Már vizibiciklizni is lehet a peresznyei tavon

Peresznye - A helybeliek kedvelt kirándulóhelyévé vált a kastéllyal szembeni tó és környéke. A hétvégén két vizibicikli is rendelkezésükre áll.

Némethy Mária

A peresznyei kastélynál  ma szociális otthon működik az egykori Széchényi, majd Berchtold-kastélyban történelmi kert, az utca túlsó oldalán kastélypark terül el. A 6,7 hektáros parkban 12 faj képviseli a fenyőféléket, 44 a lombos fákat és díszcserjéket. Az angolkert jellegzetes eleme Rousseau szigete a mesterséges tó közepén. Partján hatalmas, 1036 centiméter körméretű nyugati platánfa áll, ez állítólag Magyarország legnagyobb platánfája. Van vagy 300 éves. 

Kedvelt helye, jelentős értéke a tó és környéke a peresznyeieknek. 

- Még az előző képviselő-testület Leader-pályázaton nyert 4 millió forintot,  egymillió volt az önrész, ebből kezdtük el rendbe tenni a tó környékét - mondta el Orbán Gyula polgármester. 

Nem kis munkát vállaltak magukra. A gyönyörű platánfa környékét védőburkolattal látták el, a tó körüli utakat sártalanították, kőzúzalékkal szórták fel, rendbehozatták - darabokra szedették és felújították -  mindkét hidat, a gyalogost és a teherhidat is, nagyobb bejárati kaput készíttettek, néhány új fapadot és asztalt helyeztek ki, kispályás focipályát alakítottak ki, s lett kitéve tájékoztató tábla is, amely felhívja az arra járók figyelmét: érdemes a tó környékére kilátogatni.



Falunap vizibiciklivel - egyre kedveltebb hely a peresznyei tó és környéke Fotó: a szerző felvétele
 
- Saját költségünkön a hullámverte, omladozó partrészt is rendbetettük, kiköveztük. Nagy segítségünkre volt mindenben  egy répcevisi kertépítő, Wágner Tamás, akinek a felesége peresznyei - meséli Orbán Gyula. Azóta a tűzoltók és a Zviranjak horvát hagyományőrző egyesületek tagjai kora tavasszal nagy tisztítási akció során gaztalanítják a tó környékét. 

Ma a peresznyeiek kedvelt helyévé vált ez. Tavaly óta itt rendezik a falunapot, de családi ünnepekhez is használatba veszik. Nem egyszer rendeztek már itt születésnapot szalonnasütéssel.

Most szombaton, a falunapon új színfoltként két vizibiciklit tekertek a peresznyeiek. Nickl Pálnak, a horvát önkormányzat vezetőjének ajándékát. Ő Ausztriában jutott hozzá a vizijárművekhez. 

Orbán Gyula két dolgot még megemlít a tó kapcsán. Az egyik: nem horgásztó. A másik: vigyáznak arra, hogy a kis szigeten háborítatlanul élhessenek a vizimadarak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!