Kőszeg: Parti Nórának szerelmet hozott, Benedek Miklóshoz pont passzol, Herczeg Tamás pedig már nagyon várta a hívó szót

Köszeg - Parti Nóra visszajáró, Benedek Miklós először játszik a Kőszegi Várszínházban, a vasvári születésű, a Jurisics-vár udvarán ugyancsak most debütáló Herczeg Tamás pedig élvezi a hazai pálya előnyeit. Három színész, akik négy hétig egy kicsit a mieink is.

Nagy Ildikó

Parti Nóra tíz évvel ezelőtt játszott először a Kőszegi Várszínházban, majd egy kis szünet után 2006-ban tért vissza. 
Az a kőszegi nyár különösen emlékezetes számára: történt ugyanis, hogy a Sok hűhó semmiért próbái közben Beatrice  vagyis Nóra  szerelemre lobbant a darabbeli Claudio, azaz Marton Róbert iránt, és fordítva. 

A kőszegi nyár meghozta a szerelmet, a szerelemnek pedig ma már ékes bizonyítéka is van a majdnem kétesztendős kisfiú, Regő személyében. Amikor kiderült, hogy Nórára az idén különösen nagy feladat vár  A makrancos hölgy címszerepe, a Kőszegen ugyancsak visszajáró színésznek számító férje önként lemondott az idei nyári munkáról. Így míg Nóra naponta kétszer próbál, Robi  aki a zsúfolt évad miatt amúgy is gyerekhiányban szenvedett  a kisfiúkkal van. 

- Imádom ezt a várost. Gyönyörű. Olyan, mintha díszletek között járnék-kelnék - mondja Nóra, aki családjával egy belvárosi bérlakásban rendezkedett be erre a néhány hétre. És hogy mit gondol a makrancosságról? 
 
- Hát, nem áll tőlem távol ez a szerep -  vallja be mosolyogva, aztán a végén megegyezünk abban, hogy ez a világ bizony nemigen kedvez a nőknek.

- Szeretnénk kedvesek, simulékonyak lenni, közben ugyanúgy kell hajtanunk, mint a férfiaknak. Azért én igyekszem teszi hozzá, cseppet sem makrancosan. 

- A negyedik felvonásban lépek színpadra, kevés szövegem van: ideális nyári szerep - mondja Benedek Miklós, aki bár először játszik a Kőszegi Várszínházban, kollégáitól  Molnár Piroskától, Hollósi Frigyestől  már sok jót és szépet hallott a kőszegi nyarakról. Így amikor felkérték Vincentio szerepére, még egy utazást is elhalasztott a darab kedvéért. 

- A város gyönyörű, minden olyan közel van, és soha sehonnan nem kések el. Ez a város pont megfelel az életritmusomnak: reggel felébredek, lesétálok a térre, megiszom a kávémat, elolvasom az újságot. Utána próba, ebéd, aztán ledőlök egy kicsit pihenni. Már jártam az antikváriumban, ahol több kincset is találtam. A minap pedig Törőcsik Marival és Maár Gyulával futottam össze, elbeszélgettünk egy kávé mellett - összegzi az első benyomásait a népszerű színész, aki azt is elárulta, elképzelhető, hogy fia, Benedek Tibor és felesége, a második gyermeküket váró Epres Panni  no és persze a kis unoka, Mór  is eljönnek, hogy megnézzék a papát a kőszegi színpadon. 

Titkon erre vártam. Hogy egyszer megcsörren a telefon, és hívnak a Kőszegi Várszínházba - mondja elégedett mosollyal az arcán Herczeg Tamás. A Novák Eszter és Ascher Tamás osztályában végzett fiatal színésznek bizonyára sok ismerőse drukkol majd a nézőtéren: a HoppArt társulat tagjaként néha megyénkben is fellépő fiatalember ugyanis Vasváron nőtt fel, a csepregi mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, és Sitkén is élt egy ideig. 

Tamás is jól érzi magát Kőszegen, igaz, ő egy fontos munka miatt kicsit később érkezett, mint a kollégái. Múlt szerdán délután, pontosan akkor, amikor a hegyről lezúduló eső és sár elöntötte a várost.

- Most mi lesz? Hogy próbálunk, és hogy lesz előadás? - fordult meg a fejében, amikor próbált bejutni a lezárt belvárosba. Meséli, hogy az eső azóta is meghatározza a készülődést: minden próba úgy kezdődik, hogy az eget kémlelik. Tamás szerepe szerep a szerepben: Lucentio szolgájaként ura bőrébe is belebújuk.

- Sokszor játszottam már szolgát, de alig volt szövegem. Szerencsére ez most egy beszédesebb szolga-figura mondja lelkesen.





Benedek Tibor és Herczeg Tamás között Parti Nóra  
Fotó: Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!