Tizenöt év fegyházbüntetés a gyermekgyilkos szülőknek

Szombathely – A cselekmény büntetési tételének határozott idejű maximumát mérte a bíró a gyermekét társtettesként megölő anyára, férje ennél fél évvel kevesebb fegyházbüntetést kapott.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ítéletet hirdetett a Vas Megyei Bíróság csütörtökön, a per tárgyalássorozatának harmadik napján a Bolyai utcai gyermekgyilkosságként elhíresült bűnügyben. 

A dr. Rácz József vezette büntetőtanács a gyermeküket tavaly július 28-án kispárnával megfojtó szülők közül az anyára, P-né P. M-re a cselekmény büntetési tételének határozott idejű maximumát szabta, azaz 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta, az apát, P. Sz-t ennél fél évvel kevesebb szabadságvesztésre ítélte főbüntetésül. 

Mellékbüntetésként mindkettejüket tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, s tetemes bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. 

A verdiktet az ügyész tudomásul vette, a férfi és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, az asszony és védője enyhítésért fellebbez. Az előre kitervelten, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen társtettesként elkövetett emberölés ügyében hozott ítélet így nem jogerős. 

Kedden a vádlottak meghallgatásával kezdődött a szombathelyi gyermekgyilkos szülők pere, szerdán tanúkat idézett meg a bíróság. A tárgyalássorozat utolsó napján igazságügyi orvos, elmeorvos és pszichológus szakértő is véleményt mondott; ezek alapján a gyermekkorától epilepsziában szenvedő férfinek - a gyógyszerekkel karbantartott - betegségéből adódóan személyiségzavara van, szorongó, befolyásolható, sodorható; mindez a cselekménye társadalomra való veszélyességének megítélésében enyhe fokban korlátozta őt. 

Az asszonynál semmiféle pszichológiai elváltozást nem találtak. A toxikológiai vizsgálatok szerint a nő szervezetében négyszer annyi, de nem halálos gyógyszerhatóanyagot találtak, mint a házastársáéban. A kisfiú halálának oka fulladás volt, ám a vele megitatott gyógyszer nagy valószínűséggel rövid időn belül önmagában is a végzetét okozta volna. A szakértő a gyermek halálának idejét tavaly július 28-án a reggeltől délig terjedő időszakban adta meg. 

A szakirodalom kiterjesztett öngyilkosságként ismeri a Bolyai utcai esethez hasonlókat. A most 32 éves P. Sz. és 28 éves felesége, P-né P. M. tavaly május körül közösen elhatározták, hogy öngyilkosok lesznek, és a 2007. júliusában születtet kisfiukat is megölik. 

A végzetes döntésre azért jutottak, mert rendkívüli módon eladósodtak: féltucatnál is több banknál volt hitelük, összességében több mint tízmillió forintos tartozást halmoztak föl. Azt is eldöntötték, hogy a tettüket majd csak a gyermek születésnapját követően hajtják végre. 

Tavaly július 28-án aztán a lakásban föllelhető gyógyszereket bevették, a kisfiukat is méregpohárral kínálták. Ám Márk a belédiktált folyadéktól nem halt meg, ezért őt egy párnával megfojtották. A kisfiú halálának oka fulladás volt, ám a vele megitatott gyógyszer nagy valószínűséggel rövid időn belül önmagában is a végzetét okozta volna. 

A szakértő a gyermek halálának idejét július 28-án a reggeltől délig terjedő időszakra teszi. P. Sz. másnap délután öt óra után vetette ki magát a Bolyai utcai második emeleti lakás erkélyéről; a két esemény közti időt nagy valószínűséggel bódult állapotban töltötték a szülők. 

A bíróság súlyosbító és enyhítő körülményeket egyaránt figyelembe véve hozta meg a döntését. A cselekmény egyébként akár életfogytiglannal is büntethető, ám a bíró szerint a büntetés célja nem a megtorlás, hanem a megelőzés.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!