Focihírek: a Bild Matthäusról, Szentes Nyíregyházán, milliós büntetés az Újpestnek

A jelenlegi 32 csapat helyett a 2010/11-es szezontól 24 szerepel a másodosztályban - döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki rendkívüli ülésén. A nyírségi klub hivatalosan is bejelentette, hogy Szentes Lázár Nyíregyházán folytatja edzői pályafutását, a német Bild pedig beszámolt Lothar Matthäus fehérvári szerződéséről. A magyar futball egy napja.

MTI

A Gyirmót nem juthat fel az NB I-be

Az MLSZ elnökséges  elfogadta a következő idényre vonatkozó NB II-es és NB III-as versenykiírást, amely nem változott, így a másodosztályban továbbra is 32 csapat küzd majd a feljutásért területi alapon (kelet, nyugat) felosztva, míg a harmadik vonalban 96 együttes hat csoportba osztva szerepel.

Az ülés végén a szövetség elnöksége személyesen is meghallgatta a Gyirmót FC elnök-tulajdonosát, Horváth Ernőt. Az NB II Nyugati csoportjában élen álló klub nem teljesítette az NB I-es licenchez szükséges feltételeket, így győzelme esetén sem kerülhet fel az első osztályba. Az elnökségi tagok átnézték a licenceljárás dokumentumait és megállapították, hogy a folyamat során hiányosság nem fordult elő, illetve mulasztás nem történt.

Két zártkapus mérkőzés a büntetés az Újpestnek

Két hazai bajnoki mérkőzésének zárt kapuk mögötti megrendezésével, továbbá egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága az Újpestet a Soproni Liga 30. fordulójában lejátszott Fehérvár elleni találkozó alatt és után történt rendzavarások miatt.

A testület a Fehérvár FC-re mint visszaesőre, 150.000 forint pénzbüntetést rótt ki, illetve azt, hogy soron következő hazai bajnoki mérkőzését nézők nélkül, zárt sportlétesítményben kell megrendeznie. Utóbbi ítélet végrehajtását augusztus 31-ig felfüggesztette.

"Az Újpest többszörös visszaeső, a legutóbbi sajnálatos esetet minden apró részletre kiterjedően, rendkívül alaposan megvizsgáltuk, elemeztük a különféle jelentéseket, beszámolókat, videofelvételeket, kedden meghallgattuk az összes érdekeltet is, azóta semmilyen új körülmény nem merült fel, mára már csak a büntetés mértékének tisztázása maradt - mondta Retteghy István, a fegyelmi bizottság elnöke az MLSZ honlapjának. - A Fehérvárt azért marasztaltuk el, mert szurkolói tiltott rigmusokat skandáltak".
 
A fővárosi klub pénteken 13 órakor a Szusza Ferenc Stadionban sajtótájékoztatón kíván reagálni a döntésre.

A május 29-i találkozó lefújását követően a hazaiaktól Mario Bozic, míg a vendégektől Goran Vujovic összeverekedett, a játékvezető mindkettőjüket kiállította. Az újpesti közönség ezután a pályára rohant, majd a vendégszurkolókra támadt, de a rendőrség visszaszorította a tömeget. Ezt követően a biztonsági emberek szinte "kiverték" a szektorból a fehérváriakat.
 
Az MLSZ tájékoztatása szerint a lila-fehérekre az elmúlt idény során az alábbi büntetéseket rótták ki:

2008. október 26., Újpest-Paks: rendezői létszám növelése, szövetségi ellenőr fogadása
2008. október 31., ZTE–Újpest: 300.000 forintos pénzbüntetés
2008. november 16., Fehérvár–Újpest: 1 zártkapus mérkőzés 2009. március 15-ig felfüggesztve, 200.000 forintos pénzbüntetés
2009. május 3., Újpest–Diósgyőr: 1 zártkapus mérkőzés augusztus 31-ig felfüggesztve, 400.000 forintos pénzbüntetés
2009. május 29., Újpest Fehérvár FC: 2 zártkapus mérkőzés, 1.000.000 forintos pénzbüntetés.

 Az elmúlt idényben történt hasonló incidensekhez kapcsolódóan az Összmagyar Szurkolói Szövetség (ÖSZSZ) közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben jelzi: tárgyalásokat kezdeményez az MLSZ-szel, valamint a futballpályákon biztosító cégekkel annak érdekében, hogy utóbbiak kizárólag a törvényben meghatározott formában végezhessék feladatukat, és csak abban az esetben kaphassanak engedélyt munkavégzésükre, ha az adott szezon előtt egyeztetnek az ÖSZSZ-szel. A szurkolói szervezet többek között a jogszabályban tiltott eszközök, mint például vipera alkalmazását kifogásolja.

Szentes Lázár a Nyíregyháza új vezetőedzője

Szentes Lázár lett a Soproni Ligában szereplő Nyíregyháza labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A szezon végén Újpestről távozó szakember kétéves szerződést kötött a klubbal.

Erről az egyesület hivatalos honlapja számolt be csütörtökön. A tréner jövő kedden érkezik Nyíregyházára. Szerdán véglegesíti a szakmai stábot, majd csütörtökön találkozik a játékosokkal és elkezdődik a felkészülés a következő idényre. Szentes az elmúlt szezonban ezüstéremig vezette az Újpestet, míg Nyíregyházán két edzőváltás is volt az idény során, s a csapat végül az éppen bennmaradó 14. helyen zárt.

A Bild Matthäusról: "Végre egy ajánlat"

Végre egy ajánlat címmel számolt be a Bild csütörtökön Lothar Matthäus fehérvári szerződtetéséről.


2008. március 10-i kép Lothar MATTHÄUS egykori 150-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok német labdarúgóról, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányáról, aki a klub 2009. június 10-i bejelentése szerint a székesfehérvári Fehérvár FC labdarúgócsapat vezetőedzője lesz. (MTI/AP/Uwe Lein)

A legnagyobb példányszámú német napilap emlékeztetett arra: Matthäus kereken egy héttel ezelőtt az újság hasábjain még amiatt panaszkodott, hogy a Bundesligában senki nem kívánja szerződtetni őt. "Nem tudom, miért nem kellek senkinek" - morfondírozott az egykori kiváló labdarúgó, aki 150 alkalommal öltötte magára a Nationalelf mezét, s ezzel ő tartja a német válogatottsági rekordot.

"Most viszont Matthäus számára végre megérkezett az ajánlat, még ha nem is a Bundesligából" - írta a Bild, beszámolva arról, hogy az FC Fehérvár internetes honlapján ismertette a létrejött, szóbeli megállapodás részleteit.
 
Az újság megerősítette azokat az információkat is, amelyek szerint Garancsi István, a magyar klub tulajdonosa mindenképp "német edzőt" keresett, és így került Matthäus a képbe.  A 48 éves Lothar Matthäus a Bildnek nyilatkozva csak azt erősítette meg, hogy tárgyalt a Fehérvárral. "De dönteni csak dubai nyaralásom után fogok" - tette hozzá.
 
Matthäus 2004 februárjától 2005 decemberéig volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Legutóbb az izraeli Maccabi Netanyánál tevékenykedett, de az együttműködés nem volt különösebben sikeres.

 A többi német újság sportoldalán csak rövid tudósításban számolt be Matthäus szerződtetéséről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!