Tánc Savariától New Yorkig - interjú Novák Viktóriával

Szombathely - Önök tudják, hogy milyen az a törzsi fúziós világtánc? Az olvasók egy része talán most megemeli a szemöldökét, és tűz körül ugráló afrikai törzset képzel el. De nem, ez kicsit más műfaj. A stílus egyik jeles hazai képviselője, a szombathelyi Novák Viki.

Garai Antal 'Atom'

Novák Viktória jelenleg a Tribe Paganica és a Fusion Wave Dance Company tagja, 13 éve táncol, tíz éve már tanít is. Öt évig élt New Yorkban, majd visszaköltözött Budapestre, s miután asztmás lett kisfia, először Kőszegen, majd Szombathelyen kötött ki. Viki nemrégiben az Egyesült Államokban járt egy táncfesztiválon, tanítványával, Hegedűs Barbarával nagyon sok pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek. 

- Talán mindenki számára az a legkézenfekvőbb, ha már az elején eloszlatjuk a ködöt a törzsi fúziós világtánc körül. Honnan és miből ered ez a műfaj?
- A törzsi fúziós világtánc egy keleti kultúrákon alapuló mozgásforma. Az észak-afrikai törzsi táncok adják az alapját, de ez nem autentikus, hanem egy mai modern, mondhatni kortárs táncstílus. A fúzió pedig ennek egy továbbfejlesztett változata, amely rengeteg táncstílust ötvöz magával, szinte bármit, ami esztétikailag belefér.

- Hogyan kerültetek ki Barbival Amerikába, erre a fesztiválra?
- A Rakkasah Spring Caravan - Fúziós Táncfesztiválon már többször szerepeltem az elmúlt években. Ez Amerika legnagyobb ilyen műfajú fesztiválja. Mint minden évben, idén is meghívtak, és szerencsére úgy alakult, hogy el tudtunk menni. A tengerentúlon kuriózum, hogy Európából jönnek fellépők erre a fesztiválra.

- Hogy fogadták a műsorotokat? Milyen elismeréseket kaptatok?
- Sikerült újat mutatnunk. Törzsi fúziót táncoltunk duettben, a neves San fransiscoi Djinn együttes zenéjére. Nagy újdonságnak számítottak a ruháink is, többen szerették volna megvenni a fellépés után. A fesztiválon kívül is volt fellépésünk, több helyen látni akarták, hogy mit hoztunk magunkkal Magyarországról.

Külön érdekesség, hogy egy improvizációs fellépésünk is volt Scott Wilsonnal, akinek édesanyja magyar származású volt, és a hatvanas évek Amerikájának egyik legnagyobb táncosaként tartják számon. Komoly elismeréseket kaptunk olyan szakmai fórumokon, akiket én nagyon elismerek. Nem vállon veregetést, hanem komoly és pozitív szakmai kritikákat kaptunk. 



Novák Viki egy New York-i fellépésén

- Mennyi szabadidőtök volt városnézésre, kirándulásra? Sikerült bejárni New Yorkot?
- Az ott eltöltött tíz nap alatt rengeteg workshopon, amolyan táncórán vettünk részt, másra nagyon nem is volt időnk. Természetesen barangoltunk a városban is, de ez inkább egy tanút volt, s nem kirándulás. Nagyon sok új mozdulatot, információt, stíluselemet láttunk, s hoztunk haza magunkkal.

- Melyek a legpozitívabb élmények, amiket begyűjtöttetek Amerikában?
- Sharon Kihara volt a fesztivál egyik fő attrakciója, mi közvetlenül előtte léptünk fel. Sharon nagy sztárnak számít, örültünk, hogy megismerhettük, rendkívül közvetlen és aranyos táncos. Pozitív élmény volt a fesztivál utáni buli is, amin bárki részt vehetett, táncolhatott, a gyerekektől a 70 éves kor fölöttiekig. Nagyon nyitottak az emberek, ezt szeretem Amerikában. Nagyon sokan táncoltunk, mindenkin látszott, hogy szeretjük ezt csinálni, és ez egy láthatatlan összekötő szál az ismeretlenek közt.



Hegedűs Barbi (balról), Sharon Kihara (a fesztivál sztárvendége) és Novák Viki

- Melyik jobb? Egynek lenni a sok közül az USA-ban, vagy itt lenni az az egy, aki a műfaj királynője?
- Minden éremnek két oldala van. Itthon viszonylag egyedülálló, amit csinálok, magyar berkekben ez még mindig új stílusnak számít. Ebben a műfajban Magyarországon nehéz az előrelépés, kevés a forrás, amiből meríteni lehet. Szemben Amerikával, ahol kialakult ez a stílus. Ott sokan vannak, azért nehezebb előrébb jutni. Mind a kettőnek megvan a maga szépsége. Az ottani közönség már ismeri ezt, míg Magyarországon sokszor csak lehastáncozzák, pedig ennek a fúziós táncnak csak annyi a köze hozzá, hogy ugyanazok a gyökerei. De mások a ruhák, a mozdulatok és a hangulata is.

- Mire készültök?
- Jelenleg egy táncszínházi produkción dolgozunk, ami július 3-án, Szombathelyen fog debütálni az Agora Fesztiválon. Ez egy mozgásszínház, amit a Rhythm Squad break csoport és a Tribe Paganica ad elő közösen. Ötvöztük az utcai és a fúziós táncokat, erre még sosem volt példa. Készülünk még a Kelet varázsa nyugaton és a Világzene, világtánc fesztiválra is, ahol majd bemutatkozik a szombathelyi közönség előtt a Fusion Wave Dance Company, amit a már említett két tánccsoport tagjainak egy rész ésVarga Geri, az FMzer0 dobosa alkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!