Táblák, füzetek a Vas-hegyről

Felsőcsatár, Vaskeresztes - A Kerekerdő Alapítvány a Vas-hegy és a Pinka-mente természeti és kultúrtörténeti értékeinek bemutatására hat nagy- méretű táblát állított fel a két település határában.

Angyal László

Ezzel együtt jelent meg a térséget bemutató új kiadvány is: a táblákat, a füzetet jelképes avatással egybekötött túrán mutatták be a hétvégén.

Gyöngyössy Péter erdőmérnök, az alapítvány elnöke elmondta: Felsőcsatár határában, a Vas-hegy erdők ölelte tücsökzenés csücskében bújik meg az a gyermektábor, mely az elmúlt esztendőkben gyermekek tízezreinek nyújtott meghatározó élményt a természetről. A Kereő Alapítványt működtető stáb tagjai közül sokan apró gyermekként jártak e varázslatos helyen.

A személyes kötődésnek is köszönhető, hogy az alapítvány életében fontos szerepet tölt be a Vas-hegy és környéke. Húsz éve kezdődtek el azok a természetvédelmi táborok, erdei iskolai programok, melyeknek köszönhetően egyre több adat gyűlt össze arról, hogy a terület jelentős természeti értékek hordozója. A Kerekerdő Alapítvány megalakulása (1998) után a Vas-hegy és a Pinka-szurdok változatos adottságaira épülő környezeti nevelési programok mellett elkezdődött a természetvédelmi feltáró munka is. Ebbe a sorba illeszthető a pályázati pénzből, az állami erdészet támogatásával készített hat nagyméretű tematikus tábla, illetve a hozzájuk csatlakozó ismertető füzet, melyek a Kerekerdő Alapítvány törekvéseinek legújabb állomásai. Az esős avatón a beszédet dr. Nagy Dániel, a földművelésügyi minisztérium főosztályvezetője - aki stílszerűen túraöltözetben jelent meg - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!