Ezt látni kell! Rendőrfőkapitány motoron, bőrszerkóban, bungee jumping után és vitorlázó repülés előtt

- Főkapitány úr, maga az?- kérdezte tátott szájjal egy rendőr, amikor dr. Halmosi Zsolt dandártábornok egy chopperen, talpig bőrszerelésben gurult be a rendőrség udvarára. A vasi főzsaru nemrég a bungee jumpingot is kipróbálta, és addig nem nyugszik, amíg nem vezethet egy vitorlázó repülőgépet.

Nagy Ildikó

Dr. Halmosi Zsolt gyerekkora óta a motorok rabja. Tízéves lehetett, amikor Halastón rendszeresen elkötötte rendőr édesapja szolgálati Pannóniáját. A lába sem ért le róla: amíg ő a földön állva berúgta, a húga tartotta a motort. Aztán felpattant, a földút végén lelassított, és leugrott a motorról.

 A kalandoknak persze szemmel látható nyomai maradtak, mind a fiún, mind a motoron, így édesapja azt a könnyelmű kijelentést tette, hogy amint megszerzi a jogosítványt, kap egy segédmotorkerékpárt. 

Halmosi Zsolt nem feledte az ígéretet, így nem sokkal a 14. születésnapja után büszkén tette le az asztalra a pecsétes papírt. Mit volt mit tenni: édesapja az első körmendi üzletben megvette a beígért járgányt, egy 3 ezer 700 forintos Verhovinát. 

Később ült Panónián, 250-ös MZ-n, ám amikor egy előtte haladó autó lesodródott az útról, őt pedig végighúzta a szalagkorláton az alatta lévő motor, elment a kedve a kétkerekű járművektől.

1991-ben, amikor a vasi rendőr-főkapitányság megkapta az első 750-es BMW motorokat, egy kicsit megingott, ám a próbakör végül elmaradt. Aztán amikor negyvenéves lett meglepte magát egy Suzuki Intruderrel, amely azóta is nagy kedvencnek számít. 



Bőrszerkó és chopper - ez is a rendőrfőkapitány


A dandártábornok legutóbb a múlt heti IPA motoros találkozón tűnt fel a chopperen, úgy, ahogy még kollégái is csak ritkán látják: bőrnadrágban és bőrdzsekiben.

 Az 1500 köbcentis csodajárgányt nagy becsben tartja a főkapitány: minden út után - ha teheti - legalább két órán keresztül tisztítgatja.

Motoros berkekben az járja róla, hogy a járgányát is legalább annyit babusgatja, mint a feleségét. Dr. Halmosi Zsolt ugyanis a csupa nikkel, csupa ragyogás elvet vallva kényezteti a choppert. 

 A főkapitány gyakran ül motorra, azt mondja, legszívesebben Ausztriában túrázgat. És hogy miért? A válasz szomszédaink fejlettebb közlekedési kultúrájában keresendő. 



Dr. Halmosi Zsolt dandártábornok ismert arca


 - Ott az autósok nem a legyőzendő, útról leszorítandó ellenfelet látják a motorosban - mondja, mit is kellene eltanulnunk sógorainktól. Amúgy a vasi főzsaru rendszerint nem csapatban, hanem egyedül motorozik, ahogy mondja, öreges tempóban. A száguldozás és a vagánykodás nem jellemző rá. Higgadtság és önfegyelem: szerinte leginkább erre van szükség ahhoz, hogy valaki uralni tudja az alatta dübörgő csodajárgányt.

A vasi főkapitány nem csak a motorral kacérkodik: nemrégiben az alsóörsi Harley Davidson fesztiválon azzal lepte meg a VIP sátor közönségét, hogy bejelentette: kipróbálná a bungee jumpingot. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke állítólag azonnal felajánlotta neki szolgáltatásait, mondván: a szóbeli végrendelet is végrendelet... Hát, így esett, hogy a 46 esztendős vasi főzsaru hatvan méter magasból vetette le magát. 



Bungee jumping -  Ugrás előtt szóbeli végrendelet ajánlott a főkapitánynak Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke



Dr. Halmosi Zsolt dandártábornok  sikeres földetérése 
Fotók: Kiss Teodóra


 A dandártábornokról azt is kevesen tudják, hogy ifjúkorában talajtornában megyei bajnok volt, később öt évig karatézott, ejtőernyőzött, és kenopi-rajongóként a visegrádi drótkötélpályán is feltalálja magát. Az irodája falán pedig ott lóg egy fa gyöngysor, amit a saolin templom főpapjától kapott, bár nem a saolin, hanem a wing tsun kung-fut gyakorolta. És még mielőtt bárki azt hinné, hogy a főkapitánynak nincsenek további extrém vágyai, eláruljuk, hogy addig nem nyugszik, amíg nem vezethet egy vitorlázó repülőgépet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!