Az eb, aki a miénk is lett: Marley meg én - filmajánló

Film - Végre egy nem sablonszerűen készített kutyakomédia, hanem egy megható film, amin rengeteget röhöghetünk. A kölyöklabrador kacifántos útja a kutyaiskolától a fiatalkori herélésen át, az öregkori nyugalmas sétákig.

Garai Antal 'Atom'

Megannyi kutyát láttunk már a képernyőn, kezdvén Kántortól a hírhedt bernáthegyin, Beethovenen át napjaink sztárjáig, Rex felügyelőig. Ez nem egy újabb kutyakomédia, hanem egy nagyon szerethető és megható történet, ami alatt jókat nevetünk úgy, hogy közben a kutya nem lép ki szerepéből, nem ment ki embereket az égő házból, nem kapja el a bankrablót, nem rendel telefonon pizzát, hanem egyszerűen a család részévé válik, az ember legjobb barátjává, mint ahogy az a valós életben a legtöbbször lenni szokott.

A sztori
John (Owen Wilson) és Jennifer (Jennifer Aniston) fiatal újságíró-házaspár, teli ambíciókkal, akik épp elkezdik a nagybetűs életet. Új munkahely, új otthon, régi tervek. Az új otthonban van egy üres szoba, ami John barátja szerint gyerekért kiált, így gyorsan be kell szerezni egy kutyát, hogy Jennifer elfoglalja magát, hogy még ne gondolkodjon a családon. Az új eb, az akciós kutyus, aki egy labrador alom legkisebb kan kutyusa, s legolcsóbb a többi közt. A tenyésztőtől hazavezető úton a rádióban Bob Marley, ">One love című száma szól, így lesz főhősünk neve Marley.



Marley színre lép, elsőre a legkisebb (akciós-kutyust) választják ki az alomból
 
Az sejthető, hogy a kutya megjelenésével felborul a két fiatal addigi élete, Marley szétrág mindent, felborítja a bútorokat, kicsit átrendezi a lakást. Találkoztunk már párszor kelekótya ebekkel a filmvásznon, de Marley azért annyira hiteles, mert ő nem olyan, mint Jerry Lee, Hooch vagy Beethoven, akik szétszednek mindent de azért jól neveltek és a film végére hős kutyákká válnak. Marley egy igazi betörhetetlen vad, aki mindent-mindenkor játéknak fog fel, és ezt nagyon hitelesen sikerült is a kamerákkal rögzíteni.
 
John riporter szeretne lenni, de amikor elkezdi papírra vetni Marleyval megélt sztorijait, hamar jegyzetíró lesz belőle. A család gyarapodik, születnek a gyerekek, új munkahely, új barátok, új otthon, régi eb. Megszeretjük a szereplőket és olyan érzésünk lesz a film alatt, hogy Marley már a mi kutyánk is. Szeretjük, megcirógatnák a buksiját, a film után elvinnénk sétálni a közeli parkba, majd otthon hagynánk, hogy befeküdjön a lábunkhoz tévézés közben.



Marley első rendrakása, csupán egy órára hagyták egyedül a garázsban, az akkor még kölyökkutyát

Miért volt jó?

Azért, mert nem szállt el a film egy olcsó kutyakomédia felé. A Marley szerepét alakító kutyák (22 kutyát használtak a forgatáshoz, de javarészt csak két eb szerepel a vásznon) közt nem vettünk észre különbséget, olyan volt, mintha a mi kelekótya kutyánkat követte volna végig a kamera, nagyon hitelesre sikeredett a film. Jó, hogy a végén Johnt nem változtatták túl érzelgős, gyenge férfivá. Az a jelenet pedig tökéletes volt, amikor az állatorvosnál John magyarázott Marley-ról, "gazdiszöveget félretéve, ez nem egy átlagos kutya" - na már ennél a jelenetnél is repedezett a mécses.



A werkfilmben a színészek azt mondták, hogy folyamatosan kutyanyálban tocsogtak a forgatás alatt

Ami nem tetszett
Amikor összességében csak dicsérni tudom a filmet, akkor nehéz előkeríteni a negatívumokat. Nem is próbálunk hajtani rá, a film jó volt, és ha volt benne negatívum, akkor azt elfedték a remek jelenetek.

DVD extrák
Rengeteg extra van a lemezen. Majd’ egy órát még ülhetünk a képernyő előtt a menüben böngészve. Láthatunk werkfilmet, interjúkat, Marley-t bemutató filmet és nagyjából még vagy egy tucat kutyás extrát. Az alkotók nem hagyták humorukat otthon az extrák összeállításánál sem.



Az egyik megható jelenet, amikor John beszélget a már megöregedett Marleyval

Összegzés
Egy megható film könnyen megszerethető szereplőkkel, ami a végén kicsit beindítja könnycsatornáinkat. Nagyon sok poénnal, amolyan mindennapi történet, egy nem mindennapi kutyával. Ez persze helytelen megfogalmazás, hiszen minden kutya egy külön egyéniség, egyik sem mindennapi, igazolja ezt minden gazdi saját ebéről, viszont e film alatt Marley is egy kicsit a saját kutyánk lett.

Ajánlott megtekinteni kutyatulajoknak, viszont az olyan gazdik, akiknek a kutya tényleg a legjobb barátja, készítsenek a közelbe egy csomag papírzsebkendőt, lehet, hogy szükség lesz rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!