Tönkretette az árvíz a termést, 150 milliós kár a földeken

Kemestaródfa - Százmilliókba mérhető károk keletkeztek az árvíz után. A gazdák a minisztériumhoz fordulnak az enyhítés ügyében.

Bajdó Bettina

Kemestaródfa környékén tíz napig a víz volt az úr. A Pinka és a Strém patak is kilépett medréből, a Vasalja és Kemestaródfa közötti utat vízátfolyás miatt le is kellett zárni. Soha nem látott vízmagasságot mértek a Pinkán, s az árvíz hatalmas károkat okozott a környéken. Főként a földeken pusztított és pusztít ma is a víz.

Szájer István polgármester elmondta, hogy olyan gyorsan jött az ár, hogy a szalmabálákat sem tudták behordani, s az állatokat is a vízből kellett kimenteni. A település szerencsésnek mondhatja magát, mert a házakat nem veszélyeztette a víz, viszont a megélhetést adó földeken nagy károk keletkeztek.

- A faluban élő 80 éves emberek sem láttak még ekkora árvizet - folytatta a polgármester. - Sajnos pont rosszkor jött a víz, mert nem tudtunk előtte aratni. A földeken még most is áll a víz, mert szinte mindennap esik, nem tud kiszáradni a föld. Így hiába is permeteznék. Emellett a vaddisznók is nagy károkat tesznek a terményben.

A településen élők megélhetését nagy részben a föld garantálja, sokan a helyi szövetkezetben dolgoznak. A mezőkön keletkezett károk azonban megrendítik a szövetkezet működőképességét. A szövetkezet fő volumene ugyanis a tejtermelés, ez adja az árbevétel felét. Az ismert gondok a tejágazatban amúgy is közel 60 millió forintos árbevétel-kiesést hoznak idén. A földalapú támogatás csökkenése miatt pedig még további 15 millió forintos kiesés várható. Mindezek ismeretében 40 ember munkahelye kerülhet veszélybe. A szövetkezet az elmúlt évtizedekben eredményesen gazdálkodott. A helyzet azonban mostanra kritikussá vált. 



Őszi búzából 124, tavasziból 43, őszi árpából 334, kukoricából 219 hektár került víz alá

Fotó: Szendi Péter

- A szövetkezetben az elmúlt napok nagy esőzései miatt jelentős területek kerültek víz alá - magyarázza a polgármester. - Hol az árvíz, hol pedig a belvíz pusztított. Több helyütt még most is áll a pangó víz. Őszi búzából 124, tavasziból 43, őszi árpából 334, repcéből 186, kukoricából 219, gyepből 116 hektár került víz alá. A település környékén több mint ezer hektárt sújtott az árvíz. A kár a szövetkezet használt földterületének több mint hatvan százalékát érinti. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gabonaféléket még nem takarítottuk be, s úgy tűnik, már aratni sem tudunk, mivel a területeket folyamatosan víz borítja. A kukoricatáblák jelentős részét elsodorta az ár. A kár több mint 150 millió forint. A legnagyobb gond az, hogy az időjárás miatt az elázott területeken belátható időn belül semmilyen mezőgazdasági tevékenységet nem végezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!