Pusztító vihar a Nyírségben, esőzés Zalában - Jégverés Nagytilaj környékén is

Körkép - Vihar pusztított Nyíregyháza térségében vasárnap délután, a heves széllökések és a jégverés jelentős károkkal járt a Tiszavasvári-Nyírszőllős-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Berkesz vonalon; tizenegy szabolcsi településen emiatt nincs áram; a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülést tart. Az erős szél és az esőzés Zala megyében is gondot okozott. Vas megyét is érintette a vihar, olvasónk Nagytilajból jelezte, hogy jégverés pusztított a település környékén, és rövid idő alatt 60 milliméter eső zúdult alá.

MTI

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek - mondta Vegera Istvánné, a kisváros polgármesteri hivatalának dolgozója. Kemecsét nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a Nyíregyházával szomszédos városra. A palával fedett házak tetejét mindenütt betörte a jégeső, de akadt olyan tetőszerkezet is, amelyet letépett a szélvihar. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, s megrongálta az utcán parkoló személygépkocsikat. A mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég.


Tűzoltók és rendőrök kidőlt fákat távolítanak el a Nyíregyházát Sóstógyógyfürdővel összekötő útról, miután heves széllökések és jégverés okozott jelentős károkat Nyíregyháza környékén. MTI Fotó: Balázs Attila
 
A helyi önkormányzat riasztotta a polgárőri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tető kerüljön a házakra, s felmérjék a károkat. Jelentős károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszről, Demecserből és Tiszatelekről is. A délutáni vihar következményeinek felszámolására rendkívüli ülést tart vasárnap este 20 órától a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság - közölte Seszták Oszkár, a térség önkormányzatának Fideszes elnöke az MTI-vel. Pernyák Sándor ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az eddigi felmérések alapján több száz lakóház rongálódott meg a viharos erejű széltől és a jégveréstől.
 
Az igazgatóságon operatív törzset is felállítottak, hogy összehangolják a feladatokat a minél gyorsabb segítségnyújtáshoz, amelyhez szabadnapos tűzoltókat is berendeltek. A viharkárok elhárításában Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tűzoltók is részt vesznek - mondta Molnár János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese vasárnap. A tűzoltók elsősorban az épületekben okozott viharkárok elhárításában segédkeznek, illetve az utakat szabadítják fel a kidőlt fáktól.    


Nagy Péter, az Ibrányi Tűzoltóság munkatársa bontja egy lakóház jégeső következtében megrongálódott, betört palatetejét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén. Heves széllökések és jégverés okozott jelentős károkat Nyíregyháza környékén. Kemecsét nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar; a városra több mint 10 centiméternyi jég zúdult. A jégeső mindenütt betörte a palával fedett házak tetejét, letarolta a mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat. Az utcán parkoló számos autó megrongálódott. MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyháza-Miskolc és a Nyíregyháza-Záhony közötti vasútvonalon a fakidőlések miatti vezetékszakadások okoznak gondot. Görögszállás és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok beállítására volt szükség, Nyíregyháza és Sóstóhegy között pedig a szabadon maradt egy vágányon csak felváltva haladhatnak a szerelvények. A munkálatok befejezéséig akár egyórás késések is előfordulhatnak.
 
Tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, illetve Nyíregyháza egy részén nincs áramszolgáltatás a délutáni vihar miatt, de ez nem akadálya az európai parlamenti választás helyi eredményei továbbításának - közölte Fazekas János, a térségi választási iroda vezetője, a megyei önkormányzat főjegyzője vasárnap este az MTI-vel. Az áramkimaradásban érintett városokból, községekből a kijelölt településekre viszik át továbbításra a helyi eredményeket, így minden bizonnyal időben beérkeznek az adatok a szavazás végeredményének hivatalos közléséhez.
 
Zala megye több településén is fákat döntött ki a viharos erejű szél vasárnap délután, az esőzés utakat öntött el, a vizes úton egy személyautó balesetet szenvedett - tájékoztatta az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.  Zalaszentgrót térségében, Türjén és Szalapán az erős szél nyárfákat döntött ki, a helyi önkéntes tűzoltók távolították el az utakról.


Sárátfolyás a Zala megyei Csapin, a Kossuth Lajos utcában. Zala megye több településén is fákat döntött ki a viharos erejű szél,az esőzés utakat öntött el. MTI Fotó: Varga György

Vízátfolyás miatt kértek segítséget a tűzoltóktól Egervárról, a lakihegyi elágazónál ugyanis mintegy 10 méteres sávban hömpölygött a csapadékvíz. Nagykanizsán szintén vízátfolyás és sárfelhordás miatt riasztották a tűzoltókat, egy lakásban pedig a bezúduló víz okozott kisebb anyagi kárt - közölte az ügyeletes.

Olvasónk vasárnap délután jelezte, hogy Vas megye déli részét is elérte a vihar: Nagytilajon és környékén jégverést okozott károkat a kertekben és a földeken - majd rövid idő alatt csaknem 60 milliméter eső esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!