Remekül vizsgáztak a stylist tanoncok - divatbemutató a tervezett ruhákból

Szombathely - Bemutatták vizsgamunkáikat az OÁMK Teleki Blanka Szakképzőiskola divat-stílustervező szakirány végzős diákjai, a nagyközönség és a vizsgabizottság előtt.

Farkas Eszter

Az iskola régi hagyománya már, hogy a tanítványok divatbemutató keretében mutatják be a tanévben tervezett és kivitelezett ruhákat. A kifutóra először az alsóbb éves tanulók munkáit vonultatták fel a modellek. A pódiumon Abba slágerekre nyárt idéző ruhakölteményekben pompáztak a lányok. 

A női ruhakészítő tanulók fantáziáját megmozgatta az általános iskolai korosztály, így gyermekruhákat is terveztek és készítettek, melyeket a Simon István Utcai Általános Iskola kis diákjai mutattak be szupermodelleket megszégyenítő ügyességgel.

Mivel minden nő ruhatárában helye van egy- egy estélyinek, vagy koktélruhának az alsóbb évesek erre is gondoltak. A modellek bordó, lila, arany, piros, kék-feket, zöld színű alkalmi öltözetben sétáltak végig a kifutón.



A divatbemutató második részében a hét végzős divat-stílustervező tanulók vizsga remekeit csodálhatta meg a közönség. A divat-stílustervező szak két éves OKJ-s képzés. Az iskolában a fiatal tervező tanoncok megtanulhatják eme szakma csínját- bínját. 

Elméleti és gyakorlati órákon sajátíthatják el mindazt, amelyre egy stylistnak szüksége van. A bemutatót megelőzően a végzősök kollekcióit a vizsgabizottság már megtekintette. A vizsgaelőadáson pedig nem csak a ruhákat díjazta a bizottság, hanem szem előtt tartották azt is, hogy ki milyen zenét választott kollekciójához, milyen modellekkel dolgozott.

- Minden elismerésem a tanulóké, hiszen egy nagyon igényes kollekciót hoztak létre -  mondta el Takácsné Kiss Irma a vizsgabizottság elnöke.

Minden diák három ruhát készítette erre az alkalomra. A vizsgázók feladata az volt, hogy régiónk népi hagyományait elevenítsék fel és vegyítsék a mai modern öltözködési stílussal. Ez megjelenhet a ruhadarabok díszítő elemeiben, szabásvonalában, anyagválasztásában. 



Fotók: Horváth Csaba

A vizsgázókat megihlette a feladat és igazán hordható, divatos kollekciókat kreáltak. A ruhákat volt aki, kékfestővel, hímzéssel, horgolással tette népiessé, s mindezt farmerrel és divatos anyagokkal dobta fel. Szinte vastaps fogadta Jarovoja Anna munkáit, akinek kollekciója jól tükrözte tervezőjének gondolkodását, amely az egyedi, fiatalos megjelenést tette középpontba. 

A farmer, a madeira, a hímzés, a sokoldalú anyagok, és technikák harmóniáját tükrözték a felvonultatott darabok. Anna nem feledkezett meg arról sem, hogy a kiegészítők is nagyon fontos kellékei  a ruhadaraboknak. Egyediségét, és munkáját, nem csak jó osztályzattal jutalmazták. Egy éves külföldi ösztöndíjat nyert Shanghaiba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!