Egyre többen védekeznek a napfény káros hatásai ellen

Szombathely - Tegnap az egész ország területére narancs színű riasztást rendeltek el a nagyon erős UV sugárzás miatt. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a szabadban fokozottan ügyelni kell a leégés elleni védelemre.

Bajdó Bettina

Tegnap 7-7,5-ös, nagyon erős UV sugárzást mértek a megyeszékhelyen. Ilyen erős sugárzásnál a normál bőrtípusú emberek is  20 perc alatt leéghetnek a napon. Ilyenkor szükséges a védekezés, ajánlott a széles karimájú kalap viselése, a napszemüveg használata, valamint kétóránként naptejjel be kell kenni magukat azoknak, akik a napra merészkednek. 

Vasváron az óvodában a gyerekek 11-től 15 óráig nem tartózkodnak kint a szabadban, ilyenkor pihenőidő van  tudtuk meg Kovács Tilda óvonőtől. 

Szerencsések vagyunk, mert az óvoda udvarán vannak hűs árnyékot adó fák, s van egy mesterséges, fedett pavilonunk is, hol a gyerekek homokozhatnak, s játszhatnak  folytatta az óvonő.  Ügyelünk arra, hogy ne tartzókodjanak a gyerekek a tűző napon, azért amikor nagyon erős a sugárzás, négy óráig inkább ki se engedjük őket az udvarra. Négy óra után pedig csak a fedett rész alatt, s az árnyékban játszhatnak az óvodások. 

Nemcsak az óvodákban, a strandokon is figyelni kell a veszélyes UV sugarakra. Tatai Péter, a Tó fürdő vezetője közölte, hogy a strand füves részének a  fele a magasfák miatt árnyékos, ide el tudnak bújni a fürdőzők a sugarak elől. 

Sokan, főleg kisgyermekkel érkezők, hoznak magukkal napernyőt, illetve sátrakat  tette hozzá a vezető, ezek is védenek a káros sugaraktól. Naptejjel is folyamatosan kenik magukat a strandolók, ezt onnan tudjuk, hogy a fürdőn lévő árusítóhelyen ez a legkelendőbb árucikk. Ezenkívül felhívjuk a strandolók figyelmét arra, hogy melyek azok az órák, amikor nem tanácsos a napon tartózkodni. 

A városok terein is odafigyeltek tegnap a veszélyes sugarakra. Lőrincz Ágnes és unokája tegnap Sárvár utcáin sétálgatott. Budapestről érkeztek a megyénkbe, s amíg Ágnes lánya bement vásárolni, addig az árnyékot adó fák alatt hűsölnek. Sosem hagyják otthont az ernyőt sem, mivel védeni kell a gyermek bőrét a leégéstől. 



Szombathelyen a  szigetszentmiklósi Fauer család is próbál védekezni a napfény ellen, sapkát húztak a három gyerek fejére és naptejjel kenik bőrüket a leégés ellen. Azt mondják, hogy nem azért utaztak ennyit, hogy a szobában töltsék az időt, még ha nem is ajánlott a napon tartózkodni, ők akkor is meg  szeretnék nézni a látnivalókat. 

Egy szakembert is megkérdeztünk a sugárzás veszélyeiről. Dr. Telegdy Enikő, a Markusovszky kórház bőrgyógyászati osztályának a vezetője elmondta, a magas UV sugárzásnál lényeges, hogy fél óránál többet ne töltsünk a napon reggel kilenc és délután négy óra között. 

Hozzátette: ajánlott a fényvédő krém használata, s kevesen tudják, hogy fél órával azelőtt kell a bőrre kenni, mielőtt kilépnénk a napfényre.  Az UV sugarak elváltozást okozhatnak a sejtek DNS-ében, s ha ez többször megismétlődik, hosszú távon bőrrák (melanóma) alakulhat ki. Emellett a gyakori leégések is növelhetik a rák kockázatát.  



A strandolóknak is figyelniük kell az UV-sugárzásra, nem ajánlott három óráig a napon tartózkodni

A strandolók figyeljenek oda, hogy a naptejük vízálló-e, mert ha nem, akkor fürdőzés után be kell kenni ismét a bőrt  ajánlotta az orvos.  Ha vízhatlan a krém, kétóránként kell használni a naptejet, s ajánlott az arcot is bekenni vele. Akinek sok az anyajegye, annak ajánlott 30-40-es faktorú naptej használata, s nem kell aggódni, ezzel is lehet barnulni.  

A doktornő hozzáfűzte még, hogy évről évre egyre több bőrrákos esetet diagnosztizálnak, s egyre több a fiatal melanómás. Pozítívum azonban, hogy egyre többen járnak el szűrésekre, így a daganatok többségét még kezdeti stádiumban ki tudják szűrni. 

Tabi Krisztián, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint tegnap délben 29 fokot mértek a megyeszékhelyen, napközben pedig 32 foknál nem kúszott feljebb a hőmérő higanyszála. 

Az előrejelzések szerint mára egy-két fokkal visszaesik a hőmérséklet, ám pénteken újból 30 fok várható. Szombatra jelentősebb lehüléssel kell számolni, akár 20 fok alá is eshet a hőmérséklet. Kovács Tilda óvonő elmondta, hogy a gyerekek délután négyig nem játszhatnak az udvaron


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!