Mint a Knight Riderben - tévé, internet és telefon a karórákban

Szombathely - A karóra napjainkban már nem csak az időt jelzi, hanem telefonálni, fényképezni és internetezni is lehet velük. Hogy mennyire használhatóak a karóra-telefonok? Utána jártunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ki gondolta volna annak idején, hogy a Sean Connery, mint James Bond Aston Martin DB5-ösében látható térkép avagy egykori GPS megvalósul? Manapság minden második autójában ott a készülék és még beszél is hozzánk. De azt sem hittük volna, hogy a bongyorhajú David Hasselhoff alakította Michael Knight karórájának ötletét is valós alapokra alkotják a tervezők, pedig megtették. Manapság a technika elképzelhetetlen vívmányokkal rukkol elő, egyre kisebb notebook-ok, egyre nagyobb (kapacitásban) adattárolók, és természetesen a mobiltelefonok folyamatos megújulási forradalmának is szemtanúi vagyunk.

Az elképzelés és a prototípusok több éve már megszülettek, de Magyarországon csak közel egy éve terjedtek el nagy számban a különböző karóra telefonok.
- Ezek a telefonok nagyjából egy éve terjedtek el úgy igazán a hazai piacon, eleinte robosztus méretben, azóta egyre kisebbek és fejlettebbek. Akkor még igazából egy kisméretű telefont készítettek, aminek volt egy óraszíjra erősített adaptere. Ma már egyben készül, ezek már tényleg karórák és telefonok is egyben _ mondta el Varga Gábor, egy szombathelyi mobiltelefon-kereskedés üzletvezetője.

- A telefonok érintő képernyősek, jár hozzájuk egy kis ceruza, de nem mondanám, hogy egyszerű a használata, igaz minden szokás kérdése, annak idején az érintő képernyők megjelenésekor is kicsit idegenkedtek az emberek. Telefonálni vagy úgy lehet, mint a Knight Riderben, azaz kihangosítva a fülünkhöz tartva, vagy a hozzá kapott headsettel, bár autóban inkább a bluetooth headset a nyerő, hiszen a kormány tekerése közben zavaró lehet egy a kézfejünkig lógó kábel _ tette hozzá a boltvezető.



Sajnos autót még nem fejlesztettek ki a karóra-telefonokhoz, mint a Knight Riderben, de ami késik, nem múlik!


Ezen karórák többfunkciósak, lényegében mindent tudnak, amit zsebben hordott társaik, lehet velük telefonálni, zenét hallgatni, sms-ezni, naptár funkciók, kamera és miegymás. Kaphatóak vízálló modellek is, de többnyire még csak érdekességként néznek rá az emberek.
- Ezek a telefonok 50 ezer és 70 ezer forint körüli áron kaphatók, többnyire ázsiai gyártóktól, ezért csak rövid idejű, körülbelül három hónapos garanciát vállalnak rá, igaz hozzánk még nem hoztak vissza egyet sem. Bár most készül a Samsung a piacra dobni egy ilyen telefont, ami vékonyabb és használhatóbb lesz, mint a többi modell. Talán azt még a szolgáltatók is felveszik a kínálatukba, ugyanis a karóra telefonokhoz egyelőre csak mobiltelefonos boltokban lehet hozzájutni _ fűzte hozzá Varga Gábor.

A sportolók, biciklizők, motorosok és futók körében jobban elterjedtebbek ezek a készülékek, ugyanis egyben ott van a karjukon az óra, a telefon és az mp3 lejátszó, nem kellenek zsebek, karra erősíthető tokok, és hasonlók, mint a hagyományos készülékeknél. A kereskedő azt is elmondta, hogy kicsit olcsóbb árkategóriában keresettebbek lennének ezek a készülékek, s valószínűleg lejjebb is megy majd idővel az áruk, hiszen Ázsiában már olyan készülék is van, amin többek közt tévét is nézhetnek.



Bicikliseknek, sportolóknak előnyös lehet egy ilyen karóra - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Ezen kívül létezik még a Bluetooth-os karóra is a piacon már évek óta, amivel, ha telefonálni nem is lehet, de számos hasznos funkcióval rendelkezik. A karóra vezeték nélkül kapcsolódik a telefonhoz, a számlap alján egy kis kijelző található, ami kiírja bejövő híváskor, a hívó fél nevét, amit egy gombnyomásra lenémíthatunk vagy elutasíthatunk. Egyes esetekben jól tud jönni a némítás, hiszen nem zavar a telefon csörgése senkit sem, ha a belső zsebből kell előhalászni a telefont. Továbbá a zenelejátszó vezérlése is hasznos, nem kell elővennünk a telefont, ha léptetni akarunk zeneszámaink közt.



A karórák: a baloldalival telefonálni, a jobboldalival telefont vezérelni lehet

Több, ilyen órát használó motoros, illetve biciklis véleménye szerint kifejezetten előnyös a karórás kijelzés, ugyanis menet közben látják, hogy ki hívja őket, így csak akkor állnak meg és bányásszák elő a telefont, ha tényleg fontos.

Bár a technikai fejlődés során akadnak kis buktatók, hiszen még mindig viccesnek hat, ha valaki Knight Rideresen a telefonjához beszél, és azért headset sem kényelmes egész nap a fülünkben, de igenis akadnak előnyös funkciók, akadnak olyan újítások, amik megkönnyítik életünket. Hogy mi lesz később nem is próbáljuk kitalálni. Legyen a karunkon tévé, telefon, számítógép, mp3 lejátszó, akármi, azért arra figyeljünk, hogy a pontos időt is mutassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!