Biomassza alapú távfűtőművet szeretne a hegyháti város

Vasvár - Jövő év végétől biomassza alapú távfűtőmű üzemelhet a kisvárosban. A képviselő testület rendkívüli ülésén döntött a mintegy 116 milliós projekthez szükséges önerő biztosításáról, a pályázat beadásáról. A beruházástól hosszútávon jelentős megtakarítást várnak a szakemberek.

Vojnovics Viktória

A városban két távhőellátási körzet működik, ezek egyike, a Béke utcai fűtőmű állhat át a beruházást követően a biomassza (faapríték) alapú távfűtésre. A márciusi képviselő-testületi döntést követően elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amely  a biomassza alapú fűtőmű több előnyére is rámutatott: egyrészt  a szolgáltatást igénybe vevő lakók mintegy 10 százalékos hődíj-csökkenésre számíthatnak, másrészt az orosz-ukrán gázviták okozta káosz közepette is biztonságos szolgáltatást is nyújt a biofűtőmű.  

V. Németh Zsolt polgármester elmondta: a földgáz árának drasztikus változásai, valamint az ellátással kapcsolatos bizonytalanságok miatt döntött a testület a távhőszolgáltatás rendszerének átgondolásán, stabil és gazdaságos alapokra helyezésén. 

A pályázat elkészítéséért és a beruházás megvalósításáért az önkormányzat felel majd, az átalakított fűtőművet pedig bérbe adja a szolgáltatónak, a Régióhő Kft-nek. A csütörtöki döntés értelmében a projekt megvalósításához az önkormányzat pályázatot ad be a Környezet és Energia Operatív Programra, valamint támogatási kérelmet nyújt be a Magyar Fejlesztési Bank Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramjára. 

Emellett további 10 millió forint önerő biztosítását is megszavazta a testület. A projekt így összességében mintegy 116 millió forintból valósulhat meg. A beruházástól hosszútávon jelentős megtakarítást várnak a szakemberek a rendszer működési költségei éves szinten több mint hétmillió forinttal, a lakossági hődíj számlák összegei várhatón 10 százalékkal csökkenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!