Gyanús ingatlanügy miatt nyomoz a rendőrség Kőszegen (frissítve)

Kőszeg - Az önkormányzat sérelmére elkövetett hűtlen kezelés bűncselekménye miatt ismeretlen tettes ellen indult vizsgálat Kőszegen, az Alpokalja Zöldek közhasznú egyesület bejelentése nyomán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Két ingatlanügyben is folyt, folyik vizsgálódás, mindkettőben érintett a város önkormányzata.

- Mindkét esetben közérdekű állampolgári bejelentésre indult el a vizsgálat - hallottuk dr. Tóth Lászlótól, Kőszeg jegyzőjétől. 

Az első ügy a létesítendő Bioetanol gyárhoz kapcsolódott. A bejelentés nyomán az adóhatóság azt vizsgálta, hogy az ingatlanügylet kapcsán történt-e jogszabálysértés az önkormányzat, vagy a vásárló részéről. (Ez utóbbi egy kft., amelynek ügyvezetője történetesen a város egyik képviselője.) 

- Ez a vizsgálat lezárult azzal, hogy nem volt semmilyen jogszabálysértés - mondta el a város jegyzője. 

Gyanús ingatlanügy

- A másik ügy egy vélelmezett önkormányzati ingatlanpanama, amelynek kivizsgálását most végzi a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya.

- Az önkormányzat sérelmére elkövetett, hűtlen kezelés bűncselekménye miatt, ismeretlen tettes ellen indult vizsgálat az ügyben - közölte dr. Tóth László. 

A város törvényességének őre, aki tartja magát az ártatlanság vélelméhez, neve(ke)t nem mondott az ügy kapcsán.

A hétfői Népszabadság arról írt, hogy a bejelentést az Alpokalja Zöldek közhasznú egyesület nevében a szervezet elnöke tette. Ifjabb Kondics Imre portálunknak elmondta: szerintük a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság korábbi fideszes elnöke gyanús körülmények között szerzett meg több önkormányzati ingatlant, önmaga, családtagjai és rokonai részére.

- Jelen állás szerint Kőszeg sérelmére történt a hűtlen kezelés, mert úgy tűnik az önkormányzat néhány dolgozója, képviselője érintett az ügyben. Ennek megállapítása viszont nem az Alpokalja Zöldek Közhasznú Egyesület vezetésének, tagjainak, hanem a nyomozóhatóság a kompetenciája. Természetesen szeretnénk, ha az emberek korrekt módon tájékoztatva lennének arról, hogy mi is folyik a városban -  mondta ifj. Kondics Imre.

Hozzátette, hogy a közérdekű bejelentést 5 darab adásvételi szerződés miatt tették. (Ezeket el is küldte a szerkesztőségünkbe - a szerk.) A szerződésekben érdekes, és a laikusok számára is megdöbbentő adatokat találtunk. A nyomozó hatóság ezek után megalapozó vizsgálatot indított, melynek lezárulta után tették meg a büntetőeljárást ismereten tettes ellen hűtlen kezelés bűntettének elkövetése miatt - tette hozzá.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szalai Ferenc a nyomozás érdekében nem kívánt részleteket közölni.

Megpróbáltuk az érintettet is megkérdezni a gyanúsításról, de a képviselőt nem sikerült elérnie.

Huber László, Kőszeg polgármestere az MTI-nek kifejtette: a rendőrség hivatalosan értesítette a nyomozásról, de a vizsgálat befejezéséig nem kíván nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy megszigorították az önkormányzati ingatlanok értékesítését szabályzó rendeletet.

A városfejlesztési bizottság csak előzetes értékbecslés alapján dönthet ötmillió forintos értékhatárig. Magasabb összeg fölött két értékbecslés szükséges. A szabályok szerint legalább egy év bérleti jogviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki részletfizetési kedvezménnyel kívánja megvásárolni az ingatlant - mondta el.

A város jegyzője azt is tudatta lapunkkal: nagyon rosszul áll Kőszeg a kijelölt ingatlanok értékesítésével. Időarányosan harmadával esett vissza az ingatlanok eladása, pedig az önkormányzat ebből fedezné a működési hiányát és fejlesztésének egy részét is. 

Forrás: Vas Népe, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!