Orvosi mulasztás miatt halt meg az egyhetes csecsemő?

Gór, Szombathely - Egy hat és félhónapos terhes kismamának egy ritka szindróma miatt meg kellett szülnie gyermekét. A baba egy hetet élt. A család úgy gondolja, orvosi mulasztás történt.

Bajdó Bettina

A góri Hajas István és felesége, Szilvia a kórházban, könnyek között mesélték el történetüket: Van már két nagyobb gyermekünk, de szerettünk volna még egy babát - mondja István. - A terhesség alatt minden vizsgálatot elvégeztettünk, egyik sem mutatta ki, hogy gond lenne. Június 14-én, vasárnap hajnalban azonban Szilvia rosszul lett. Elkezdett hányni, s nagyon fájt a feje és a hasa. Azonnal felhívtuk az ügyeletes orvost, aki epegörcsre gyanakodott, ezért adott egy görcsoldó injekciót, majd távozott. 

- Alig tette ki a lábát az orvos, ismét nagyon erős fájdalmat éreztem - veszi át a szót Szilvia. - Azonnal kihívtuk a mentőket, megmérték a vérnyomásomat, s rögtön tudták, hogy nagy a baj. Beszállítottak a Markusovszky kórházba, ahol kiderült, hogy HELLP-szindrómám van, ez a terhességi toxémia legsúlyosabb formája. A veséim addigra leálltak, s a májam is károsodott. Azonnal császármetszést hajtottak végre, hogy kivegyék a gyermekemet - csuklik el a hangja. 



Hajas István és felesége, Szilvia szerint az ügyeletes orvos hibázott június 14-én, mivel nem vizsgálta meg elég alaposan a kismamát   Fotó: Szendi Péter

István hozzáteszi: a felesége a műtét után az intenzív osztályra került, napokig élet-halál között lebegett. A gyermekük, Szilveszter 720 grammal, 32 centiméterrel született, s a kórház koraszülött intenzív osztályára vitték. 

-  A kórházban mindent megtettek a feleségemért és a gyermekemért - folytatja István. - Egyhetes volt Szilveszter, amikor megszólalt a telefon, hogy azonnal menjek, mert a baba nagyon rosszul van, kritikus az állapota. Elindultam, hogy mellette legyek, de útközben jött a telefon, hogy már nem él. Tegnap vittem haza a hamvait - mered a távolba könnyes szemmel.

A család szerint, ha az ügyeletes orvos alaposabban megvizsgálta volna Szilviát, s beutalja a kórházba, akkor nem történik ekkora tragédia. Elvesztették gyermeküket, s az asszonyra még hosszú kórházi kezelés és lábadozás vár. 

Hajasék ezért úgy döntöttek, megteszik az első lépéseket, s az ügyeletet működtető kistérési társuláshoz fordulnak. Ezenkívül jogi lépéseket is fontolgatnak, hogy mással ne történhessen ilyen. 

Horváth Lajos, a kistérségi társulás elnöke elmondta, hogy felkereste őt a család, s hamarosan írásban is megérkezik hozzá a panaszlevél. A társulás az orvosi kamara segítségét kéri, hogy szakmailag vizsgálja ki az esetet. Ha pedig kiderül, hogy hibázott az orvos, akkor felbontják vele a szerződést. 

Akkor hétvégén dr. Szirmai László volt az ügyeletes. Az orvos nem tudta, hogy mi történt, miután eljött a családtól, mi közöltük vele a híreket. Sajnálatát fejezte ki, s elmondta, hogy a HELLP szindróma nagyon ritka, a háziorvosok a praxisaikban ilyen betegséggel szinte nem is találkoznak. Sokszor még a nőgyógyászati vizsgálatokon sem derül fény a betegség. Hozzátette, szakszerűen járt el aznap, minden jel gyomorrontásra utalt, s azt tanácsolta a családnak, ha nem javul a nő állapota, akkor hívják újra vagy szóljanak a mentőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!