Kemence az udvaron

VN információ - Egyre többen rakatnak nagyszüleinkéhez hasonló kemencét otthonuk vagy hétvégi házuk udvarára. Hétvégenként rokonok és barátok társaságában finom, ropogós kenyeret, omlós kuglófot vagy pácolt húsokat sütnek benne. A kemencék fűtésre, sütésre és főzésre egyaránt alkalmasak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kenyérsütés évszázadok óta része életünknek, manapság a házi pékárukészítés a reneszánszát éli. Az otthon megsütött kenyér vagy zsemle sokkal finomabb, mint a boltokban kapható. Felmérések szerint ezt a kenyeret az utolsó morzsáig el is fogyasztják. Nemcsak azért, mert hosszú ideig friss ma-rad, hanem azért is, mert magas a tápértéke. Igaz, a házi kenyérsütés időigényes, viszont olyan szertartás, amellyel kellemes perceket szerezhetünk családunknak, baráti társaságunknak.

A házi kenyérsütéshez viszont kemencét kell építeni. Ma már egyes szerkezeteket készen meg lehet vásárolni, amelyeket aztán körbe kell építtetni, de szakemberek klasszikus kenyérsütő kemencét is tudnak építeni.

Az egykamrás kemence az esetek többségében egy kö-rülbelül két méter széles négyzet alakú alapon helyezkedik el. A kemence belső, kerek sütőterét magasított alapra, a hosszabbik oldalukra állított, meszes-cementes habarccsal összeillesztett tűzálló téglákból rakják ki.

Az alaptér fölött ugyan- ezekből a téglákból építik fel az égéstermék elvezetésére alkalmas nyílást tartalmazó kupolás boltívet. Napjainkban a falazáshoz elsősorban samottbélelést és samott-téglákat használnak. Az égésterméket a kéményen keresztül vezetik el.

A sütőtér első részében található az előtér, ezen keresztül lehet a hamut és az el nem égett fadarabokat az alsó hamutárolóba kotorni.

Általában kovácsoltvasból készítenek ajtót a kemencének. A kenyérsütő kemence legfontosabb része a belső tűztér.

A kemence sütőterét félbe hasított fahasábokkal fűtjük fel. Majd a már elégett, szenes, izzó fát szétkotorjuk, hogy a sütőtér teljes felülete felmelegedjen. A kemence akkor sütésre kész, ha a falai fehérek. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy eléggé felhevült-e már a kemence. Egy marék lisztet szórunk a sütőfelületre, ha a liszt gyorsan megbarnul, akkor süthetjük a kenyeret. Ha a liszt lángra lobban, akkor túlhevült a kemence. Manapság már beépített hőmérők könnyítik meg a háziasszonyok dolgát. A kemencét 220-250 Celsius-fokra kell felfűteni, sütés közben nem csökkenhet a kemence hőmérséklete 180 fok alá.

Ahogy a fa elégett, a kemencét ki kell söpörni, hogy a kenyeret a kemence aljára - ahol korábban a tűz égett - tehessük. Ezt a műveletet gyorsan kell elvégezni, nehogy kihűljön a kemence.

Fontos, hogy a kemence belseje jól szigetelt legyen, ezzel megakadályozható a sütőtér gyors kihűlése.

Kétkamrás kemencéket is építenek, ezek alsó kamrájában rakják a tüzet, így fűtik a kemencét, a kemence felső részében pedig sütnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!