Völgyhíd vásár Nagyrákoson

Nagyrákos - Kilencedik alkalommal rendezte meg a nagyrákosi önkormányzat a Völgyhídi Vásárt. Idén is a tájház udvarán kínálták portékáikat az árusok. Fazekasok, bőrdíszművesek, gyöngyfűzők, késkészítők, fafaragók érkeztek az őrségi településre.

Varga Nóra

A völgyhíd megépülése után döntöttek úgy a falu vezetői, hogy hagyományteremtő szándékkal családias hangulatú vásárt hoznak létre Nagyrákoson. Népművészeti vásár, kiállítások, falusi játékok, kulturális programok szerepelnek minden évben a repertoárban. Hét évig a völgyhíd lábánál tartották meg a rendezvényt, viszont ezt a területet előző tulajdonos értékesítette. Így a régi telek híján a falu vezetése a 2007-ben felavatott tájház udvarát jelölte ki vásártérnek. Nagyrákoson egész nap népművészek, kézművesek kínálták portékáikat. Aki kedvet érzett hozzá, kipróbálhatott néhányat a kézműves-foglalkozások közül. Kerámiát festhettek, gyöngyöt fűzhettek a Nagyrákosra látogatók. A vasútállomáson Sütő Gábor kisvasútmodell-bemutatót tartott. Erdei-ipari kisvasutat, mozdonyokat, kocsikat, villamos modelleket tekinthettek meg működés közben az érdeklődők. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai természetismereti túrán mutatták be az érdeklődőknek az őrségi falucska természeti és épített örökségeit.



A betyár virtus is része a hagyományoknak Fotó. Szendi Péter

Szombaton délelőtt a tájházban nagyrákosi asszonyok csipkéiből nyílt kiállítás, terítőket, ágytakarókat, gallérokat, kesztyűket, különböző csipkedíszeket csodálhatott meg a nagyérdemű. Ifj. Cseke János tájházban berendezett kerámiakiállítása azt mutatja be, hogyan lesz az agyagból fazék. A művelődési házban Török Károly néprajzi gyűjtő Őrségben készült felvételeiből nyílt fotókiállítás. Délután kulturális programok szórakoztatták a Nagyrákosra érkezőket. Nem maradhatott el a most már hagyományosnak számító gumicsizma hajigálás sem, gyerekek, nők és férfiak versengtek, ki tudja messzebbre dobni a lábbelit. 

Este a tábortűz melletti szalonnasütés után még nosztalgiabált is rendeztek a nagyrákosiak. Vasárnap kirakodóvásárral és a Völgyhíd Kupa focimeccseivel folytatódik a programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!