A Pronas a szenátus állásfoglalását várja

Szentgotthárd - 2006 májusában derült ki, hogy hulladékégető erőművet szeretne építeni egy osztrák vállalat a Heiligenkreuzi ipari parkba. A Pronas úgy tudja, a vasútvillamosítás is érinteni fogja a beruházást, mivel a GYSEV Zrt. közreműködésével a vasúton is szállítanák a hulladékot az égetőbe.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Soós Zoltán, a Pronas elnöke elmondta, 2006 májusában derült ki, hogy hulladékégetőt akarnak a határ mellé építeni. Azóta sokszor, sokféleképpen tiltakoznak a megépítés ellen. 

A szemétégető árnyékában elképzelhetetlen, hogy felfutassuk az idegenforgalmat  folytatta az elnök.  Nemrég nyitott meg a wellness fürdő, s hamarosan megépül a szálloda is. Rengeteg turistára számítunk, de biztosak vagyunk abban, ha megépül a hulladékégető, akkor a hatalmas kémények  elrettentik az ide érkezőket. Ezenkívül jelentős károkat szenvedne három ország  Ausztria, Magyarország, Szlovénia  nemzeti parkjának idegenforgalma is. 

Az elnök hozzátette: Szentgotthárdról 346 fellebbezés ment  el, nemrég a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz küldtek egyet. Ehhez csatolták a szemétégető elleni kifogásaikat is, választ azonban még nem kaptak rá. 

A szenátus még nem döntött arról, elfogadja-e a város önkormányzatát és az Őrségi Nemzeti Parkot ügyfélként. Nemcsak hazánkból érkezett fellebbezése a szenátushoz, hanem Ausztriából is, hiszen sok civil szervezet, magánszemély is a Pronas mellé állt a égető építése elleni küzdelemben.

A Pronas úgy tudja,  a vasútvillamosítás is érinteni fogja a  beruházást, mivel a GYSEV Zrt. közreműködésével a vasúton is szállítanák a hulladékot az égetőbe. 

A villamosításnak köszönhetően gyorsabban és több szemetet tudnának a vasúton szállítani. Információik szerint az ausztriai Begas évi 200 ezer tonna hasznosíthatatlan hulladékot kíván elégetni, a szemét harmada közúton, kétharmada pedig vasúton érkezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!