Ausztriai szerző, brit aukció, orosz vevő: Mein Kampf-példányt árvereztek el

London - A Mein Kampf egyik első kiadásának egy nagyon ritka, Adolf Hitler által dedikált példányát árverezte el csütörtökön egy brit aukciósház; a kötetért 21 ezer fontot (6,6 millió forint) fizetett egy orosz vevő.

MTI

Az önéletrajzi elemeket is tartalmazó hírhedt eszmefuttatást, amelyet Hitler az 1920-as években írt, a Londontól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Ludlow-ban kínálta árverésre a Mullock's Auctioneers; a könyvet végül egy oroszországi telefonos licitáló vitte el. 
    
Az aukciósház előzetesen 20-25 ezer fontra becsülte a Mein Kampf árát, a könyv állítólag egy megjelenés előtti példány, amelyet Hitler négyéves bajorországi börtönbüntetése idején, a landsbergi fogházban adott egy fogolytársának, Georg Maurernek. 
    
A későbbi náci diktátor a Mein Kampfban vetette papírra antiszemita nézeteit, az 1924-ben elkészült művet a II. világháború utáni Németországban már nem lehetett kiadni.
    
A csütörtöki liciten egy 1926-os keltezésű Hitler-önarckép is kalapács alá került, a várt 20 ezer font helyett azonban csak 12 300 fontot fizettek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!