett arról is informálták lapunkat, hogy a beindításhoz szükséges létszámot  vélhetően a vevői igényekhez való rugalmassabb alkalmazkodás miatt  döntően kölcsönmunkások alkalmazásával gondolja biztosítani a Falco Zrt. 

A cég vezetését az említettek mellett arról is megkérdeztük, hogy az elmúlt hónapokban miként alakult a Falco Zrt. piaci helyzete, illetve, hogy mire számítanak az elkövetkezendő időszakban. A szombathelyi vállalat az alábbi közleménnyel válaszolt érdeklődésünkre: 

"A Falco Forgácslapgyártó Zrt. júniusban tervezi forgácslapgyártásának újraindítását. Korábban hoztuk meg azt a döntést, hogy a gyártást a kereslet alakulásához igazítjuk, ezért állítottuk le február végén forgácslapgyárunkat. A jövőben úgymond szakaszos gyártást tervezünk, ami a piaci helyzettől függően négy-öt hetes gyártást, majd egy esetleges újabb két  hetes leállást jelent. A termelést saját dolgozóinkkal és bérelt munkaerővel kívánjuk folytatni. Amennyiben a rendelések száma nő, és stabilizálódik, úgy folyamatosan fogunk gyártani. Erre azonban számításaink szerint szeptember előtt nem kerül sor."



A Falco Zrt. a válság kirobbanása után gyorsan nyilvánvalóvá tette, hogy következetesen a piaci igényekhez igazítja a gyártást   Fotó: Kiss Teodóra




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!