Szőke András lekváros pörköltet készített a falunapon (fotókkal)

Viszák - Finomabbnál finomabb ételköltemények rotyogtak tegnap a viszáki bográcsokban. A falunapi rendezvény főzőversenyén Szőke András zsűrizett, versenyen kívül pedig sertéspörköltet főzött. Nem akármilyet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Lakkozod a körmöd? Kérdezzél gyorsan, mert odaég a hús! - sürgetett Szőke Andás, aki a tőle megszokott "komolysággal" és vehemenciával sürgött-forgott a hatalmas üst körül. Nem volt könnyű dolga: mire ő Taliándörögdről megérkezett, a viszákiak már javában kevergették a bográcsaikban lévő húst. 

Persze Andrást sem kellett félteni: hogy ledolgozza időbeli hátrányát, a szinte kizárólag vadhússal dolgozó helybeliekkel ellentétben ő egyszerű sertéshúsból készített pörköltet. Nem is akármilyet: az amúgy egyszerű ételt sörrel és pálinkával fűszerezte, a hús pácléjébe pedig diódzsemet és szilvalekvárt is kevert.  



- Ne huzogasd a szád, majd meglátod milyen jó lesz- utasított rendre, amikor épp kezdtem volna firtatni, hogy vajon viccel-e vagy tényleg komolyan gondolja a lekváros-húsos pörköltet.

De nem csak Szőke András és a keze alá dolgozó segítői, de a viszákiak is kitettek magukért: délelőtt tíz órakor már mennyei illatok terjengtek a futballpálya környékén. Babgulyás vadhússal, pácolt vadisznócomb flekken, pincepörkölt, vaddisznópörkölt: íme néhány ínycsiklandzó finomság, amelyek Agg Csabáék, Czendrei Lászlóék és Mihályka Gyuláék bográcsából kerültek ki.



Fotók: Horváth Csaba

Berkes Miklósék sem adták alább: szarvaspörkölttel, csülkös babbal és baconba tekert szarvascombbal rukkoltak elő. Azt mondani sem kell, hogy az őrségi vargánya szinte mindegyik ételbe belekerült, főleg, miután a helyi "vargányakirály", Simon Gyula befutott egy friss szállítmánnyal. 

Viszák háziorvosa is megmutatta főzőtudományát: dr. Kanyó János áfonyával ízesített vörösboros borsostokányt tálalt nokedlivel, felesége, Anikó pedig a marinált cukkini- és töksalátáról gondoskodott. 

A Szőke András elnökletével kóstolgató zsűri végül az ő ételüket ítélte a legjobbnak. A Kalocsáról származó doktor úr elárulta, hogy  fűszerezésre különösenügyel. Felesége pedig azt súgta meg, hogy bár az ura három ételt tud főzni, de mindháromban verhetetlen: a sztetoszkóp mellett a fakanállal is jól boldogló háziorvos pörköltjének, halászlevének és töltött paprikájának nincs párja. És mint az a  versenyen kiderült, a vörösboros borsostokánya miatt sem kell pironkodna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!