Pars ismét legyőzte Kozmust

Bergen - Pars Krisztián a férfi kalapácsvetést, Petráhn Barbara pedig a női 400 métert nyerte meg az atlétikai csapat-Európa-bajnokság második vonalának számító I. osztály küzdelmeinek nyitó napján, a norvégiai Bergenben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A viadal honlapja szerint az idén eddig veretlen olimpiai ezüstérmes dobónak ezúttal 77,78 méter is elég volt a sikerhez, melynek értékét növeli, hogy újra legyőzte a pekingi bajnok szlovén Primoz Kozmust.

A zalaegerszegi Petráhn remekül futott kedvenc távján, s idei legjobbjával, 52.94 mp-cel győzött, s szerzett a magyar válogatott számára 12 pontot.

A még jelenleg is zajló első napon Kürthy Lajos (19,61 m) súlylökésben második lett, Papp Krisztina pedig női 3000 méteren harmadik (9:10.46 p).

A hétvégén zajlanak a csapat Eb mind a négy osztályának küzdelmei, melyek közül a bergeni viadalon a legjobbak versengésének számító Szuperligába jutás a cél. Az eddig Európa Kupa néven rendezett kontinentális csapatverseny egyik újítása, hogy a férfi és női verseny együtt kerül értékelésre.

A szabályokon is változtatott a kontinentális szövetség, ugyanis a futószámokban nincs lehetőség hibás rajtra, magas- és rúdugrásban pedig a negyedik rontás után be kell fejezni a viadalt. A többi ügyességi számban az első két sorozat után a legjobb hat kap egy harmadik kísérletre is lehetőséget, majd a legjobb négy még egyre. 3000 és 5000 méteren, valamint 3000 m akadályon 3-3 futót kiállítanak az utolsó körök előtt.

Az I. osztályból három válogatott jut fel a legjobbak közé, a Szuperligába, kettő kiesik a II. osztályba.

Bergenben Magyarország mellett Fehéroroszország, Szlovénia, Románia, Törökország, Belgium, Hollandia, Finnország, Észtország, Svájc, Szerbia és Norvégia legjobbjai küzdenek meg a helyezésekért.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!