Bővülhet a bicikli-úthálózat Szombathelyen és környékén

Szombathely - A szenvedélyes, személyeskedő vita mellett fontos döntések is születtek a közgyűlésen.Előkészítik a távhő beolvadását a Szova Zrt.-be, új szakaszokkal bővül a kerékpár-úthálózat.

Angyal László

Beolvadhat a SZOVA Zrt.-be a Távhőszolgáltató 
 
Újra és újra elmondják városvezetők, hogy a közgyűlési vita morálja ennél mélyebbre nem süllyedhet: ezt hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Németh Kálmán alpolgármester. 

Szerencsére a durva  politizálás mellett érdemi döntéseket is hoztak a közgyűlés tagjai: a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyeit említette az alpolgármester. Az önkormányzati cég átszervezésével elvileg mindenki egyetért, ezért zöld utat kapott a javaslat: az őszre készítsék elő a távhő apportálását a Szova Zrt.-be. Ehhez kapcsolódott még az is, hogy öt jelölt adott be pályázatot a cég igazgatói helyére, ám a pályázatot a közgyűlés mégis eredménytelennek nyilvánította. Ámeneti megoldás született: egy pályázó, Idrányi Zsolt 2011. május végéig a irányítja a céget.

Dr. Szabó Gábor  alpolgármester úgy véli: mentális válságba került a közgyűlés. 

Mentális válság közepette is bicikliztek

Ugyanakkor két fontos projektre is áldásukat adták a sokszor óvodások szintjére süllyedve vitatkozó képviselők. Mindkettő a kerékpárút-hálózattal kapcsolatos. Százötmilliós beruházással (tizenöt százalékos önrésszel) folytatódna a Perint patak keleti oldalán a kerékpárút. Ami a  Magyar László és a Bartók Béla körút között közvilágítással épül meg, amennyiben a júliusban beadandó pályázat sikeres lesz. A Perint patak mentén építendő kerékpárút pályázat beadási határideje július 20. A nyugat-dunántúli régióban e pályázati célkitűzésre rendelkezésre álló keretösszeg 700 millió forint, a pályázat egy fordulós eljárási rendben bonyolódik, 2009. őszén várható az eredményhirdetés, így Szombathely költségvetését  sikeres pályázat esetén is  a 15 százalékos önrész csak a jövőre, azaz 2010-ben terhelné. Az előkészítés 6 millió forintjába kerül a városnak. 



Két kerékpáros projektre is áldásukat adták a képviselők Fotó: Benkő Sándor

Ennél nagyobb falat az  oszrák-magyar közös projekt. Az Aranypatak kerékpárút volumene 2 millió euro, öt százaléknyi az önrész. Az új út nyolcvan százalékban magyar területen halad, s a projekt részeként megépülne Bucsu és Rohonc között, a régi postakocsis útvonalon a kerékpárút. A kétfordulós pályázat első körében nyáron hirdetnek eredményt. A tervezet az Európai Unió által támogatott ETE programba illeszkedik, ami Ausztria és Magyarország határon átnyúló együttműködési projektjeit segíti, és összköltségvetése 101 millió euro. 

Az MSZP frakció vezetője, dr. Nemény András tájékoztatójában a vagyonrendelet módosítását emelte ki. Szerinte nem szerencsés, hogy megszűnik a polgármesteri kontroll a 30 millió forint alatti vagyonértékesítésnél. Eddig szükséges volt az ilyen ügyletek ellenjegyzése, ezután nem lesz az, a gazdasági bizottság dönthet enélkül is. 

Marton Zsolt (Fidesz)  fontos rendeletekre hívta fel  a figyelmet. A  kisvállalkozókat érinti, hogy bizonyos  közterületi reklám ára felére csökken. A helyi védelem  alatt álló társasházak felújítására lakásonként 200 ezer forintos támogatást kérhetnek a lakók, illetve  a parkolásmegváltás módosításával elhárult a Savaria Hotel felújításának  adminisztratív akadálya.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!