2009.07.09. 17:07
Az olasz meló: tizenegy itáliai szakácstanuló a fürdővárosban
Bük - Tizenegy olasz szakácstanuló középiskolás tölti megyénkben a nyári gyakorlatát, két magyar diák pedig a napfényes Itáliában dolgozik augusztus végéig. A fiatalok jól érzik magukat hazánkban.
- Nagyon jó tapasztalataim vannak, a magyarok segítőkészek, rengeteget tanultam ezalatt a néhány hét gyakorlat alatt - mondta el Manuel Handke. Mindnyájan első alkalommal vagyunk Magyarországon, de biztosan visszajövünk még. A magyar étkezési szokások nagyban különböznek az olasztól, például a tésztaételek nálunk előételnek számítanak, itt főfogásként tálalják.
A sok szántóföld engem nagyon megragadott mesélte Giulia Braghette. Úgy látom, hogy nem túl gazdag ország Magyarország, de mindenki nagyon kedves. A munkafolyamatok többségébe bevonnak minket a gyakorlat során, megtanulunk magyar specialitásokat is elkészíteni, amelyeket később Olaszországban is kínálhatunk a vendégeknek.
Xiang Tang szakácstanuló rengeteg új élménnyel gazdagodott Magyarországon, az itteni gasztronómia teljesen új számára. A kínai és az olasz konyhaművészetet egész jól ismeri. Érdeklődéssel tanulják mindannyian a magyar nyelvet, sok nyelvtani szabályt megtanultak már. A kiejtés okozza a legnagyobb problémát: a gy, az sz, az ny betűk jelentenek nekik nehézséget. Az is szokatlan, hogy rengeteg a magánhangzó a magyar nyelvben.
Dr. Gábriel Andrásné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium tanára elmondta, hogy több mint tíz éve vesznek részt a Leonardo programban. Idén 11 olasz diákot fogadtak és két magyar tanulót küldtek ki Bibionéba, hogy szakmai gyakorlatot szerezzenek.
Szeretik az olasz középiskolások a nyári szakmai gyakorlatukat hazánkban tölteni hangsúlyozta a tanárnő. Három középiskola küldött idén diákokat hozzánk, mindegyik profilja a vendéglátás és a turisztika. Hat szakács, három pincér és két recepciós dolgozik a szállodában.
A diákok két hétig szakmai programon vettek részt, német, angol és magyar nyelvórákat tartottunk nekik. A magyar konyha sajátosságait, a hazai turisztikai látványosságokat is bemutattuk nekik. Megnéztük Szombathelyt és Kőszeget, jártunk Budapesten és két napot Pécsen töltöttünk. A további hat hétben pedig Bük-fürdőn dolgoznak mondta végül Gábriel Andrásné.
A szakácstanulók magyar ételkülönlegességeket is megtanulnak elkészíteni a hathetes magyar nyári szakmai gyakorlatuk alatt Fotó: Kiss Teodóra