Kenesei csodagóljával: Haladás-Irtysh Pavlodar 1:0

Szombathely - Este hét órakor lépett pályára a Haladás csapata a kazah Irtysh Pavlodar ellen az Európa Liga selejtezőjében. A zöld-fehérek Kenesei góljával 1:0-ra nyertek, így előnnyel utaznak a visszavágóra.

Vas Népe

Szombathelyi HaladásFC Irtis Pavlodar 1:0 (0:0).  Szombathely, 4000 néző, Európa-liga-selejtező labdarúgó-mérkőzés, 1. találkozó, vezette: Janku (albán).

Haladás: Rózsa   Schimmer, GUZMICS, Kuttor, TÓTH P.   Rajos, Molnár, Vörös   Oross, KENESEI, Maikel (Skriba, 64.). Edző: Csertői Aurél.

Irtis: Rihard   Rimavicsusz, Nakov, Csernisov, Kolomic   Jurin (Szoboljev, 72.), Ivanov, ANDREJEV, Parhamcsuk (Noszkov, 82.), Somko   Malcev (Malinyin, 65.). Edző: Leonyid Nazarenko.
 Gólszerző: Kenesei a 79. percben.
 
Sárga lap: Rajos a 69., illetve Andrejev a 32., Somko a 48., Parhamcsuk a 72., Szobolev a 86. percben.

A Haladás hosszú idő után szerepelhet a nemzetközi kupában, ennek ellenére lassan teltek a lelátók. Ebben talán annak is szerepe lehetett, hogy a bérletesek  akik féláron jutottak az Európa-liga meccsjegyhez  közül többen otthon hagyták a bérletüket, ennek hiányában pedig a rendezők nem engedték be őket a stadionba. Pontosabban kénytelenek voltak bosszúsan hazamenni érte. 

De az összes tikett sem talált gazdára, a kanyarban az ülőhelyek közül több is üresen árválkodott. A lelátón mindenesetre felfedezhettük az angol Hull Cityben légióskodó Halmosi Pétert, az újpesti ügyvezetőt, Sallói Istvánt   illetve csapatának több játékosát , a ZTE edzőjét, Csank Jánost, a Fradi támadóját, Ferenczi Istvánt, és két neves politológust, Török Gábort és Gíro-Szász Andrást is.

18. perc: Ivanov 20 méteres szabadrúgást alig csavart a bal felső sarok fölé.

20. perc: Molnár a félpályánál szerzett labdát, Keneseihez játszott, majd remekül mozgott üresbe, ám a visszakapott labdát 12 méterről a bal kapufa mellé lőtte.

29. perc: Malcev iramodott meg a jobb oldalon, betört a 16-oson belülre, majd egy visszacsel után 12 méterről kapura lőtt, de Rózsa biztosan védett.

46. perc: Tóth Péter 18 méterről lőtt a léc fölé.

65. perc: Rajos ügyes csellel betört a 16-oson belülre, de beadni nem tudta a labdát, mert Kolomic rácsúszott. A bíró azonban büntető helyett műesésért sárgát adott a középpályásnak.

79. perc: Kenesei 28 méterről mesterien csavart a bal felső sarokba (1:0).

92. perc: Rajos ívelt a védők mögé, a labdára Csernisovot megkerülve Skriba csapott le, mire a védő lerántotta a 16-oson belül  a bíró továbbot intett.

A védekezőnek tűnő, 1-4-5-1-es felállása ellenére nem álltak be bekkelni a kazahok, így eleinte a két 16-os között gyűrték egymást a csapatok. A hazaiak játéka kicsit idegesnek tűnt, így a passzaikba sok hiba csúszott, ráadásul a felázott talaj is nehézséget okozott   igaz,   a vendégeknek is. 

A zöld-fehérek az első negyedóra után lassan mezőnyfölénybe kerültek, de egy lövésen   és utána két veszélyesebb szögleten kívül   nem tudtak igazi gólhelyzetet kialakítani, miközben Malcev lövésénél Rózsának azért résen kellett lennie. Összességében a bátrabb támadójáték hiányzott a hazaiaktól az első félidőben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Rihardnak védenie nem kellett, csak néhány beadást bokszolt el kapuja előteréből.

A szünet után sem történt lényegi változás a játék képében. A Haladás támadgatott, az Irtis viszont egyértelműen kontrákra rendezkedett be. Csertői Aurél csapata tétlenségét cserével próbálta megtörni, de azt is meg kell jegyezni, hogy Maikel nem tudta pótolni a szerdán távozott Sipos Norbertet. 

Aztán a tizenegyes-gyanús eset borzolta a nézők idegeit, mert a bíró sípja néma maradt. Kenesei azonban hozta klasszisát, az egész meccsen sokat birkózott a védőkkel, majd a kínálkozó lehetőséget mesterien váltotta gólra. Ezután a kazahok erőtlen támadásait könnyen verte vissza a szombathelyi védelem, de ami nagyon bosszantó, újabb 11-esnél maradt néma a bíró sípja.

A küzdelmes meccsen a Haladás megérdemelten győzött, mert többet tett a sikerért. Ráadásul kapott gól nélkül nyert, ami a jövő csütörtöki visszavágóra bizakodásra adhat okot.-


Online közvetítés itt!



Nem volt könnyű győzelem, a kazahok foggal-körömmel védekezek. Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!