Zsaru-CAR akció: 60 ezer autóból 101 járt tilosban

Megyei körkép - Két nap alatt csaknem hatvanezer jármű rendszámát ellenőrizték az autóvadászok a megyében, és 101 esetben volt szükség rendőri intézkedés kezdeményezésére.

Angyal László

A Zsaru-CAR Alapítvány és a Vas megyei rendőrök első közös razziájáról szombaton számoltunk be, most megkaptuk a verseny részletes eredménylistáját.

Felker Mihály, a körözött autók megtalálására szakosodott alapítvány vasi képviselője lapunknak elmondta: az első Savaria Autóvadász kupát Vác város csapata nyerte, a második helyezett a kecskeméti, a harmadik Rácalmás és Dunaújváros közös csapata lett. A szervezők szándékai szerint a versenyt jövőre is megrendezik. A Zsaru-CAR Alapítvány munkáját Vasban a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Szombathely Közbiztonságáért Közalapítvány, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola és a megyei főkapitányság támogatta, egy helyi autókereskedés pedig két Volvóval segítette.



A szabálytalanságok csúcsa egy sárvári fogás volt: a lopás miatt körözött Suzukin másik rendszám volt, vezetőjének a jogosítványát már korábban bevonták, ráadásul ittasan ült a volán mögött.

Fotó: Benkő Sándor

A Zsaru-CAR Alapítvány autóvadászai járják az országot, de először jártak Vasban, és meglepően eredményesen derítették fel a körözött járműveket. Ismeretes, hogy a kocsiba telepített  rendszámfelismerő rendszer online összeköttetésben áll a központi nyilvántartó rendszerrel, így állandóan érkezik az információ. Nagy figyelmet és koncentrációt igénylő tevékenység az autóvadászat, hiszen a rendszám alapján azonosított jármű paramétereit folyamatosan hallja a vadász, akinek gyorsan kell reagálnia. A verseny éppen arról szól, kinek sikerül az autóvadász kamerája előtt elhaladó, valami oknál fogva körözött járművet kiszűrni a forgalomból. Az ország több településéről (Vác, Rácalmás, Kecskemét, Budapest) érkező csapatok pénteken, az eligazítás után Vasban tizenegy ellenőrző pontot foglaltak el, és aznap négy óráig, másnap nyolctól délig szűrték a forgalmat. Az összesítésnél kiderült, hogy tizenegy óra leforgása alatt 59 ezer 530 rendszámot olvastak le a kameráikkal, s 101 esetben volt szükség rendőri intézkedésre.

A legtöbb alkalommal (52 rendszám esetében) az okmányirodák által forgalomból kitiltott kocsikkal közlekedtek a vezetők. Azt tudni kell, hogy több ok miatt szankcionálnak az okmányirodák. A rendőrség (bűncselekményt követtek el az autóval), az adóhivatal (adóhátralék behajtása), a biztosítótársaság (mert nem fizették a kötelezőt), vagy éppen az önkormányzat (súlyadó-elmaradás) kérheti a forgalomból kivonást. Vasban a lejárt műszakival való közlekedés sem ritka: az autóvadászok 28 ilyen járművet találtak a megye útjain. Az úgynevezett fantom (papírok nélküli) autóból nálunk három is akadt. Két személyautó mellett a harmadik egy utánfutó volt. 

Ezúttal az is ráfázott, aki trükkel próbálkozott: egy másik autóról kölcsönvett, vagy éppen  forgalomból kivont kocsi rendszámának használata most nem vezetett eredményre: egyedi azonosító meghamisítása miatt három autós ellen is indult büntetőeljárás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!