Előzetesben a romagyilkosságok gyanúsítottjai - Tagadják a bűncselekmények elkövetését (fotóval)

Budapest - Mind a négy gyanúsított tagadja a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetését - tájékoztatott a két gyanúsított ügyvédje, közvetlenül az előzetes letartóztatásukat elrendelő bírósági tárgyalást követően vasárnap kora délután. Közben egyre több részlet került napvilágra a négy férfiről.

MTI

Előzetes letartóztatást rendelt el  bíróság - hárman fellebbeztek

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság vasárnap azt a négy férfit, akit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítanak. A Debrecenben péntekre virradóra elfogott gyanúsítottak mindegyike tagadta a bűncselekmények elkövetését. Az MTI úgy értesült, hogy Koszovóban is szolgáló volt szerződéses katona az egyik előzetes letartóztatott.

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára az MTI érdeklődésére közölte, hogy a Budakörnyéki Bíróság a Pest Megyei Főügyészség indítványára vasárnap elrendelte a négy gyanúsított előzetes letartóztatását, legfeljebb szeptember 23-áig. Ismertetése szerint mind a négyük esetében megállapította a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyét, két gyanúsítottnál pedig a bűnismétlés veszélyét is.

Lőrincz Márton, a 30 éves P. Zs meghatalmazott védője a tárgyalást követően az MTI-nek azt mondta: védencét egy rendbeli emberöléssel és több rendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják, többek között a galgagyörki támadással. Közölte: ügyfelénél a bíróság szerint a bűnismétlés veszélye nem áll fenn.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védőjének tájékoztatása szerint ügyfelét emberöléssel gyanúsítják, de a többi előzetes letartóztatásba került férfihoz hasonlóan tagadta a bűncselekmények elkövetését. A kirendelt védő tájékoztatása szerint az egyik gyanúsított, Cs. I. tudomásul vette a kényszerintézkedés elrendelését, míg a többiek fellebbeztek, így jogerős döntés két hét múlva születhet.
    
Az MTI úgy tudja, a négy gyanúsított közül kettőnek kirendelt védője van, míg a másik kettőt meghatalmazott jogi képviselő védi. 
    
Ruzsbaczy Nóra azt mondta, hétfőn a rendőrség tovább folytatja a gyanúsítottak kihallgatását. A védő az MTI-nek kifejtette: attól tart, hogy ügyfele vagy más gyanúsítottak családtagjait "retorzió érheti" a cigányság vagy más emberek részéről. Ruzsbaczy Nóra szerint K. Árpád a többi gyanúsítotthoz hasonlóan "rendezett családi körülmények között élt".
    
Mint elmondta, két olyan gyanúsított van, akit csak egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, míg a többieknél a sorozatjelleg is felmerült. mA tárgyalás után a gyanúsítottakat a bíróság épületének hátsó bejáratán keresztül vitték el, egyikük karján nagyméretű tetoválást látott az MTI tudósítója. A két gyanúsított,  K. István és K. Árpád testvérek. A géppisztolyos kommandósok gyűrűjében távozó gyanúsítottak nem válaszoltak újságírói kérdésekre.

Szerződés katona volt a fegyverszakértő?

Az MTI-nek egy magát megnevezni nem kívánó, megbízható informátor közölte: Cs. István szerződéses katonaként legalább két ciklusban szolgált a koszovói magyar KFOR-misszióban. 2008-ban szerelt le a honvédségtől.  Meg nem erősített információk szerint Cs. István volt a Debrecenben már "négyek bandájának" nevezett csoport fegyverszakértője és -beszerzője.

Az MTI megtudta azt is, hogy a másik gyanúsított, K. István érintett volt a debreceni zsinagóga tóratekercsek őrzésére szolgáló szekrényének 1995 januárjában történt felgyújtásában is. Az elkövetők az akkori Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség vezetői, illetve tagjai voltak, a szervezetet 1995-ben a Független Kisgazdapárt debreceni székházába jegyezték be. Az MTI információi szerint K. István is gyanúsított volt az ügyben, de bizonyítékok hiányában még a bírósági eljárás előtt megszűntették ellene az eljárást.
    
Egy magát megnevezni nem kívánó, 30 éves szemtanú az MTI-nek elmondta, hogy csütörtök éjjel a debreceni Perényi 1. pincesörözőben  éppen a vendéglátóhely bejáratánál tartózkodott az akció idején. Elmondása szerint mielőtt a kommandósok behatoltak, civil ruhás rendőrök vegyültek el a vendégek között, s ők adtak jelt az akcióra. Mindenkit hasra fektettek - köztük civil ruhás rendőröket is -, ez a helyzet mintegy tíz percig tartott. Először a nőket engedték ki a sörözőből, közülük többen hisztérikus sikoltozásban törtek ki.
    
A szemtanú szerint a később gyanúsítottként előállított biztonsági őrök semmilyen ellenállást nem tanúsítottak, amikor a kommandósok földre szorították és megbilincselték őket.
    
A debreceni Replika zenekar elhatárolódik egykori tagjától, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjától. Az együttes ezt hivatalos honlapján vasárnap közölte. A dokumentum nem nevezi meg az illetőt, de az MTI tudomása szerint K. Árpádról, a Replika első dobosáról van szó. K. Árpád közismert személy Debrecen zenei életében, az utóbbi években hangtechnikusként dolgozott több debreceni szórakozóhelyen, a Perényi 1. sörözőben pedig biztonsági őr volt.
    
Az MTI magát megnevezni nem kívánó informátora szerint K. Árpádot békés zenésznek ismerték, míg testvérének, a romagyilkosság elkövetésének gyanújával ugyancsak előzetesben lévő K. Istvánnak közismert volt romagyűlölete. Többek szerint K. István korábban ugyan többször is megvert romákat, de azt - hangsúlyozták elképedésüket - még most sem tudják róla elhinni, hogy előre tervezetten gyilkolt volna.
 
 

Kommandósok kísérik a romák elleni támadások egyik gyanúsítottját a Pest Megyei Bíróságról, miután a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a bűnügy négy gyanúsítottját
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



11:23

Budapest - Rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a Pest Megyei Bíróság épületébe vasárnap délelőtt azt a négy férfit, akit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítanak.

A négy megbilincselt férfit a hátsó bejáraton kísérték be

Az MTI úgy tudja, hogy az épületben működő Budakörnyéki Bíróság dönt a négy férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről.
Mielőtt a kommandósok a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből kihozták volna a gyanúsítottakat, teljesen lezárták az Andrássy és a Csengery utcát a forgalom elől. A 7-8 autóból, mikrobuszokból és rendőrautókból álló konvoj a Hősök tere felé indult, majd a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületéhez hajtott.
Az MTI helyszínen lévő tudósítója úgy látta, hogy a négy megbilincselt férfit a hátsó bejáraton kísérték be az épületbe a rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok. Mindegyik gyanúsított fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek. A nagydarab, kisportolt testalkatú férfiak egyike farmerben és szürke pólóban, egy másik pedig kapucnis felsőben volt.
Az épület hátsó bejáratánál a parkolót lezárták, a bíróságot golyóálló mellényes kommandósok és egyenruhás rendőrök védik.


A kommandósok egyesével kísérték a tárgyalóterembe a gyanúsítottakat

Az épületen belül csuklyás, fegyveres kommandósok őrzik a lépcsőket.
A tárgyalóterem bejáratához mintegy féltucatnyi újságíró és operatőr tudott bejutni, a folyosót gépfegyveres kommandósok vigyázzák.
A kommandósok egyesével kísérték a tárgyalóterembe a gyanúsítottakat, akiknek jelen vannak a védőik. Az egyik legnagyobb termetű gyanúsítottat négy kommandós vette körbe, és így vitték be a terembe. A négy gyanúsítottat együtt is meghallgatták, jelenleg egyesével hallgatja meg őket a bíróság.

Az ügy előzményeit a következő oldalon olvashatja!

OLDALTÖRÉS: Korábbi információk



Szombat

A bíróság vasárnap dönt azoknak a férfiaknak az előzetes letartóztatásáról, akiket a romák elleni támadások gyanúja miatt péntekre virradóra vettek őrizetbe Debrecenben egy szórakozóhelyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-vel szombaton. A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian szoros kapcsolatban állnak egymással, közülük ketten állítólag testvérek. A gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.


Újabb támadásra készültek

A romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.
    
Az MTI információ szerint az elfogott Hajdú-Bihar megyei, 28 és 42 év között férfiak következő célpontja Nógrád megye egyik kistelepülése lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve. 
    
Rendőrségi forrásból az MTI úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt, ő szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. A rendőrség három terepjáró autót is lefoglalt amelyek a gyanúsítottak tulajdonában voltak, és amelyeket a támadások helyszínein  a helybéliek látni véltek.
    
A rendőrök péntekre virradóra, 2 óra 15 perckor, egy összehangolt akció során több tucatnyi kommandós bevetésével fogták el a támadások gyanúsítottjait Debrecen belvárosában. Két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a belvárosban található Perényi 1. szórakozóhelyről, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a söröző felett lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI.
    
Az elfogás után tartott helyszíneléskor a rendőrség olyan sörétes fegyvereket is lefoglalt a sörözőben, amelyek a pult mögötti falból kerültek elő. Ezeket feltehetően a gyilkosságok során használták az elkövetők, de lakásaikon további fegyvereket és más eszközöket is lefoglaltak. Az MTI úgy tudja, egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei Budapestre.
    
Barabás Zoltán, a vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozó az MTI-vel szombaton közölte: este újra kinyitják a sörözőt és a bárt


Vasárnap döntenek az előzetes letartóztatásról



Szombat

A bíróság vasárnap dönt azoknak a férfiaknak az előzetes letartóztatásáról, akiket a romák elleni támadások gyanúja miatt péntekre virradóra vettek őrizetbe Debrecenben egy szórakozóhelyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-vel szombaton. A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian szoros kapcsolatban állnak egymással, közülük ketten állítólag testvérek. A gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.


Újabb támadásra készültek

A romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.
    
Az MTI információ szerint az elfogott Hajdú-Bihar megyei, 28 és 42 év között férfiak következő célpontja Nógrád megye egyik kistelepülése lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve. 
    
Rendőrségi forrásból az MTI úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt, ő szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. A rendőrség három terepjáró autót is lefoglalt amelyek a gyanúsítottak tulajdonában voltak, és amelyeket a támadások helyszínein  a helybéliek látni véltek.
    
A rendőrök péntekre virradóra, 2 óra 15 perckor, egy összehangolt akció során több tucatnyi kommandós bevetésével fogták el a támadások gyanúsítottjait Debrecen belvárosában. Két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a belvárosban található Perényi 1. szórakozóhelyről, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a söröző felett lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI.
    
Az elfogás után tartott helyszíneléskor a rendőrség olyan sörétes fegyvereket is lefoglalt a sörözőben, amelyek a pult mögötti falból kerültek elő. Ezeket feltehetően a gyilkosságok során használták az elkövetők, de lakásaikon további fegyvereket és más eszközöket is lefoglaltak. Az MTI úgy tudja, egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei Budapestre.
    
Barabás Zoltán, a vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozó az MTI-vel szombaton közölte: este újra kinyitják a sörözőt és a bárt


Vasárnap döntenek az előzetes letartóztatásról



Szombat

A bíróság vasárnap dönt azoknak a férfiaknak az előzetes letartóztatásáról, akiket a romák elleni támadások gyanúja miatt péntekre virradóra vettek őrizetbe Debrecenben egy szórakozóhelyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-vel szombaton. A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian szoros kapcsolatban állnak egymással, közülük ketten állítólag testvérek. A gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.


Újabb támadásra készültek

A romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány.
    
Az MTI információ szerint az elfogott Hajdú-Bihar megyei, 28 és 42 év között férfiak következő célpontja Nógrád megye egyik kistelepülése lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve. 
    
Rendőrségi forrásból az MTI úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított korábban hivatásos katona volt, ő szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. A rendőrség három terepjáró autót is lefoglalt amelyek a gyanúsítottak tulajdonában voltak, és amelyeket a támadások helyszínein  a helybéliek látni véltek.
    
A rendőrök péntekre virradóra, 2 óra 15 perckor, egy összehangolt akció során több tucatnyi kommandós bevetésével fogták el a támadások gyanúsítottjait Debrecen belvárosában. Két biztonsági őrt - a debreceni K. Istvánt és testvérét - a belvárosban található Perényi 1. szórakozóhelyről, két másik, hajdú-bihari illetőségű biztonsági őrt a söröző felett lévő Karaoke bárból vitték el, egy személyt pedig barátnője közeli, Bethlen utcai lakásából - tudta meg az MTI.
    
Az elfogás után tartott helyszíneléskor a rendőrség olyan sörétes fegyvereket is lefoglalt a sörözőben, amelyek a pult mögötti falból kerültek elő. Ezeket feltehetően a gyilkosságok során használták az elkövetők, de lakásaikon további fegyvereket és más eszközöket is lefoglaltak. Az MTI úgy tudja, egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei Budapestre.
    
Barabás Zoltán, a vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozó az MTI-vel szombaton közölte: este újra kinyitják a sörözőt és a bárt


Vasárnap döntenek az előzetes letartóztatásról

A bíróság vasárnap dönt azoknak a férfiaknak az előzetes letartóztatásáról, akiket a romák elleni támadások gyanúja miatt péntekre virradóra vettek őrizetbe Debrecenben egy szórakozóhelyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-vel szombaton.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított 28 és 42 év közötti Hajdú-Bihar megyei férfiak előzetes letartóztatásához. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel. A főkapitány hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik   prioritásnak a romák elleni támadásokban.
    
Tímár Zoltán az MTI-nek szombaton azt mondta: a bíróság vasárnap dönt az elfogott, péntek délután már őrizetbe vett férfiak előzetes letartóztatásáról. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a MTI-nek szombat délután  azt mondta: négy ember van őrizetben, de számuk a vasárnapi előzetes letartóztatás elrendeléséről szóló bírósági tárgyalásáig még változhat.

 A romák még nem nyugodtak meg

 Vegyes érzelmekkel fogadták a romák az érintett településeken azt a hírt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a romák elleni támadássorozat elkövetőit, attól tartanak ugyanis, hogy még nem sikerült az összes elkövetőt elfogni.

Balogh Mihály, a tiszalöki cigány önkormányzat elnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: a helyi és a környékbeli cigányok jó része csak a televíziós híradókból értesült arról, hogy Debrecenben elfogták a sorozatgyilkosságokkal gyanúsított férfiakat, ezért fenntartásokkal fogadta a hírt. A Szabolcs megyei kisvárosban április 22-én este lőtték agyon a munkába igyekvő 54 éves Kóka Jenőt.  A kisebbségi vezető úgy fogalmazott: alapjában örülnek, hogy elfogták a gyilkosokat, de attól tartanak, a most őrizetbe vett férfiaknak további bűntársaik is lehetnek, és az sem zárható ki, hogy két banda követte el a támadásokat. Ezért - mondta -, még egy ideig éjjelente folytatják a járőrözéseket,  mert félnek attól is, lehetnek követők.

Balogh Mihály tájékoztatása szerint Kislétán - ahol a legutóbbi gyilkosságot követték el, és az augusztus 3-ra virradó éjjel egy 45 éves asszonyt lőttek agyon, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítve  - pezsgőt bontottak a romák. Örömünnepet tartanak amiatt is, hogy a kislány a gyanúsítottak elfogásával feltehetően már nem forog veszélyben.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az MTI-nek azt mondta: Nagycsécsről és Tatárszentgyörgyről, illetve több olyan településről, ahol nagy számú roma él, azzal keresték meg a helybéliek, hogy fejezze ki a nevükben köszönetüket a rendőrségnek az eredményes munkáért. A romák sérelmére elkövetett bűncselekményben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége kilenc ügyben folytatott nyomozást.
   
Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg, 11 Molotov-koktélt dobtak be, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Sajtóértesülések: testvérek az őrizetbe vett gyanúsítottak között

A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian szoros kapcsolatban állnak egymással, közülük ketten állítólag testvérek.

A napilap szombati száma arról ír, hogy az egyik előállított, K. István erős testalkatú, a feje kopaszra borotvált, karján pedig tetovált horogkereszt található, ahogyan több társán is hasonló jellegű tetoválások vannak. A társaságból többen is szélsőséges nézeteket vallanak, vagy "összehozhatóak ilyen jellegű internetes portálokkal". A házkutatások során többi közt fegyverek, hozzájuk tartozó töltények, térképek, útvonaltervek kerültek elő - áll a cikkben.
    
A Magyar Nemzet úgy tudja, a nyomozók egy terepjárót is lefoglaltak.

Hasonló információi vannak az Indexnek. A hírportál azt írja: a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. A gyanúsítottak kihallgatását kommandósok biztosítják - olvasható a cikkben.

A Hajdú online szerint nem csak a Perényi 1 nevű klubban jártak a terrorelhárítók és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai csütörtök hajnalban, hanem a felette található Karaoke bárban is. A haon.hu is úgy tudja, hogy a rendőrök által elvitt férfiak közül ketten, K. István és K. Attila testvérek.
    
Az internetes lapnak a két szórakozóhely bérlője, Barabás Zoltán úgy nyilatkozott: alkalmi munkavállalóként, rendészeti feladatokat láttak el azok a férfiak, akiket a rendőrök péntekre virradóan elfogtak. Mint mondta, soha semmiféle negatív visszajelzést nem kapott róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!