Savaria Táncverseny: magyar bronz a tíztánc Eb-n

Szombathely - Eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el a szentesi Szilver TSE párosa: László Csaba és Mikes Anna bronzérmet szerzett a Savaria Nemzetközi Táncversenyen.

Simon Erzsébet

Tíztánc Európa-bajnokság színhelye volt az Agora-Művelődési és Sportház szombaton. Az öreg kontinens legkiválóbb párosai randevúztak az idén a 44. Savaria Nemzetközi Táncversenyen. Harmincegy ország versenyzői között a hazai színeket a Szilver TSE kettőse, László Csaba és Mikes Anna képviselte, s immár elmondhatjuk: kitűnő teljesítményével a magyar duó az orosz Timur Imametdinov-Ekaterina Nikolaeva és a dán Björn Bitsch-Ashli Williamson mögött állhatott fel a dobogóra. 

Nemcsak titkon remélte a publikum, hogy László Csabáék személyében ismét lesz magyar EB-érmesünk: a szakma jeles képviselői ugyancsak dobogóra várták a Szombathelyen is jól ismert szentesi táncosokat. Erre nemcsak az adott alapot, hogy a tavalyi tíztánc bajnokok már nem versenyeztek, hanem László Csabáék korábbi eredményei is: a 2007-es EB-n és a tavalyi világbajnokságon is a legjobb hat közé jutott a többszörös magyar bajnok páros. Nem volt tehát kétséges, hogy a szombat délutáni elődöntőt könnyedén abszolválják a fiatalok, s az sem keltett különösebb meglepetést, hogy az esti döntő névsorában is helyet kapott Csaba és Anna. 

A latin és a standard táncok döntője között Szatmári Szilviával, a szentesiek művészeti vezetőjével arról beszélgettünk, hogy tulajdonképpen bármi előadódhat: akár még a dobogó élén is végezhetnek a tanítványai. A tíztánc a legösszetettebb műfaj a táncsportban, hiszen az öt standard tánc (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep) mellett a latin kategóriában (szamba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) is teljesíteni kell. Hogy ki hogyan tett eleget a szakmai kívánalmaknak, ezt a verseny közben sem a párosok, sem a közönség nem tudhatta meg: az IDSF (Nemzetközi Táncsport Szövetség) szabályai szerint egy ideje már nem nyíltan pontoz a nemzetközi bírói gárda. A publikum ily módon magára volt hagyatva, s persze kit látott volna a legjobbnak, mint a hazai versenyzőket A rejtett pontozással értékelt produkciók befejezését követően a matematika döntött: az egyes táncokra adott helyezések összessége az orosz hölgynek és partnerének kedvezett. Ebben akár egyezhetett is a laikus egybegyűltek és az ítészek véleménye, hiszen varázslatosan mozogtak a parketten az újdonsült Európa-bajnokok.  Mindazonáltal a helyszínen lévő több hozzáértő véleménye szerint a magyar páros fejlődése megkérdőjelezhetetlen, ez különösen a latin táncukban mutatkozott meg.  Csaba és Anna egyébként tagja a július 16-án kezdődő tajvani Világjátékokra – az olimpián kívüli sportágak seregszemléjére - utazó magyar társaságnak: standard táncokban lépnek parkettre Kaohsiungban. 

Vélhetően a messzi országba kevesebben kísérik el őket, Szombathelyre viszont hatalmas szurkolótáborral érkeztek. Ez különböztette meg az idei versenyt a korábbiaktól: soha ekkora hanggal nem biztatták a fellépőket – persze különösen egy párost – a jelenlévők. A szentesi küldöttség élén maga a város polgármestere állt. Jó lesz résen lennie Szombathelynek, ha nem akarja teljesen elveszíteni a tánc fellegvára-titulust; Szentes nemcsak a szurkolóhaddal képviseltette magát: a Szilver TSE kétszeres magyar bajnok formációs csapata remek standard bemutatót prezentált. Köztes fellépőkből amúgy nem volt hiány: a helyi táncklubok képviselői mellett Edvin Marton különleges hangú Stradivarijával varázsolta el a nagyérdeműt, a Fool Moon vokál öt fiatalembere az „a capella” műfajt népszerűsítette, míg a latin táncok jelenlegi profi világbajnokai, Michael Malitowski és Joanna Leunis fergeteges mozdulatokkal kápráztatta el a közönséget. 

Nem lenne teljes a kép, ha nem említenénk meg a „nagyok” mellett délután bemutatkozó junior II. korosztály latin open versenyének végeredményét, hiszen ott kettős magyar siker született. Íme, a dobogósok:
1.Hegyes Bertalan János-Kiss Violetta (Magyarország), 2. Hatházi Ádám-Andor Barbara (Magyarország),  3. Varga Viktor-Nikoleta Csandova (Szlovákia). 


 
László Csaba és Mikes Anna a tíztánc-EB bronzérme mellé közönségdíjat, s vándorserleget kapott. Az eredményhirdetéskor mégis úgy tetszett, nem voltak felhőtlenül boldogok. Egy picivel jobbra számítottak, mondta a fiatalember a rajongók gyűrűjében, de talán nincs okuk panaszra, tette hozzá. A tavalyi vb-hatodik hely után ez a bronz mindenképpen előrelépés. Novemberben ismét tíztánc világbajnokság lesz, ott is szeretnék megcélozni a dobogó harmadik fokát. 



A teljes eredménylista versenyenként:


2009. június 6., szombat

IDSF Junior II. Open Latin

1. Hegyes Bertalan – Kis Violetta (HUN)
2. Hatházi Ádám – Andor Barbara (HUN)
3. Viktor Varga – Nikoletta Csandová (SVK)
4. Hetei Máté – Bita Alexa (HUN)
5. Jéri Tamás -Szepesi Lilla (HUN)


IDSF 10-Tánc Európa-bajnokság

1. Timur Imametdinov - Ekaterina Nikolaeva (RUS)
2. Björn Bitsch - Ashli Williamson (DEN)
3. Csaba László - Anna Mikes (HUN)
4. Luca Bussoletti - Tjasa Vulic (SLO)
5. Anton Skuratov - Alena Uehlin (GER)
6. Martin Dvorak - Zuzana Silhanova (CZE)
7. Marco Cuocci - Nadyia Dyatlova (ITA)
8. Oleksandr Kravchuk - Olesya Getsko (UKR)
9. Vladimir Slon - Bianka Zubrowska (AUT)
10. Artsiom Kazyra / Anastasia Veslova (BLR)
11. Jaak Vainomaa - Taina Savikurki (FIN)
12. Yvo Eussen - Elisabeth Novotny (SWE)
13. Steeve Gaudet - Laure Colmard (FRA)
14. Adrián Esperon - Patricia Martinez (ESP)
15. Valerijus Osadcenko - Olga Osadcenko (LIT)
16. Piotr Wlodarczyk - Marta Wach (POL)
17. Vladimir Besarab - Ecaterina Petrova (MDA)
18. Richard Still - Morgan Hemphill (ENG)
19. Tomas Uvacek - Mertina Reiterova (SVK)
20. Ivan Knezevic - Milena Zogovic (SRB)
21. Andres Liiv - Kristin Vaha (EST)
22. István Varga - Gabriela Pilic (CRO)
23. Pedro Borralho - Tatiana Santos (POR)
24. Matiss Grasmanis - Jelena Tarana (LAT)
25. Jorgen Nilsen - Hanne Marie Akselsen (NOR)
26. Robert Westerveen - Aleksandra Wojtysiak  (NED)
27. Svetoslav Vasilev - Lubomira Petkova (BUL)
28. Costin Bocan - Irene Iona Stanciu (ROM)
29. Daniel Buhala - Yulia Arnet (SUI)
30. Azer Ashrafov - Olga Tovtasheva (AZE)
31. Davy Maex - Bianca Jakers (BEL)

KÖZÖNSÉGDÍJAS:

A 17. rajtszámú Csaba László - Anna Mikes (HUN) szentesi páros.


2009. június 7., vasárnap

IDSF Senior II. Open Standard

1. Luigi Donato – Cira Parente (ITA)
2. Aldo Sterpilla – Enza Bracci (ITA)
3. Mark Tittl – Marika Tittl (AUS)
4. Theodor Rulofs – Eva Rulofs (AUT)
5. Heinz Böhm – Manuela Böhm (AUT)
6. Anton Novak – Susanna Novak (AUT)

IDSF International Open Latin

1. Martino Zanibellato – Michelle Abildtrup (DEN)
2. Yury Simanchev – Anastasia Klokotova (RUS)
3. Misa Cigoj – Anna Matus (SLO)
4. Fedor Polyanskiy – Karine Galustyan (RUS)
5. Andrea Silvestri – Váradi Martina (HUN)
6. Marius Andrei Balan – Sarah-Sophie Ritz (GER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!