Tárolódobozt osztogatnak a közterület-felügyelők a kutyatartóknak

Szombathely - Tíz zacskót tartalmazó, akár a pórázra is felcsatolható színes tárolódobozkát osztogatnak augusztustól a kutyatartóknak a közterület-felügyelők. A szett mellé prospektus is jár.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Élhetőbb város, kulturált ebtartás címmel kezdi meg kampányát augusztus elején a Szombathelyi Közterület-felügyelet. Varsányi Péter igazgató tavaly azzal az ötlettel kereste meg a szombathelyi közrendvédelmi, közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottságot, hogy indítsanak akciót a közterületeket elcsúfító kutyapiszok ellen. 

A bizottság tagjai rábólintottak az ötletre, így elkészülhetett az a szórólap, amelyen a kutyatartás legfontosabb szabályaira hívják fel a figyelmet. A tájékoztató anyagból kiderül például,  hogy kutyával csak akkor lehet liftbe szállni, ha az állaton szájkosár van, és ha a többi utast nem zavarja a négylábú.  

Bár a szabályok szerint a közterületen keletkező kutyaürüléket a gazdiknak fel kell szedni, még mindig sokan vannak, akik az ürülék eltávolításához alkalmas szett vagy zacskó nélkül viszik le sétálni kedvencüket. Sőt: sokan hagyják, hogy kutyájuk a játszóterek homokozóiban végezze el a dolgát. 



Pedig az effajta könnyelműség és kényelmesség szabálysértésnek minősül, amelyet a közterület-felügyelő háromezertől akár 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálhat. 

Varsányi Péter hangsúlyozza: nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés a céljuk, ezért augusztus elejétől a közterület-felügyelők a szórólapok mellett tíz zacskót tartalmazó, újratölthető, színes műanyag tárolódobozkákat osztogatnak a kedvenceiket közterületeken sétáltató kutyatulajdonosoknak. Portyáik során kiemelt figyelmet fordítanak majd a  lakótelepekre és a játszóterekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!