Nyomor, szerelem, India: Gettómilliomos - filmajánló

Film – A magyarok számára Vágó Istvánon keresztül megismert Legyen Ön is milliomos! vetélkedő köré épített története, ami egy fiú életén át elvisz minket az indiai nyomornegyedekbe és a kegyetlen valóságba.

Garai Antal 'Atom'

Általában úgy nézzük meg az ajánlónkba írt filmeket, hogy a nagy médiagyárból ömlesztett információknak csupán egy részét szipkázzuk magunkba, így teljesen tisztán, előítéletek nélkül lehet megnézni egy-egy alkotást. Ez miért jó? Talán azért, mert így nem keltünk vitára magunkban a képkockák pergése közben, hogy vajon megérdemelte-e a kapott díjakat a film, avagy sem.
 
A Gettómilliomos egy nagyon jól felépített film, egyszerre érezzük magunkat a modern televíziós vetélkedők csillogásában és az indiai nyomornegyedek viskóiban. Megtekintése részünkről ajánlott, hogy miért, az alább kifejtjük.



A Gettómilliomos a Legyen Ön is milliomos! vetélkedő kérdéseinek válaszai köré épül

A sztori
Jamal, a fiatal indiai fiú eljut a Legyen Ön is Milliomos utolsó kérdéséhez, s mivel ez még híres professzoroknak sem sikerült ezért a rendőrség tisztességesen kihallgatja, amibe belefér egy kis kínzás is. A fiú váltig állítja, hogy nem csalt, a nyomozó leülteti, elindítja a vetélkedőről készült felvételt és minden kérdés után Jamal mesélni kezdi életét gyermekkorától, s azt, hogy mely válaszba hogy futott bele.
 
A történet többször durva, elszomorító, elrettentő. Szembesülünk India valóságaival, és el kell fogadni azt is, hogy számunkra az általában csak utazási prospektusokból ismert Indiában nem csak tehenek, fűszer, nagy forgalom és a gangesz van. Indiában olykor egy élet egy üveg Coca-Colával egyenlő, időnként lemészárolják egymást a különböző vallásúak és még sorolhatnánk.
 
A filmben eleinte csak az indiai valóságot látjuk, aztán szép lassan átterelődik a figyelem Jamalra, aki a nyomorból kitörő hős lesz, de nem úgy, ahogy azt az amerikai gettóból kitörő egyetemre jutó hősők teszik, Jamal végtére is csak a szerelméért küzd, nem ferdíti el a nyeremény mámora, egyre több millióval a háta mögött egyszer sem hagyja el mosoly az arcát.

Miért volt jó?
Mert nem volt unalmas. Jamal nem olyan hőse lett a filmnek, mint amilyen egy hollywood-i produkcióban lett volna, Danny Boyle tökéletesen rendezte meg ezt filmet. Megvan a siker, pénz, csillogás, de mégsem olyan szokványos módon tálalva. Az pedig, hogy a film fele alatt szinkron helyett eredeti indiai hang van, az már csak hab a tortán. Az utolsó kérdés jelenete és a filmvégi tipikus bollywood-i tömegkoreográfiás tánc tökéletes zárás volt.


Jamal a főszereplő, és szerelme, Latika

Ami nem tetszett
Kicsit ez a majd tizennyolc éven át kitartó szerelem érdekes ízt adott a filmnek, ez néhol már elhagyta a realitás talaját, de mégis mindig-mindig visszakapaszkodott valahogy Latika és Jamal beteljesületlen turbékolása a földre. Néhol azért a színészi játék sem volt teljesen hiteles, de ez elhanyagolható, ha az összképet vesszük.

DVD extrák

A DVD egy indiai image-filmmel nyit, egy turisztikai reklámfilmmel, ami szép, gyönyörű képekkel tűzdelt, de belegondolva, olyan furcsán hat a film után. A tipikus turisztikai kampány, tuk-tukokkal, elefántokkal, és mindennel, ami India, s mindez egy olyan film előtt, ami a nyomort elég jól taglalja. Emellett még láthatunk egy dokumentumfilmet is a lemezen, ami szintén Indiát mutatja be kicsit közelebbről.



Az egykori nyomornegyed helyén felhőkarcolók épülnek

Összegzés

Szuper svenkek Indiáról, a nyomorról, mindenről... Az élet problémái, kegyetlensége, s minden, ami sokszor a vászonról lemarad. Indiát nem látni sokszor ilyen szemszögből, és az is nagyon jó, hogy csak a néző éli meg a negatív hullámát ennek a világnak, a filmvásznon a kölykök kevésbé fogják fel ezt, ebben élnek. Egy nagyon jól eltalált film, aminek megtekintése, akár többször is ajánlott, hiszen van benne annyi meglepetés, annyi fordulat, hogy ne váljék unalmassá egyhamar. Szerintünk megérdemelte a nagy visszhangot, és talán azt a nyolc Oscart is, amit a 2009-es gálán bezsebelt.

Az ajánlóhoz a filmet a szombathelyi Videocenter DVD kölcsönző bocsátotta rendelkezésünkre.

További filmajánlókat ide kattintva olvashat!

A film előzetese:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!