Kémiából a legjobbak, matekból a leggyengébbek a vasi érettségizők

Megyei körkép - 147 ezer ötös mellett 2603 egyeset osztottak ki Vas megyében a 2009-es érettségik során. A városok közül matekból Vépen voltak a leggyengébbek, Vasvár több tárgyból is sereghajtó. Milyen lett a megyei átlag? Hol tudják a legjobban a történelmet, melyik városban beszélik legprofibban az angolt? Válaszok, adatok, átlagok.

Bajdó Bettina

Az idei érettségin a legtöbb  nehézséget a matematika jelentette, itt alig több mint 3-as lett az átlag. Az összesített átlageredmény azt mutatja, hogy az érettségi vizsgarendszer stabil, a diákok pedig tudják, hogy mire számítsanak. 

Kémiából 4,09, míg matekból 3,07 a megyei átlag

Ami az egyes tantárgyakat illeti, magyar nyelv és irodalomból 2005 óta idén lett a legmagasabb az átlag, 3,63. A legjobb átlageredmény ebben az évben kémiából született (4,09), a második az angol (3,83), a harmadik a fizika (3,81). A legrosszabbul a matematika érettségi sikerült (3,07), történelemből 3,58-as átlagot értek el az érettségizők.
Az országban egyébként  Győr-Moson-Sopron megye diákjai szerepeltek a legjobban az idei érettségin: középszinten 3,72, emelt szinten 4,71-es átlagot értek el. A középszinten a legrosszabb eredményt produkáló somogyi diákok három tizeddel maradtak le a legjobbaktól. Somogy emelt szinten is a sereghajtók között végzett 4,54-es átlaggal. Itt Csongrád megye mögöttük végzett 4,5-tel. 



525 ezer érettségi vizsgát tettek idén Vas megyében Fotó: Benkő Sándor

147 ezer jeles mellett 2603 karó

A megyében több mint 525 ezer vizsgát tettek az érettségizők, ötöst több mint 147 ezer alkalommal osztottak ki a tanárok. Hármas osztályzatot 138 ezerszer írtak az érdemjegy rubrikába, egyest pedig 2603 alkalommal adtak az érettségizőknek. A diákok a fő tantárgyak közül matematikából szerepeltek a leggyengébben, 3,07-es lett az átlag, a tanárok összesen 746 egyest és 11 785 ötöst osztottak ki. 

Magyar nyelv és irodalomból 3,63-as, történelemből 3,59-es, angol nyelvből 3,83-as, német nyelvből pedig 3,46-os  átlagot értek  el a vizsgázók középszinten. Emelt szinten ennél jóval jobb eredmények születtek: matematikából például 4,66-os átlagot értek el a vizsgázók, németből pedig 4,77 lett az átlageredményük az érettségizőknek. 

Matekból Csepregen, töriből Szombathelyen, angolból Celldömölkön a legjobbak

A megye városai közül matematikából legjobban a csepregiek teljesítettek (3,62), a leggyengébben pedig a vépieknek sikerültek a vizsgák. Magyar nyelv és irodalomból a szombathelyi végzősök adtak legügyesebben számot tudásukról, az átlag 3,83 lett. Ebből a tantárgyból a sereghajtók a vasvári végzősök lettek, 2,75-ös átlaggal. 

Történelemből is a szombathelyiek kerültek a lista élére (3,66), az utolsó helyen ugyancsak a vasváriak állnak (2,72). A legjobb angolosok Celldömölkön végeztek 4,21-es átlaggal, a vasváriak ebből a tantárgyból is gyengébben szerepeltek a többieknél a maguk 2,72-es átlagával. Utóbbiak a német nyelvnél is a lista legvégére kerültek a 2,44-es átlaggal, itt az első helyen a szentgotthárdiak állnak (4,09). A vasvári végzősöknek csupán földrajzból sikerült jobb eredményeket elérniük, 3,71 lett az osztályzati átlag. 

Csepregen  az informatika középszintű érettségin értek el legjobb eredményt a diákok, a többi városban angol nyelvből voltak sikeresek a tanulók. Celldömölkön, Körmenden, Kőszegen, Sárváron, Szombathelyen, Szentgotthárdon, Vasváron és Vépen a matematika, Csepregen pedig a történelem okozott leginkább gondot a diákoknak.  

Abszolút megyei legrosszabb: 2,55-ös vasvári matek átlag

Az összes tantárgy közül a leggyengébb osztályzatot a vasvári diákok szerezték matematikából, 2,55-tel az utolsó helyen végeztek. Magyar nyelv és irodalomból a szombathelyiek voltak a legjobbak, az átlaguk 3,83 

Idén 137 ezer 469 diák - 13 ezerrel több, mint tavaly -  tette próbára tudását május 4. és június 26. között az ország 3741 vizsgabizottságának valamelyike előtt. A vizsgaidőszakban 191 tárgyból volt középszintű és 87 tárgyból emelt szintű vizsga. Az érettségizők összesen 494 ezer 773 vizsgát tettek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!