Regionális néptáncfesztivál májusfa kitáncolással

Gencsapáti - Felüdülés volt az idei Gencsi Söprű, mondta a zsűrielnök Varga Zoltán a vasárnap Gencsapátiban megrendezett regionális néptáncfesztiválról, ahol sok fiatal is táncolt.

Balla Emőke

- A legfontosabb, hogy olyan csoportok, közösségek mutatkoztak be itt, akik nemcsak a hagyományőrzést vállalják fel, hanem azt is, hogy továbbadják a fiatalabb generációknak - foglalta össze Varga Zoltán koreográfus, néptáncoktató a találkozó élményeit. Nem először járt most Gencsapátiban, háromszor, négyszer hívták már ide; a korábbi években azt látta, hogy jórészt életük javát már leélt emberek táncolnak, most pedig nagyon örült, hogy a fiatalok is itt vannak a nyomukban. - Ennél többet nem lehet elvárni a hagyomány- őrzőktől, mint hogy folytassák a munkát, mert ez a túlélésünk záloga - mondta. - Az is meglepő, hogy ilyen nagyszámú közönséggel lehet találkozni Gencsen, nem mindenhol van így.

- Az NKA népművészeti kollégiuma, a Vas Megyei Közgyűlés és helyi vállalkozások támogatták a fesztivált, ami mögött nagyon sok kölcsönös segítségnyújtás van a néptáncegyüttesek és az együttműködő partnerek részéről. Virágbolt, cukrászda, borosgazda, kertészetek, képviselő, vállalkozó ajánlott fel tárgyakat a tombolába, sokan adták oda az iparűzési adójuk egy százalékát - mondta Varga Albin fő szervező. - Tágabb régióban gondolkodunk: a Rábaközből, Vas megyéből, az Őrvidékről, a Muravidékről szólítunk meg együtteseket. 10-18 együttes szokott lenni, most 13 együttes jött el, köztük többgenerációs csoportok, amelyekben a gyerekek, felnőttek és az idősek együtt táncolnak. Minden együttesben látunk új arcokat, nagy élmény megszállott (a hagyomány iránt elkötelezett) fiatalokkal együtt lenni.

A fesztivál után a kapuvári és a gencsi legénycéh tagjai kezdték kinyűni a művelődési ház előtt felállított májusfát. Nehezen mozdult hatalamas fa, ezért a Boglya zenekar rázendített, hogy a zene erejével kimuzsikálja , több pár és a gyerekek pedig táncba fogtak. Egy darabig kérdés volt, hogy a fa a házra dől-e vagy a villanyvezetékre, de a nyolc derék legény ügyesen kiásta, kiemelte végül a májusfát taps, éljenzés kíséretében. Eztán a fanyűvők nótázásba fogtak. A Varnyú Country koncertje után a Csík zenekar játszott, a vendég Ferenczi György volt. Nyolc derék legény volt a fanyűvő, a Boglya húzta a talpalávalót, mikor kivették a májusfát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!