Drámai adatok: négy százalékkal nőtt a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt

Megyei körkép - Három hónap stagnálás után júliusban ismét, méghozzá 4,1 százalékkal nőtt, s immár 10,1 százalékos a vasi munkanélküliségi ráta. A regisztrált álláskeresők száma átlépte a 12 ezres határt.

Kiss Tamás

Az ok: a későtavaszi elbocsátási hullámban utcára kerülő dolgozók közül egyre többen mostanság regisztráltatják magukat a munkaügyi szervezetnél, főként annak celldömölki és sárvári kirendeltségein. 

De erről majd később. Előbb jöjjenek a megyei adatok, amelyekből kiderül, hogy három hónapos pihenés után ismét nekilendült, júliusban 4,1 százalékkal emelkedett, s tíz százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta. A munkaügyi szervezet nyilvántartása szerint (a júniusi 11 ezer 948 után) június 20-án már 12 ezer 439 fő keresett magának állást a megyében. (Hol van már a tavaly július, amikor ez a szám 6868 volt, a ráta pedig 5,6 százalékon pihent...) 

Visszatérve a mostani adatokhoz: az előző hónaphoz képest 25,4 százalékkal, 962 főre nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma, a betöltetlen álláshelyeké viszont továbbra sem éri el az 500-at. Mint arról annak idején beszámoltunk, pár hónapja még közel 800 üres állás kínálta magát Vasban, többségük a közmunka-programokban résztvenni kívánó önkormányzatokhoz kötődött. A munkahelyek nagy része a program elindulása után gazdára talált, a most nyilvántartott 473 üres állás így reális képet fest a piaci kínálatról, és persze arról, hogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben, aki mostanság szeretne elhelyezkedni Vas megyében.

Folytatva az adatsort: a legtöbben (4729-en) továbbra is Szombathelyen és környékén próbálnak álláshoz jutni (ahol egy hónap alatt 8,4-ről 8,6 százalékra emelkedett a ráta), a munkanélküliek aránya pedig továbbra is Vasváron és környékén a legnagyobb, a gazdaságilag aktív népesség 17,1 százaléka. 

A munkaügyi szervezet szentgotthárdi kirendeltségéhez tartozó területen az elmúlt hónapban alig volt változás, a ráta maradt 12,8 százalékos. Körmend térségében csekély emelkedés után 11,4 százalékon, Kőszegen 8,5 százalékon áll a mutató. 

Celldömölkön viszont brutálisan, 9,2 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, s ennek megfelelően persze a ráta is jócskán változott, 10,9-ről 11,9 százalékra. Sárváron és környékén sincs ok az örömre, a térségben ugyanis 6,6 százalékkal emelkedett az álláskeresők száma, a ráta az előző havi 9,5 százalék után immár 10,2 százalékon áll. (Celldömölkön egy éve 636-an, Sárváron 945-en kerestek maguknak munkát. Ugyanezek a számok most: 1406, illetve 1939.)



Dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese szerint a sárvári és a celldömölki munkanélküliségi adatok erőteljes mostani emelkedése leginkább annak tudható be, hogy a korábban (például az Amtek, a Sága, a Mávépcell, a Cellcomp által) bejelentett csoportos létszámleépítések kárvallottjai a felmentési idő lejártával mostanában regisztrálnak a munkaügyi szervezetnél. 

A késő tavaszi elbocsátások a továbbiakban is éreztetik majd a hatásukat, ezzel számolnunk kell. Ami viszont jó hír, és az elbocsátottak újbóli elhelyezkedését a megye más területein is segítheti, hogy a TÁMOP 1.1.2-es programjában 450-470 millió forint értékben érkezik forrás a régióba. 

Ez a pénz egyrészt munkaerőpiaci képzésekre, de ugyanígy bér- és járulékfizetésre is fordítható, s adott esetben a támogatás akár a teljes költségösszeget is fedezheti  informált dr. Kovács Péter, hozzátéve: reményei szerint eme válság sújtotta gazdasági helyzetben is lesznek majd olyan cégek, amelyek tudnak, akarnak majd élni az ingyenmunkások felvételének lehetőségével. 

S ha már a válság szóba került: dr. Kovács Péter prognózisa szerint a komolyabb fellendülésre csak egy év múlva kerül sor. Nem várathat viszont magára annak eldöntése, hogy a térség milyen gazdasági szerkezetben képzeli el a jövőt, például, hogy az iparra vagy a szolgáltatások fejlesztésére helyez-e nagyobb hasgúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!